Το 2010 η Square Enix κυκλοφόρησε το Lara Croft and the Guardian of Light, ένα spin-off των κλασικών Tomb Raider. Έφερε το όνομα της Βρετανίδας αρχαιολόγου για να ξεχωρίσει απ’ την υπόλοιπη σειρά καθότι δεν διατήρησε την κλασική φόρμουλα ενός Action Shooter, αλλά μια 2D οπτική. Τέσσερα χρόνια μετά έρχεται το Lara Croft and the Temple of Osiris για να συνεχίσει ακριβώς πάνω στο ίδιο μοτίβο, αυτή τη φορά με δύο επιπλέον χαρακτήρες.

Επιστροφή στην Αίγυπτο
Το σενάριο διαδραματίζεται στην Αίγυπτο. Ο Osiris είναι όντως μια θεότητα που λατρεύτηκε στη χώρα, συνεπώς το παιχνίδι δανείζεται στοιχεία απ’ την τοπική παράδοση. Σύμφωνα με την ιστορία, ο Set (επίσης θεότητα και μοχθηρός αδερφός του Osiris) εξόντωσε τον Osiris και διασκόρπισε τα μέλη του σε όλη τη χώρα, ενώ φυλάκισε δύο ακόμη θεότητες, την Isis και τον γιο της, Horus. Μετά ο Set αποσύρθηκε στον κάτω κόσμο, στην περιοχή Duat, για να βρει σκοτεινή δύναμη, αλλά ο Osiris κατάφερε να του αποσπάσει το μαγικό ραβδί και να τον κρατήσει φυλακισμένο εκεί. Η Lara Croft κατάφερε να βρει τον ναό και μαζί με τον Carter να φτάσουν μέχρι το ραβδί. Όταν το ακούμπησαν όμως, η κατάρα του Set έπεσε πάνω τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σημείο εκείνο είναι που ανασταίνονται οι θεότητες Isis και Horus, αλλά ξεκινά η κατάρα του Set. Συνεπώς θα πρέπει να αναστήσετε τον ίδιο τον Osiris για να σας βοηθήσει να νικήσετε τον Set και να σπάσετε την κατάρα. Για να το καταφέρετε αυτό θα χρειαστεί να βρείτε τα σκορπισμένα μέλη του Osiris και να τον…επανασυνδέσετε! Στην περιπέτειά σας θα σας κρατήσουν συντροφιά ο Carter Bell, καθώς και δύο θεότητες, η Isis και ο Horus. Αν επιλέξετε να παίξετε solo τότε χειρίζεστε την Lara Croft. Υπάρχει επίσης κι η δυνατότητα Co-Op (Offline ή Online) έως και τεσσάρων ατόμων, όπου εκεί ο πρώτος παίκτης ελέγχει υποχρεωτικά την Lara κι ο δεύτερος έναν από τους τρεις συμπολεμιστές.

Όταν έχεις staff τι να τα κάνεις τα όπλα;
Το tutorial κάνει θαυμάσια δουλειά στο να σας μάθει τον χειρισμό του παιχνιδιού, ο οποίος ακολουθεί τα πρότυπα του Guardian of Light. Αριστερό analog stick για την κίνηση και δεξί για την στόχευση, ενώ με το right trigger πυροβολάτε. Εφόσον ελέγχετε μόνο την Lara τότε θα έχετε στην κατοχή σας κι ένα staff (ραβδί) θεότητας, το οποίο στο Co-Op το κρατούν μόνο η Isis ή ο Horus. Στο δρόμο σας πέρα από τα dual pistols θα συναντήσετε διάφορα όπλα όπως submachine gun, shotgun, flamethrower, grenade launcher ή διάφορα rifles. Καθένα έχει διαφορετικά στατιστικά σε δύναμη, εύρος βολής και κατανάλωση πυρομαχικών. Όπως και να έχει όμως, το staff θα παραμένει OP αφού κρατώντας πατημένο το δεξί trigger εξολοθρεύετε τους αντιπάλους σας κατά κύματα (εξαιρείται ίσως το grenade launcher). Γεγονός είναι πάντως ότι οι σφαίρες στα όπλα εξαντλούνται και θα πρέπει να συμβιβαστείτε με το staff ή τα dual pistols έως ότου συλλέξετε κάποιο ammo pack.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα unlockables είναι άφθονα κι ένας βασικός λόγος να ασχοληθείτε με το παιχνίδι. Από την εξόντωση εχθρών μέχρι βάζοντας βόμβες στην άμμο, παντού εμφανίζονται gems, τα οποία σας χρησιμεύουν (σε μεγάλες ποσότητες) για να ανοίξετε σεντούκια. Τα σεντούκια περιέχουν rings ή amulets που προσδίδουν ιδιότητες στον χαρακτήρα σας όπως resistances σε φωτιά, πάγο, δηλητήριο ή εκρηκτικά, δυνατότερες βολές, επιπλέον μαγεία στα όπλα σας κ.ο.κ. Απ’ την άλλη, το pathfinding είναι κάπως προβληματικό αφού ο χάρτης (διαθέσιμος μόνο στο pause menu) δεν δείχνει τι ακριβές σημείο όπου βρίσκεστε -παρά μόνο την περιοχή- ενώ δεν εμφανίζει ξεκάθαρα το επόμενο objective.

Ένα ένα κι άλλο ένα, σου κολλάω κομμάτια στη σειρά
Οι γρίφοι στο Lara Croft and the Temple of Osiris είναι αρκετά απλοί…όταν τους έχετε μπροστά σας. Θα χρειαστεί να γαντζωθείτε από υψώματα, να κυλίσετε μεγάλες σφαίρες-βόμβες που εκρύγνονται μέσα σε δευτερόλεπτα και να ανοίξετε δρόμο ή να ενεργοποιήσετε μηχανισμούς, θα χρησιμοποιήσετε καθρέφτες που διαχέουν την ακτίνα του staff σας και γενικά θα πραγματοποιήσετε μια σειρά συνδυασμών όλων των παραπάνω και πολύ περισσότερων. Προσωπικά δεν χρειάστηκα πάνω από 2-4 προσπάθειες σε κάθε γρίφο, με εξαίρεση ελάχιστους υψηλότερης δυσκολίας όπου απ’ τη μία είχαμε την κατηγορία “Ξέρω τι να κάνω στο περίπου αλλά θέλω αρκετή πρακτική εξάσκηση” κι απ’ την άλλη μια δεύτερη κατηγορία επιπέδου “Μα που πρέπει να πάω τώρα;”

Η Lara κι αν “ξεφούσκωσε” κι άλλαξε το μαλλί της…

Στο δρόμο σας θα αντιμετωπίσετε σκελετούς κάθε μορφής, αρχαία αιγυπτιακά σκαθάρια και γενικά άφθονα bosses που απαιτούν συγκεκριμένο μηχανισμό εξόντωσης που συνδυάζει την λογική γρίφων. Το επίπεδο δυσκολίας στις μάχες είναι αρκετά χαμηλό, σε βαθμό που το παιχνίδι να απευθύνεται ακόμα και σε μικρότερες ηλικίες. Απλά κάνετε μία τούμπα προς τα πίσω για να κερδίσετε κάποια μέτρα χώρου, πυροβολάτε (ή εξαπολύετε την πανίσχυρη δύναμη του staff σας) και εξολοθρεύετε ότι κινείται. Η συνολική διάρκεια της περιπέτειάς σας θα σας κρατήσει την πρώτη φορά για 5-6 ώρες. Αν κάποιοι είστε πιο εξοικειωμένοι με τους γρίφους από μένα τότε ίσως το βγάλετε και στο τετράωρο. Για τα 20 ευρώ που κοστίζει το διάστημα αυτό μπορεί να σας ικανοποιήσει οριακά.

 
Όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο 
Στο Temple of Osiris μπορείτε να παίξετε έως και τέσσερις παίκτες, είτε offline, είτε online, με drop-in, drop-out Co-op, κάτι που κάνει τις μάχες πιο εύκολες. Δεν ισχύει ωστόσο το ίδιο για τους γρίφους, αφού με κάποιον συμπαίκτη θα χρειαστεί να συνδυαστείτε για να τους ολοκληρώσετε. Υπάρχει και η δυνατότητα σύνδεσης 2-3 παικτών από μία κονσόλα με σκοπό να βρείτε επιπλέον παίκτες online. Υπάρχει λίγο lag είναι η αλήθεια αλλά όχι τόσο σε βαθμό που να επηρεάζει το gameplay.

Όσο για το matchmaking, έχετε την δυνατότητα να ανοίξετε το παιχνίδι σας προς άλλους παίκτες ή αντίστοιχα να βρείτε παιχνίδι άλλου χρήστη. Όποιος μπει σε κάποιον host μπορεί να κρατήσει την αποθηκευμένη πρόοδό του, μια λύση ιδανική σε περίπτωση που κολλήσετε σε κάποιο σημείο.

