Μετά από την τεράστια επιτυχία του The Walking Dead, η Telltale Games ήταν δεδομένο ότι θα προχωρούσε στην ανάπτυξη ενός sequel. Έτσι λοιπόν σε ένα διάστημα οχτώ μηνών περίπου από τον Δεκέμβριο του 2013 έως τον Αύγουστο του 2014 κυκλοφόρησαν τα πέντε επεισόδια της δεύτερης σεζόν. Στο ενδιάμεσο μάλιστα η αμερικανική εταιρεία αποφάσισε να μας παρουσιάσει ένα ακόμη Graphic Adventure, το The Wolf Among Us, ενώ ήδη εργάζεται πάνω στα Tales from the Borderlands και στο Game of Thrones. Τα τελευταία είναι εμπνευσμένα από την σειρά Borderlands και την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά του καναλιού HBO, η οποία σημειώνει τεράστια εμπορική επιτυχία αυτή την εποχή.

Φυσικά κατά την προσφιλή τακτική της μετά το τέλος μια σεζόν η Telltale Games συνηθίζει να μας προσφέρει μια retail έκδοση που περιλαμβάνει τα πέντε επεισόδια της. Κάτι αντίστοιχο είχαμε δει και στην πρώτη σεζόν με την σχετική Game of the Year Edition, η οποία μεταξύ άλλων περιελάμβανε και το αμφιλεγόμενο 400 Days DLC. Στην προκειμένη περίπτωση η retail αυτή έκδοση δεν συνοδεύεται από επιπλέον περιεχόμενο, εντούτοις διατίθεται με λίγες μόνο καθυστέρηση στις next-gen κονσόλες.

Στην αρχή της χρονιάς σας είχαμε παρουσιάσει το πρώτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν, το οποίο έφερε τον τίτλο “All That Remains”, πλέον ήρθε η ώρα να εξετάσουμε ολόκληρη τη σεζόν στο σύνολό της και να δούμε αν τελικά η Telltale Games κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό της. Τα πρώτα δείγματα πάντως δεν ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς η διάρκεια του πρώτου επεισοδίου ήταν αρκετά μικρότερη. Όπως θα δούμε παρακάτω κάτι αντίστοιχο ίσχυσε και στα υπόλοιπα τέσσερα επεισόδια της δεύτερης σεζόν. Αρκεί λοιπόν αυτό το αρνητικό στοιχείο για να καταδικάσουμε την προσπάθεια του έμπειρου developer; Η απάντηση ακολουθεί παρακάτω.

Ταξιδεύοντας βόρεια
Το The Walking Dead: Season Two συνεχίζει από εκεί όπου σταμάτησε η πρώτη σεζόν. Μετά το τραγικό φινάλε της που σημαδεύτηκε από τον θάνατο του Lee Everett, η Clementine καλείται να συνεχίσει το ταξίδι της στις αφιλόξενες εκτάσεις της αμερικανικής επαρχίας, οι οποίες όπως και οι μεγάλες πόλεις έχουν κατακλυστεί και αυτές με την σειρά του από τους απέθαντους Walkers. H μόνη συντροφιά του νεαρού κοριτσιού είναι πλέον ο Omid και η γυναίκα του η Christa. Δύο χαρακτήρες κοινώς που είχαμε γνωρίσει στο πρώτο The Walking Dead. Οι τρεις πλέον έχουν εγκαταλείψει την Savannah και κατευθύνονται βόρεια προς την North Carolina προσπαθώντας να βρουν καταφύγιο από τα zombies.

Στον πρόλογο της ιστορίας βλέπουμε την Clementine, την Christa και τον Omid στο Gil’s Pitstop, ένα βενζινάδικο, το οποίο συναντήσαμε για πρώτη φορά στο 400 Days DLC. Ύστερα από ένα τραγικό συμβάν που εξελίσσεται εκεί, η ιστορία κάνει fast forward ενάμισι χρόνο μετά. Στο σημείο αυτό βλέπουμε την Christa και την Clementine να έχουν κατασκηνώσει πρόχειρα στο δάσος συζητώντας παράλληλα τα μελλοντικά τους σχέδια. Όσον αφορά για το τι ακριβώς μεσολάβησε τον ενάμιση αυτό χρόνο δεν σας δίνεται κάποια πληροφορία και το πιο φυσικό είναι ότι όπως και ο γράφοντας θα αναρωτηθείτε τι ακριβώς απέγινε με το παιδί που είχε στην κοιλιά της η Christa. Όπως και να έχει πάντως μετά από μια επίθεση κακοποιών η Clementine αποχωρίζεται από την φίλη της και καλείται να επιζήσει μόνη της στον αδυσώπητο κόσμο του The Walking Dead.

