Παίρνοντας το The Adventures of Tintin: The Secret of the Unicorn, το βασισμένο στην ομώνυμη ταινία παιχνίδι της Ubisoft, για κάποιο λόγο είχα καλό προαίσθημα. Είχα δει και ένα-δυο βίντεο του παιχνιδιού και για κάποιο λόγο ήμουν αισιόδοξος –έχοντας πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου πως πρόκειται για μεταφορά ταινίας κινουμένων σχεδίων.
Ο τίτλος είναι ένα platform που εναλλάσσεται μεταξύ της 2D και της 3D προβολής. Ακολουθεί πιστά τα γεγονότα της ταινίας, προσφέροντας μια campaign διάρκειας τεσσάρων περίπου ωρών παρέα με κάποια extra challenges και ένα co-op mode. Το platforming παρ’ ότι αρχικά δείχνει υποσχόμενο και ικανό να προσφέρει μια κάποια ποικιλία, γρήγορα καταντά επαναλαμβανόμενο. Χειρίζεστε κατά βάση τον Tintin, ωστόσο κατά καιρούς θα παίρνετε τον έλεγχο του σκύλου του, Milou και του Captain Haddock.
Ο κάθε χαρακτήρας έχει και διαφορετική χρησιμότητα –και κατ’ επέκταση gameplay: με τον σκύλο θα προσεγγίζετε απρόσιτες περιοχές γαβγίζοντας σε ποντίκια ενώ με τον emo καπετάνιο θα ξιφομαχείτε κατά βάση με… πειρατές σε εφιαλτικά on-rails sessions (ανεπαρκής εξήγηση του τι πρέπει να κάνετε και των κινήσεών σας, βλέπετε). Ο Tintin κάνει όλα τα υπόλοιπα: τρέχει, πηδάει, εξολοθρεύει αντιπάλους και γενικώς εκπληρώνει στο έπακρο τις υποχρεώσεις του ως πρώτο όνομα.
Κάτι που μου άρεσε όταν ο Βέλγος δημοσιογράφος (ο Tintin δηλαδή :P) χτυπούσε τους αντιπάλους του, ήταν η παντελής έλλειψη «σκληρής» βίας: όχι αίματα, ούτε διαμελισμοί, ούτε καν θάνατος. Η έννοια του θανάτου δεν υφίσταται στο παιχνίδι. Οι εχθροί σας (το ίδιο ισχύει και για τον Tintin), όταν νικηθούν απλά… βλέπουν αστεράκια. Στην κυριολεξία! Εξίσου εμπνευσμένοι ήταν και οι τρόποι με τους οποίους ο Tintin επιτίθετο στους εχθρούς του. Μπορούσε να τους αιφνιδιάσει, να τους αρχίσει στα κλωτσομπουνίδια ή ακόμα και να εκτοξεύσει προς το μέρους διάφορα αντικείμενα, από κουβάδες και μπανάνες, μέχρι φουσκωτές μπάλες παραλίας! Ο χειρισμός δεν ήταν σε καμία περίπτωση απαιτητικός (πλην των sequences του Haddock) με το παιχνίδι να εξηγεί ανά πάσα στιγμή τι πρέπει να κάνετε. Πέραν του… ποδαράτου, σε κάποιες περιπτώσεις θα κληθείτε να οδηγήσετε και κάποιο όχημα ενώ ακόμα σπανιότερα θα βρείτε συνοδηγός σε αυτό –πυροβολώντας όποιον σας κυνηγά.
Τα επίπεδα στα οποία εξελίσσεται το The Adventures of Tintin βρίσκονται σε διαφορετικά σκηνικά, είναι προφανώς εμπνευσμένα απ’ την ταινία και στην πλειοψηφία τους θα έλεγα πως είναι καλοσχεδιασμένα –μην περιμένετε την ποιότητα του φιλμ, αλλά στις «μεγάλες» εκδόσεις τουλάχιστον θα μείνετε ικανοποιημένοι. Οι δε φωνές προφανώς είναι αυτές των ηθοποιών που «ενσαρκώνουν» τους ήρωες και στη μεγάλη οθόνη.
Για έναν gamer μικρής ηλικίας που του άρεσε η ταινία και δεν είναι και μάστορας στα platform, το παιχνίδι έχει ενδιαφέρον. Μην ξεχνάτε πως πέραν της campaign (με τα collectibles διάσπαρτα στα levels) υπάρχουν ένα co-op mode και challenges ενώ υποστηρίζονται προαιρετικά Kinect και Move (mini-games, τίποτα το τρομερό). Ναι, ΟΚ, το The Adventures of Tintin δεν θα είναι υποψήφιο για το βραβείο του platform της χρονιάς. Αλλά δεν φλερτάρει επ’ ουδενί και με τις «βαθμολογίες ΠΡΟ-ΠΟ» (ήτοι 1 ή 2) που συνταγματικά τσιμπάνε τα παιχνίδια του είδους του. Είναι ό,τι πρέπει για να συναρπάσει έναν πρωτάρη στο gaming.
Πηγή: byteme.gr
Είδος: Platform
Format: X360, PS3, PC, Wii
Έκδοση: Ubisoft
Ανάπτυξη: Ubisoft Montreal
Διάθεση: CD Media
Multiplayer: Ναι
Κυκλοφορία: 21/10/2011
Βαθμός: 8+