της Γεωργίας Κατσογριδάκη διαιτολόγος διατροφολόγος
Από τους αρχαίους χρόνους ακόμη, η μαστίχα Χίου είχε γνωστές εφαρμογές στην υγεία τους ανθρώπου. Οι ρωμαίου τη χρησιμοποιούσαν για να φρεσκάρουν την αναπνοή τους και να λευκάνουν τα δόντια τους, ενώ στο Μεσαίωνα οι χειρουργοί την εφάρμοζαν ως επουλωτικό στις πληγές. Η παραγωγή της μαστίχας ωστόσο δεν είναι απλή υπόθεση, καθότι το Μαστιχόδεντρο φύεται μόνο στην Χίο και πουθενά αλλού στο κόσμο.
Η μαστίχα λοιπόν που είναι ένα είδος ρητίνης που εξάγεται από μικρές τομές που γίνονται στον κορμό του δέντρου. Από αυτές στάζει σαν δάκρυ. Η φυσική μαστίχα είναι διάφανη σαν θαμπό κρύσταλλο και έχει βαλσάμικη γεύση και οσμή.
Το ιδιαίτερο της άρωμα είναι αυτό που της προσδίδει τη μοναδικότητα της, ενώ ο βαθμός σκληρότητας της εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία της ατμόσφαιρα, ο χρόνος έκθεσης της καθώς και το μέγεθος που έχει το δάκρυ.
Η μαστίχα χρησιμοποιείται ως πρόσθετη ύλη στην παρασκευή μεγάλου αριθμού αρωματικών αρτοσκευασμάτων γλυκών και ζαχαρωτών. Ως μπαχαρικό προσδίδει διακριτικό άρωμα σε πολλές τροφές όπως το κρέας και το τυρί. Χρησιμοποιείται επίσης στην αρωματοποιία και σε κρέμες προσώπου λόγω της ιδιότητας της να καθαρίζει το πρόσωπο και να του δίνει λαμπερότερο χρώμα