Το The Walking Dead δίχως αμφιβολία αποτελεί το σημαντικότερο Adventure της περυσινής χρονιάς και μάλιστα κατά γενική ομολογία σε αυτό οφείλεται η διαφαινόμενη αναβίωση του συγκεκριμένου genre. H δημιουργία της Telltale Games απέσπασε δεκάδες βραβεία από διάφορα μέσα, ενώ ανακηρύχθηκε ως το κορυφαίο game του 2012 στα Spike Video Game Awards. Συν τις άλλοις, απέφερε σημαντικά οικονομικά έσοδα την αμερικανική εταιρεία και την βοήθησε να εδραιωθεί στην βιομηχανία των video games.

Με βάση την επιτυχία της πρώτης σεζόν του The Walking Dead η κυκλοφορία ενός sequel ήταν δεδομένη και έτσι στα τέλη της περυσινής χρονιάς η Telltale Games κυκλοφόρησε το πρώτο επεισόδιό της που φέρει τον τίτλο All That Remains. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ενδιάμεσο είδαμε και το πρώτο επεισόδιο του The Wolf Among Us, ενώ πρόσφατα η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε την κυκλοφορία δύο ακόμη Graphic Adventures εμπνευσμένων από την τηλεοπτική σειρά A Game of Thrones και την σειρά Borderlands αντίστοιχα. Χωρίς ίχνος υπερβολής λοιπόν θα λέγαμε ότι στο στρατόπεδο της Telltale Games επικρατεί ένας εργασιακός…οργασμός, καθώς οι developers της μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα καλούνται να δουλέψουν σε πολλά projects.

Με βάση τα παραπάνω θα λέγαμε ότι στην περίπτωση του The Walking Dead: Season Two το έργο της Telltale Games είναι ακόμη πιο δύσκολο, καθώς αφενός καλείται να σταθεί αντάξιο του προκατόχου του και αφετέρου να εδραιώσει την φήμη της σειράς. Βέβαια για την ώρα δεν είμαστε σε θέση να βγάλουμε ένα ολοκληρωμένο συμπέρασμα, καθότι περιμένουμε να κυκλοφορήσουν και τα υπόλοιπα τέσσερα επεισόδια της δεύτερης σεζόν, παρόλα αυτά πάμε να δούμε κατά πόσο το All That Remains (ο τίτλος του πρώτου επεισοδίου) αποτελεί ή όχι ένα δυναμικό ξεκίνημα.

Βλέποντας τον κόσμο από τα μάτια ενός παιδιού
Κεντρική πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η νεαρή Clementine, η οποία μετά τον θάνατο του Lee Everett συνεχίζει το ταξίδι της στις αφιλόξενες εκτάσεις της αμερικανικής επαρχίας αναζητώντας καταφύγιο από τα ζόμπι ή τους Walkers αν προτιμάτε. Η μοναδική συντροφιά της νεαρής κοπέλας είναι ο Omid και η γυναίκα του Christa, οι οποίοι πλέον έχουν αναλάβει την κηδεμονία της. Οι τρεις ήρωες έχουν εγκαταλείψει πλέον την Georgia και κατευθύνονται βόρεια προς την North Carolina προσπαθώντας να βρουν ένα ασφαλές μέρος.

Το κλίμα που επικρατεί αρχικά είναι αρκετά πρόσχαρο, καθώς ο Omid και η Christa έχουν μια διαφωνία σχετικά με το πως θα ονομάσουν το παιδί τους. Τα βήματά τους θα τους οδηγήσουν σε ένα εγκαταλελειμμένο βενζινάδικο-εστιατόριο όπου η Clementine αποφασίζει να καθαρίσει το πρόσωπό της με λίγο νερό. Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο βενζινάδικο ονομάζεται Gil’s Pitstop και είναι το ίδιο το οποίο συναντήσαμε στο 400 Days DLC του πρώτου The Walking Dead. Στην πορεία το μπουκάλι με το νερό γλιστράει από τα χέρια της και το νεαρό κορίτσι σπεύδει να το ανακτήσει ξεχνώντας το πιστόλι της πάνω στο νιπτήρα. Για κακή της τύχη, στο μπάνιο μπαίνει μια κακοποιός που αρπάζει το πιστόλι και στην πορεία πυροβολεί τον Omid, o οποίος είχε μόλις εμφανιστεί προσπαθώντας να σώσει την Clementine. Στην πορεία η Christa μπαίνει μέσα στον μπάνιο και αφού δει το νεκρό της σύζυγο πυροβολεί την κακοποιό.

Ενάμισι χρόνο μετά το τραγικό συμβάν βλέπουμε την Clementine και την Christa να προσπαθούν να επιβιώσουν στα δάση της North Carolina. Σκοπός τους είναι να κατευθυνθούν βόρεια προς το Wellington για να ξεφύγουν από τους Walkers. Οι δύο χαρακτήρες δεν θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν πάντως τα σχέδιά τους, καθώς η Christa πιάνεται αιχμάλωτη από μια άλλη ομάδα επιζώντων και η Clementine στην προσπάθειά της να διαφύγει πέφτει σε ένα ποτάμι και ξεβράζεται αρκετά μίλια μακριά. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκινάει το ταξίδι της Clementine, αλλά και το δικό σας στην δεύτερη σεζόν του The Walking Dead.

Απότομη ενηλικίωση
Το πρώτο επεισόδιο της νέας σεζόν του The Walking Dead θα λέγαμε ότι έχει έναν καθαρά εισαγωγικό χαρακτήρα, καθώς στόχος του είναι να μας προετοιμάσει για το τι θα επακολουθήσει στην συνέχεια. Με δεδομένη την φύση του τίτλου, όπως είναι λογικό, οι developers έδωσαν μεγάλο βάρος στην απόδοση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα της Clementine. Η νεαρή κοπέλα προσπαθεί να πάψει να είναι το μικρό φοβισμένο κοριτσάκι που βασίζεται στους άλλους για να επιβιώσει και εν μέρει τα καταφέρνει περίφημα. Άλλωστε πως αλλιώς θα καταφέρει να επιβιώσει στον post apocalyptic κόσμο του The Walking Dead, όπου λέξεις όπως ανθρωπιά και συμπόνια αποτελούν πλέον παρελθόν από το…λεξιλόγιο των περισσοτέρων επιζώντων.

Η δουλειά που έχει γίνει στο σεναριακό κομμάτι ακολουθεί τα υψηλά στάνταρ, στα οποία μας έχει συνηθίσει η Telltale Games το τελευταίο διάστημα. Κοινώς οι φίλοι του πρώτου The Walking Dead, της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς και του ομώνυμου κόμικ του Robert Kirkman θα μείνουν ικανοποιημένοι για μία ακόμη φορά. Σε σχέση πάντως με το game του 2012 αυτή την φορά παρατηρούνται διάφορα κακώς κείμενα, καθώς η ροή της αφήγησης παρουσιάζει αρκετά κενά. Για παράδειγμα η Christa πριν πεθάνει ο Omid είναι έγκυος και στην πορεία ενάμισι χρόνο μετά δεν γίνεται καμία αναφορά στο παιδί της. Επίσης η Clementine στην αρχή της ιστορίας είναι ανίκανη να ανάψει μια φωτιά στην πορεία όμως την βλέπουμε να πραγματοποιεί μια χειρουργική επέμβαση στον εαυτό της (δεν μπαίνουμε σε περαιτέρω λεπτομέρειες για να μην σας δώσουμε άθελά μας spoilers).

Ένα “σύντομο” ορεκτικό που μας κάνει να ανυπομονούμε για το τι θα επακολουθήσει στα επόμενα επεισόδια.

Βέβαια πέρα από αυτά τα μικρά…ατοπήματα των developers το συγκλονιστικό σενάριο είναι δεδομένο ότι θα σας κρατήσει καθηλωμένους μπροστά από τις οθόνες σας. Το πρώτο επεισόδιο επιτυγχάνει πλήρως τον σκοπό του που δεν είναι άλλος από το να θέσει το σκηνικό πάνω στο οποίο θα κινηθούν οι διάδοχοί του. Αυτό που αξίζει να επισημάνουμε είναι ότι παρά τη νεαρή πρωταγωνίστρια τα επίπεδα του gore και του splatter στοιχείου είναι και πάλι υψηλά. Κοινώς θα ξεπαστρέψετε zombies με διάφορους τρόπους όπως συνθλίβοντας το κρανίο τους με σφυριά ή τρυπώντας το με αιχμηρά αντικείμενα.

H ίδια πετυχημένη συνταγή
Οι μηχανισμοί του gameplay έχουν παραμείνει αμετάλλαχτοι, αν και σε γενικές γραμμές το The Walking Dead: Season Two είναι αρκετά πιο “ευθύ” από τον προκάτοχό του. Κοινώς αυτή την φορά βλέπουμε περισσότερες σεκάνς δράσης που συνοδεύονται από τα σχετικά quick time events στις αναμετρήσεις με τους Walkers ή τους λοιπούς “αφιλόξενους” επιζώντες. H φύση των τελευταίων είναι ιδιαίτερα απλοϊκή και στις περισσότερες περιπτώσεις αρκεί να πατήσετε κάποιο πλήκτρο, όπως W, A, S, D, για να προχωρήσετε παρακάτω.

Η εξερεύνηση και η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον ακολουθεί τα πρότυπα των υπολοίπων point-and-click Adventures. Ουσιαστικά υπάρχουν ορισμένες βασικές επιλογές όσον αφορά το τι θα πράξετε σε σχέση με τους άλλους χαρακτήρες και τα διάφορα αντικείμενα που βρίσκετε στο δρόμο σας. Οι γρίφοι είναι για ακόμη μια φορά απλοϊκοί και όπως είναι αναμενόμενο η πρόκληση κυμαίνεται σε χαμηλότατα επίπεδα. Γενικά αυτά που πρέπει να κάνετε τις περισσότερες φορές είναι προφανή, ενώ για την επίλυση των γρίφων το μόνο που απαιτείται είναι απλή λογική. Όπως και στο πρώτο The Walking Dead ο μόνος τρόπος για να αυξήσετε την δυσκολία είναι να απενεργοποιήσετε τις ενδείξεις στην οθόνη σας, οι οποίες σας υποδεικνύουν τα σημεία αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον.

Your choice matters or maybe not?
H εξέλιξη της ιστορίας καθορίζεται από τις επιλογές σας στους διαλόγους και τις αποφάσεις που καλείστε να πάρετε σε διάφορα κομβικά σημεία. Οι επιλογές των διαλόγων επηρεάζουν τις σχέσεις με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, όπως και στο πρώτο The Walking Dead. Σύντομα λοιπόν αναπτύσσονται διάφορα συναισθήματα μεταξύ της Clementine και των λοιπών πρωταγωνιστών της ιστορίας, αν και για την ώρα θα πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί αυτή στα υπόλοιπα κεφάλαια της δεύτερης σεζόν.

Η Telltale Games πάντως ξανά προσπαθεί να μας παραπλανήσει τονίζοντάς μας ότι οι αποφάσεις μας έχουν καθοριστικό ρόλο στην κορύφωση της πλοκής. Η αλήθεια είναι ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει στον βαθμό που θα θέλαμε ή τουλάχιστον στον βαθμό στον οποίο “πλασάρει” αυτή την φαινομενική ελευθερία επιλογών η αμερικανική εταιρεία. Στην πράξη πέρα από μερικά κομβικά σημεία, όπου για παράδειγμα θα πρέπει να επιλέξετε ποιον χαρακτήρα θέλετε να βοηθήσετε, η ροή της πλοκής προχωρά ανεξάρτητα από τις επιλογές σας στους διαλόγους. Κοινώς όποια απάντηση και αν δώσετε το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.

Το στοιχείο αυτό επιδρά αρνητικά στο replayability και με δεδομένο ότι η διάρκεια του πρώτου επεισοδίου με τα βίας ξεπερνά τα 70 λεπτά γίνεται αντιληπτό ότι η Telltale Games δεν μας προσφέρει το value for money στο οποίο μας είχε συνηθίσει. Να θυμίσουμε ότι τα αντίστοιχα επεισόδια της περυσινού The Walking Dead διαρκούσαν περίπου δυόμιση ώρες το καθένα και η συνολική διάρκεια τους έφτανε τις 13-14 ώρες. Να προσθέσουμε ότι αφού ολοκληρώσετε το επεισόδιο εμφανίζεται μία λίστα με τις αποφάσεις που πήρατε στα διάφορα κομβικά σημεία του και στην οποία μπορείτε να συγκρίνετε τις δικές σας επιλογές με αυτές των άλλων παικτών.

Cel shaded πανδαισία
Όσον αφορά το οπτικό κομμάτι, οι developers ακολούθησαν την δοκιμασμένη φόρμουλα του πρώτου The Walking Dead. Άλλωστε με δεδομένο ότι από εικαστικής πλευράς το αποτέλεσμα ήταν άκρως αξιόλογο δεν υπήρχε κανένας λόγος για την Telltale Games να προβεί σε ριζικές αλλαγές. Κατόπιν αυτού, το περιβάλλον και οι χαρακτήρες αποδίδονται μέσα από υπέροχα cel shaded γραφικά που μαρτυρούν τις κόμικ καταβολές του The Walking Dead.

Εν τω μεταξύ, η αμερικανική εταιρεία φαίνεται ότι άκουσε τα παράπονα των παιχτών σχετικά με την χρήση της κάμερας και αυτή την φορά η δουλειά που έχει γίνει στο συγκεκριμένο κομμάτι είναι αντάξια των προσδοκιών μας. Αυτή την φορά λοιπόν χρησιμοποιείται σωστή προοπτική, ενώ οι λήψεις της σας δίνουν μας πλήρη εικόνα του χαρακτήρα σας και του περιβάλλοντος. Ένα επίσης θετικό στοιχείο είναι ότι εδώ απουσιάζουν οι ενοχλητικές πτώσεις του frame rate που είχαμε συναντήσει στο παρελθόν. Επιπροσθέτως, τα textures έχουν υποστεί σημαντικές βελτιώσεις και πλέον δεν παρατηρείται ιδιαίτερο texture blur (θόλωμα).

Ερμηνείες για όσκαρ
Το καστ των ηθοποιών ερμηνεύει με απόλυτη πειστικότητα τους ρόλους τους και θα λέγαμε ότι το συνολικό επίπεδο του voice acting κυμαίνεται σε κορυφαία επίπεδα. Βέβαια όσο καλή κι αν είναι η ερμηνεία ενός ηθοποιού, είτε πρόκειται για ένα video game, είτε για μία ταινία δεν φτάνει από μόνη της, καθώς θα πρέπει να βασιστεί σε ένα εμπνευσμένο σενάριο, κάτι το οποίο φυσικά και διαθέτει η σειρά The Walking Dead.

Τα μουσικά θέματα είναι λίγα στον αριθμό τους, αλλά τουλάχιστον πιστά στο κλίμα της δημιουργίας της. Αναπόφευκτα το βάρος πέφτει στα ηχητικά εφέ και ευτυχώς στο συγκεκριμένο κομμάτι έχει γίνει πολύ καλή δουλειά. Για παράδειγμα τα δάση της North Carolina “ζωντανεύουν” από τους ήχους της φύσης, ενώ οι βρυχηθμοί των Walkers θα προκαλέσουν και πάλι ένα αίσθημα ανατριχίλας στην ραχοκοκαλιά σας.

All That Remains
To πρώτο επεισόδιο του The Walking Dead: Season Two καταφέρνει να μας εισάγει στο κλίμα μιας νέας περιπέτειας και να μας κάνει να δούμε το post apocalyptic τοπίο της επαρχιακής Αμερικής υπό το πρίσμα της παιδικής αθωότητας της Clementine. Όλα τα στοιχεία που αγαπήσατε στην προπερσινή κυκλοφορία της Telltale Games δηλώνουν και πάλι εμφατικό παρόν και επιπλέον αυτή την φορά ο τεχνικός τομέας είναι σαφώς πιο άρτιος με λεπτομερέστερα textures και σταθερό frame rate.

Παρόλα αυτά, η ελάχιστη διάρκεια του Episode 1 μας βάζει σε σκέψη όσον αφορά το ποια ακριβώς θα είναι αυτή την φορά η…πολιτική που θα εφαρμόσει η αμερικανική εταιρεία. Ελπίζουμε τουλάχιστον στα επόμενα επεισόδια να δούμε κάποια αύξηση της διάρκειας τους που να φτάνει στα πλαίσια των αντιστοίχων της προηγούμενης σεζόν.

Θετικά:
– Βελτιωμένος τεχνικός τομέας
– Εξαιρετικό voice acting
– Οι εύθραυστες ισορροπίες μεταξύ των χαρακτήρων
– Γερές δόσεις γραφικής βίας
– Πιστό στο ύφος που καθιέρωσε ο προκάτοχός του

Αρνητικά:
– Διαρκεί μόλις 70 λεπτά
– Ανύπαρκτη δυσκολία
– Οι αποφάσεις σας δεν έχουν ιδιαίτερο αντίκτυπο στην εξέλιξη της πλοκής

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 9
Gameplay: 7
Αντοχή: 6
Γενικά: 7.6

Χωρίς να πρωτοτυπεί, η Telltale Games μας χαρίζει ένα ακόμη interactive Adventure που θα ικανοποιήσει αναμφισβήτητα τους φίλους της σειράς.

Παντελής Δασκαλέλος  

Συντάκτης: padelis@gameworld.gr (Παντελής Δασκαλέλος)
Πηγή: GameWorld.gr