 
Από DD σε B
Όταν ανέβασα στα πρώτα screenshots του Lara Croft and the Temple of Osiris παρατηρήσατε ότι η Lara Croft…”ξεφούσκωσε” κάπως. Εφόσον το παιχνίδι αναπτύσσεται απ’ την Crystal Dynamics που εδώ και δεκαετίες μας είχε συνηθίσει αλλιώς, αναρωτιέμαι μήπως η Square Enix έβαλε το χεράκι της στην όλη ιστορία. Όπως και να ‘χει, η Lara είναι πιο καυτή από ποτέ κι ας μην έχει το παλιό της μπούστο. Τα cutscenes στα οποία εμφανίζεται θα σας θυμίσουν την ώριμή της όψη την οποία έχουμε καιρό να δούμε, καθότι διανύουμε περίοδο Tomb Raider reboot.

Απ’ τους νέους χαρακτήρες, η Isis έχει χαρακτηριστική παρουσία και χροιά φωνής, ενώ συμμετέχει αρκετά στους διαλόγους με την Lara και την καθοδηγεί όπως κάθε ντόπια θεότητα θα γνώριζε τα κατατόπια. Το voice acting στις δύο ηρωίδες είναι δυνατό, σε αντίθεση με τους Carter και Horus όπου μου φάνηκε μέτριο. Η χειρότερη ερμηνεία όλων όμως, αφορά τα εχθρικά bosses, σε βαθμό που να σας θυμίζει…παιδικό καρτούν! Πάντως έχει γίνει καλή δουλειά στο soundtrack, τουλάχιστον στο βασικό theme το οποίο εν τέλει θα σας μείνει.

https://www.youtube.com/watch?v=bG0yt3ERbDU
Τα animated cutscenes κερδίζουν σαφώς τις εντυπώσεις με τα εντυπωσιακά γραφικά τους, έναντι όσων απεικονίζουν την ιστορία σε κόμικ, κάτι που προσωπικά απεχθάνομαι σε όλα τα games καθότι μου δείχνουν χαμηλά production values. Ο σχεδιασμός του περιβάλλοντος παρουσιάζει ενίοτε καλές εμπνεύσεις, αν και στερείται ποικιλίας με αποτέλεσμα να βλέπετε παρόμοια μέρη ξανά και ξανά. Τα textures του περιβάλλοντος έχουν μέτριο σχεδιασμό αλλά σωστές φωτοσκιάσεις, με highlight την μεγάλη ποικιλία από λάμψεις και οπτικά εφέ εκεί που χρειάζεται.

 
Μία τζούρα Lara Croft σε προσιτό κόστος
Αν σας άρεσε το Guardian of Light τότε έχετε έναν λόγο παραπάνω να προτιμήσετε το Temple of Osiris, παρά την μικρότερη διάρκεια σε σχέση με τον προκάτοχό του. Το Co-Op είναι ιδανικό για να διασκεδάσετε με παρέα και να μυήσετε τα “γατάκια” στον κόσμο της Lara Croft. Οι περισσότεροι γρίφοι είναι ευχάριστοι με εξαίρεση ορισμένους που αποτελούν σπαζοκεφαλιά, τολμώ να πω περισσότερο κι από το περυσινό Tomb Raider. Όσο για την τιμή, τα 20 ευρώ για μια online αγορά σε σχέση με όσα προσφέρει είναι ικανοποιητικά, αλλά εδώ η Square Enix όφειλε να δημιουργήσει ένα demo, ώστε αν σας άρεσε να αγοράζατε απευθείας την Gold Edition με μόλις 34 ευρώ που περιλαμβάνει μίνι αγαλματίδιο Lara και artbook.

Θετικά:
– Ποικιλία όπλων, εξοπλισμού και unlockables
– Διασκεδαστικό Co-Op
– Χαμηλή τιμή
– Ευχάριστα Boss fights

Αρνητικά:
– Ορισμένοι εκνευριστικοί γρίφοι
– Πανομοιότυπος σχεδιασμός περιβάλλοντος σε αρκετά σημεία
– Μικρή διάρκεια

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.3

Μια διασκεδαστική περιπέτεια που εξελίσσει ευχάριστα το Guardian of Light.

Μάνος Γρυπάρης  

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης