Γιατί γίνεται:

Η πρόσθια κολπορραφία ενδείκνυται για γυναίκες (συνήθως άνω των 40 ετών) οι οποίες παραπονούνται για πρόπτωση του πρόσθιου τμήματος του κόλπου, ιδιαίτερα κατά τον βήχα ή την άρση κάποιου βάρους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τι περιλαμβάνει:

Η επέμβαση γίνεται γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Ο γιατρός ενισχύει το πρόσθιο τμήμα του κόλπου με ειδικά ράμματα, ώστε η κύστη να «σηκωθεί» στην αρχική της θέση. Ορισμένες φορές, ο γιατρός τοποθετεί και πλέγμα, όπως άλλωστε συμβαίνει σε χειρουργεία τύπου κήλης.

Η επέμβαση γίνεται από χαμηλά (δεν απαιτούνται τομές στην κοιλιά).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάρρωση:

Η πρόσθια κολπορραφία είναι μεσαία επέμβαση. Η γυναίκα, όταν ξυπνήσει, θα έχει καθετήρα ούρων για τουλάχιστον 24 ώρες. Ο πόνος είναι ελάχιστος ή καθόλου. Η γυναίκα συνήθως φεύγει από το νοσοκομείο σε 1-2 ημέρες, αν είναι όλα καλά.

Είναι συχνά αναγκαίο να μη σηκώνει βάρος για περίπου 6 εβδομάδες.

Επιπλοκές:

Οι επιπλοκές δεν είναι συχνές.

Μπορεί να συμβεί τραυματισμός της ουροδόχου κύστης, ο οποίος διορθώνεται επί τόπου.
Μετά την επέμβαση, μπορεί να υπάρχει σχετική δυσκολία ούρησης, η οποία ευτυχώς είναι τις περισσότερες φορές παροδική. Σπανίως, δημιουργούναι τοπικά αιματώματα.

Στο μέλλον, μπορεί να συμβούν διαταραχές στην ούρηση ή εμφάνιση κάποιας άλλης πρόπτωσης.

Περιορισμοί:

Ορισμένες γυναίκες με κυστεοκήλη παραπονούνται για ακράτεια ούρων. Αν και η επέμβαση μπορεί να βελτιώσει αυτό το πρόβλημα, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Αυτό ισχύει επειδή η κολπορραφία δεν είναι επέμβαση εκλογής για ακράτεια, αλλά μόνο για πτώση. Σε περιπτώσεις έντονης ακράτειας μπορεί να απαιτηθεί άλλη επέμβαση ή φαρμακευτική θεραπεία.

Διαβάστε περισσότερα www.gynaikologos.net


Το κείμενο υπογράφει ο Δρ. ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης