Α) Σύνδρομο Υπερδιέγερσης των Ωοθηκών

Σε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης που χρησιμοποιούνται φάρμακα για τη διέγερση των ωοθηκών, είναι πιθανό να προκληθεί μία μετρίου βαθμού υπερδιέγερση, που συνοδεύεται από ήπιο κοιλιακό άλγος ή/και πρήξιμο περίπου μια εβδομάδα μετά την ωοληψία. Κάτι τέτοιο δεν ενέχει κανέναν απολύτως κίνδυνο και ούτε απαιτεί κάποια θεραπεία.

Σπανιότερα, μπορεί να παρατηρηθεί το Σύνδρομο Υπερδιέγερσης των Ωοθηκών (ΣΥΩ), όπου πραγματοποιείται υπέρμετρη διόγκωση των ωοθηκών, σαν αντίδραση στις υψηλές δόσεις των ορμονών που χρησιμοποιήθηκαν για τη διέγερση τους. Το ΣΥΩ χαρακτηρίζεται από συλλογή υγρού στην κοιλιακή κοιλότητα, κοιλιακό/πυελικό άλγος, ναυτία, διάρροια ή εμετό, δύσπνοια, ζαλάδες και ανισορροπία στα υγρά και τους ηλεκτρολύτες. Ανάλογα με το βαθμό υπερδιέγερσης, μπορεί να χρειαστεί ανάπαυση στο σπίτι με χορήγηση κατάλληλης αγωγής ή/και ενδονοσοκομειακή περίθαλψη και παρακολούθηση. Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν στην περίπτωση που η γυναίκα μείνει έγκυος.

Β) Πολύδυμες κυήσεις

Πολλές φορές, προκειμένου να αυξήσουμε την πιθανότητα να μείνει μια γυναίκα έγκυος, μεταφέρουμε περισσότερα του ενός έμβρυα, τις περισσότερες φορές τρία, μπορεί και τέσσερα. Είναι λοιπόν κατανοητό το γιατί σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε πολύδυμες κυήσεις. Τις περισσότερες φορές η γυναίκα κυοφορεί δίδυμα, σπανιότερα τρίδυμα και πολύ σπανιότερα τετράδυμα.

Η πολύδυμη κύηση, κυρίως με τρία ή τέσσερα έμβρυα, εγκυμονεί κινδύνους, τόσο για τη μητέρα όσο και για τα έμβρυα, ιδιαίτερα στην περίπτωση πρόωρου τοκετού. Για το λόγο αυτό πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή στον αριθμό των εμβρύων που μεταφέρονται, λαμβάνοντας υπόψη τους πολύ καθοριστικούς παράγοντες: ποιότητα εμβρύων και ηλικία της γυναίκας.

Γ) Φαρμακευτική αγωγή για τη διέγερση των ωοθηκών και καρκίνος

Το θέμα αυτό σίγουρα απασχολεί κάθε γυναίκα που προσπαθεί να κάνει παιδί με τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Σύμφωνα λοιπόν με δύο αρκετά πρόσφατες, επίσημες μελέτες, που περιλάμβαναν περίπου 35000 γυναίκες, όλα δείχνουν πως η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου δεν είναι στατιστικά μεγαλύτερη από αυτή που αναμένεται να είναι στην περίπτωση που η γυναίκα δεν έχει πάρει κανένα τέτοιο φάρμακο θεραπείας της υπογονιμότητας.

Αυτό όμως που παρατηρήθηκε είναι η αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρκίνου της μήτρας ή των ωοθηκών, στις γυναίκες με ανεξήγητη υπογονιμότητα.

Δ) Τραυματισμός του τραχήλου

Αν και είναι σπάνιο να συμβεί, μπορεί, κατά τη διάρκεια της ωοληψίας, η βελόνα που χρησιμοποιείται για τη συλλογή των ωαρίων να τραυματίσει τον τράχηλο, προκαλώντας την αιμορραγία του. Η αιμορραγία σταματά σχετικά εύκολα και δε χρειάζεται περαιτέρω παρακολούθηση.


Υπογράφει ο Ι. Πήχος Χειρουργός – Γυναικολόγος – Μαιευτήρας

Ο Δρ. Ιωάννης Απ. Πήχος MD PhD FRCOG MFFP είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας.

Διαβάστε επίσης:

Γονιμότητα: Εξωσωματική γονιμοποίηση χωρίς φαρμακευτική αγωγή -6ο Στάδιο: Περαιτέρω μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής

Κυριακή, 23 Μαΐου 2010