Φυσικά δεν μπορούμε να επεκταθούμε ιδιαίτερα στο σενάριο για να μην σας δώσουμε άθελά μας spoilers, εντούτοις θα θέλαμε να αποδώσουμε για μία ακόμη φορά τα εύσημα στους developers για την εξαιρετική δουλειά τους. Το σενάριο της δεύτερης σεζόν είναι απλά εξαιρετικό και κατά την ταπεινή μας άποψη ανώτερο από αυτό της πρώτης. Στο τέταρτο επεισόδιο παρατηρείται μια μικρή κοιλιά, παρόλα αυτά τα γεγονότα που έχουν προηγηθεί και αυτά που θα ακολουθήσουν μέχρι το τελικό φινάλε θα σας συγκλονίσουν και θα αγγίξουν ακόμη και τις πιο ευαίσθητες χορδές σας. Να προσθέσουμε εδώ ότι μπορείτε να μεταφέρετε τα save files σας από την πρώτη σεζόν στην δεύτερη. Μάλιστα ένας χαρακτήρας κάνει μια απροσδόκητη επανεμφάνιση στο The Walking Dead: Season Two, αν και δεν πρόκειται να σας αποκαλύψουμε ποίος ακριβώς είναι.

Ο βασικός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι η Clementine, ένα κοριτσάκι 10 χρονών που καλείται να μεγαλώσει σε έναν αφιλόξενο κόσμο, όπου οι έννοιες του καλού και του κακού δεν υπάρχουν. Το μόνο ζητούμενο είναι η επιβίωση και για να επιβιώσει κανείς σε ένα τέτοιο περιβάλλον πολλές φορές θα χρειαστεί να κοιτάξει κατάματα την Άβυσσο. O Friedrich Nietzche είχε πει κάποτε ότι όποιος πολεμά με τέρατα θα πρέπει να προσέξει ώστε το τέλος να μην καταλήξει ένα από αυτά. Θα καταφέρει άραγε το νεαρό κορίτσι να διατηρήσει την ανθρωπιά της;

Βαδίζει στα χνάρια του προκατόχου του
Οι βασικοί μηχανισμοί του The Walking Dead: Season Two θα λέγαμε ότι έχουν μεταφερθεί αυτούσιοι από το προηγούμενο κεφάλαιο της σειράς. Βέβαια ακόμη κι αν δεν είχατε ασχοληθεί μαζί του το μοντέλο χειρισμού είναι εξαιρετικά απλοϊκό και σε λίγα λεπτά θα έχετε εξοικειωθεί απόλυτα μαζί του. Ουσιαστικά και εδώ συναντάμε ένα point-and-click Adventure, καθώς καλείστε να αλληλεπιδράσετε με το περιβάλλον και να συνομιλήσετε με τους υπόλοιπους χαρακτήρες για να εξελιχθεί η ιστορία.

Φροντίστε να προμηθευτείτε χαρτομάντηλα για να σκουπίσετε τα δάκρυα σας, καθώς η δεύτερη σεζόν θα σας συγκινήσει αφάνταστα.

Οι όποιοι γρίφοι υπάρχουν είναι εντελώς υποτυπώδεις και το μόνο που απαιτούν από την πλευρά σας είναι λίγη λογική. Ως εκ τούτου ακόμη και ένας αρχάριος των Adventures μπορεί να απολαύσει χωρίς κανένα πρόβλημα το The Walking Dead: Season Two. Εάν πάντως επιθυμείτε να αυξήσετε λίγο τον βαθμό δυσκολίας, ο οποίος σημειωτέον είναι χαμηλότατος, υπάρχει η επιλογή να απενεργοποιήσετε τις ενδείξεις που σας υποδεικνύουν τα σημεία αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον. Η μόνη διαφορά σε σχέση με την περασμένη σεζόν είναι ότι πλέον υπάρχουν πολλοί περισσότερες σεκάνς δράσης. Οι τελευταίες συνοδεύονται από τα σχετικά quick-time events, όπου και πρέπει να πατήσετε το σχετικό κουμπί που υποδεικνύεται στην οθόνη σας ή να μετακινήσετε τον δεξιό αναλογικό μοχλό σε μία συγκεκριμένη κατεύθυνση.


Οι κρίσιμες αποφάσεις
Εν τω μεταξύ, η εξέλιξη της ιστορίας καθορίζεται από τις επιλογές σας στους διαλόγους και τις αποφάσεις που καλείστε να πάρετε σε διάφορα κομβικά σημεία. Οι επιλογές των διαλόγων επηρεάζουν τις σχέσεις με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, όπως και στο πρώτο The Walking Dead. Σύντομα λοιπόν αναπτύσσονται διάφορα συναισθήματα μεταξύ της Clementine και των λοιπών πρωταγωνιστών της ιστορίας. Οι σχέσεις μεταξύ των NPC αρκετές φορές αιωρούνται σε ένα τεντωμένο σκοινί και όπως είναι αναμενόμενο εσείς καλείστε να επιλέξετε “παρατάξεις”. Οι αποφάσεις που θα πάρετε κορυφώνονται σε ένα επίσης συγκλονιστικό φινάλε, για το οποίο υπάρχουν τρεις ξεχωριστές εκδοχές. Φυσικά το ending που θα επιλέξετε αναμένεται να καθορίσει την ζωή της Clementine στην τρίτη σεζόν.

Η Telltale Games πάντως δυστυχώς και πάλι μας παραπλανεί τονίζοντάς μας ότι οι αποφάσεις μας έχουν καθοριστικό ρόλο στην κορύφωση της πλοκής. Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει στον βαθμό που θα θέλαμε ή τουλάχιστον στον βαθμό στον οποίο “πλασάρει” αυτή την φαινομενική ελευθερία επιλογών η αμερικανική εταιρεία. Στην πράξη πέρα από μερικά κομβικά σημεία, όπου για παράδειγμα θα πρέπει να επιλέξετε ποιον χαρακτήρα θέλετε να βοηθήσετε, η ροή της πλοκής προχωρά ανεξάρτητα από τις επιλογές σας στους διαλόγους. Κοινώς όποια απάντηση και αν δώσετε το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Με τον τρόπο αυτό μένουν συνεχώς αναπάντητα ερωτηματικά για την τύχη διαφόρων χαρακτήρων. Για παράδειγμα, κάποια μέλη αποχωρούν από την ομάδα σας ανεξαρτήτως των αποφάσεων σας. Εάν όμως μπορούσατε να τα ακολουθήσετε θα υπήρχαν περισσότερες διακλαδώσεις στην βασική ιστορία και αντίστοιχα το replayability θα ήταν πολύ μεγαλύτερο.

Το ανύπαρκτο replayability μειώνει σημαντικά την ήδη μικρή διάρκεια του The Walking Dead: Season Two. Στο δικό μας playthrough είδαμε τα credits ύστερα από οχτώ περίπου ώρες, κάνοντας παράλληλα replay το τελευταίο chapter του πέμπτου επεισοδίου για να δούμε όλα τα endings. Με δεδομένο ότι η πρώτη σεζόν διαρκούσε περισσότερο από 10 ώρες είναι φανερό ότι εν λόγω κυκλοφορία προσφέρει σαφώς μικρότερο value for money. Βέβαια όπως προαναφέραμε το συγκλονιστικό σενάριο θα σας καθηλώσει στην καρέκλα σας οπότε η συνολική εμπειρία δεν είναι σε καμία περίπτωση υποδεέστερη. Προσωπικά το τρίτο επεισόδιο της δεύτερης σεζόν αναμένεται να μείνει χαραγμένο στην μνήμη μου για πολλά χρόνια.

Μικρή μεν, αισθητή βελτίωση δε
Στον οπτικό τομέα, οι developers για μια ακόμη φορά δεν διστάζουν να μαρτυρήσουν τις κόμικ καταβολές του The Walking Dead: Season Two, καθώς τόσο αυτό, όσο και το προγενέστερο κεφάλαιο της σειράς είναι επηρεασμένα από την ομώνυμη κόμικ σειρά των Robert Kirkman και Tony Moore. Η αισθητική αυτή αποδίδεται ιδιαίτερα εύστοχα μέσα από τα cel-shaded γραφικά της Telltale Tool. Η αμερικανική εταιρεία χρησιμοποιεί και εδώ την ίδια engine, παρόλα αυτά ο κώδικάς της έχει υποστεί αρκετές τροποποιήσεις. Το αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς είναι ότι πλέον βλέπουμε textures υψηλότερης ανάλυσης, χωρίς να παρατηρείται το ενοχλητικό texture blur που είχαμε δει στο πρώτο The Walking Dead.

