Ένα ποσοστό 30% των γυναικών, μολονότι δεν επιδιώκει εγκυμοσύνη, δεν χρησιμοποιεί καμία αντισυλληπτική μέθοδο ή ακολουθεί αναξιόπιστες μεθόδους, όπως το «τράβηγμα» του άνδρα κατά την εκσπερμάτιση ή η ημερολογιακή παρακολούθηση των γόνιμων ημερών. Εξάλλου, τα «ατυχήματα» με το προφυλακτικό κάθε άλλο παρά μπορούν να αποκλειστούν.

Στις δύσκολες αυτές περιπτώσεις, η γυναίκα, παλαιότερα, απλώς περίμενε να δει τι έχει συμβεί. Η αποτροπή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης που οφειλόταν σε επαφή χωρίς προφύλαξη ήταν αδύνατη και η διακοπή της εγκυμοσύνης που πρόεκυπτε η μόνη λύση.

Σήμερα, για τον σκοπό αυτό, υπάρχει η «αντισύλληψη ανάγκης» ή η «επείγουσα αντισύλληψη» ή «το χάπι της επόμενης μέρας». Τα χάπια επείγουσας αντισύλληψης (π.χ. το postinor ή το norlevo στην ελληνική αγορά) είναι δύο και λαμβάνονται μαζί όσο το δυνατόν πιο σύντομα μετά την «άτυχη» επαφή και πάντα εντός 72 ωρών (τρία 24ωρα).

Πρέπει να προστεθεί ότι σαν «επείγουσα αντισύλληψη» μπορούν να χρησιμοποιηθούν και κοινά αντισυλληπτικά χάπια. Μπορούν να ληφθούν τέσσερα (δύο κάθε δώδεκα ώρες), με ένα χάπι primperan μία ώρα πριν, κάθε φορά.

Η επείγουσα αντισύλληψη δεν αναστέλλει την ωοθηλακιορρηξία, όπως τα αντισυλληπτικά, ούτε αποτελεί φάρμακο για διακοπή της εγκυμοσύνης. Δρα, αναστέλλοντας την εμφύτευση τυχόν γονιμοποιηθέντος ωαρίου.

Οι γυναίκες που ακολουθούν μη αξιόπιστες αντισυλληπτικές μεθόδους καλό θα ήταν να έχουν πάντα σε πρόχειρη ζήτηση ένα κουτί postinor ή norlevo, καθώς η λήψη όσο το δυνατόν συντομότερα μετά την επαφή αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την αποτελεσματικότητα της επείγουσας αντισύλληψης.

Εάν έχουν περάσει πάνω από τρία εικοσιτετράωρα από την «άτυχη» επαφή, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το ενδομήτριο σπιράλ, έως και την πέμπτη μέρα.

Υπογράφει ο γυναικολόγος μαιευτήρας Γιάννης Πήχος