Πολύ καλύτερη δουλειά συναντάμε και στο bump mapping, καθώς πλέον οι εκφράσεις στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών είναι πολύ πιο ρεαλιστικές. H native HD απεικόνιση που συναντάμε στο Xbox One είναι εφάμιλλη της έκδοσης για PC, παρόλα αυτά εδώ παρατηρούνται κάποιες πτώσεις στο frame rate, οι όποιες δεν ήταν αισθητές στα PC. Ένα εξαιρετικά ενοχλητικό glitch είναι ότι η οθόνη παγώνει ανά διαστήματα οπότε κάνει load το παιχνίδι σε συγκεκριμένα σημεία. Το freeze αυτό διαρκεί από τρία έως και 15-20 δευτερόλεπτα ανάλογα με τις περιστάσεις. Να σημειωθεί ότι το review βασίστηκε σε downloadable κωδικό και δεν γνωρίζουμε αν αντίστοιχο πρόβλημα υπάρχει και στην retail έκδοση ή στην αντίστοιχη next-gen έκδοση για το PS4.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική εταιρεία φαίνεται ότι άκουσε τα παράπονα των παιχτών σχετικά με την χρήση της κάμερας και αυτή την φορά η δουλειά που έχει γίνει στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι αντάξια των προσδοκιών μας. Αυτή την φορά λοιπόν χρησιμοποιείται σωστή προοπτική, ενώ οι λήψεις της σας δίνουν μας πλήρη εικόνα του χαρακτήρα σας και του περιβάλλοντος. Τα μουσικά themes που συναντάμε εδώ είναι λίγα στον αριθμό τους, αλλά εξαιρετικά αξιομνημόνευτα και συνοδεύουν με τον καλύτερο τρόπο τις τρυφερές και ζοφερές στιγμές της ιστορίας. Η Melissa Hutchinson επιστρέφει στον ρόλο της Clementine με μία εξαιρετική ερμηνεία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η δουλειά των υπολοίπων voice actors είναι υποδεέστερη. Ανάλογης ποιότητας είναι και τα ηχητικά εφέ καθώς οι βρυχηθμοί των Walkers είναι πειστικοί προκαλώντας ρίγη στην ραχοκοκαλιά σας.


Αναμένοντας την τρίτη σεζόν
Το The Walking Dead: Season Two είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα καλύτερα Adventures της χρονιάς, παρόλα αυτά η τραγικά μικρή διάρκειά του το εμποδίζει να διακριθεί. Παρόλα αυτά, τα στοιχεία που αγαπήσατε στον προκάτοχό του έχουν μεταφερθεί αυτούσια, ενώ ότι και να πούμε για το σενάριο είναι πραγματικά πολύ λίγο για να περιγράψει το μεγαλείο του. Φέτος η Telltale Games απέδειξε και πάλι ότι είναι ένας πραγματικά μεγάλος developer, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι το The Walking Dead είναι η “ναυαρχίδα” της. Είναι φανερό ότι τα υπόλοιπα projects αφαίρεσαν ζωτικές εργατοώρες από την ανάπτυξη της δεύτερης σεζόν και για αυτό η διάρκεια της πετσοκόφτηκε. Ελπίζουμε στην τρίτη η συνολική διάρκεια να επανέλθει στην διάρκεια της πρώτης. Μέχρι τότε όμως θα χρειαστεί να κάνουμε λίγη υπομονή.

Θετικά:
– Βελτιωμένο τεχνικά
– Πιστό στο ύφος του προκατόχου του
– Μεγαλειώδες σενάριο
– Εξαιρετικές ερμηνείες
– Οι εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ των χαρακτήρων

Αρνητικά:
– Διαρκεί μόλις οχτώ ώρες
– Ανύπαρκτη πρόκληση
– Οι αποφάσεις σας δεν έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στην εξέλιξη της πλοκής

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Αντοχή: 6
Γενικά: 7.7

Η συγκλονιστική συνέχεια ενός εκ των κορυφαίων δημιουργιών των τελευταίων ετών.

Παντελής Δασκαλέλος 

Πηγή: GameWorld.gr