Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι αναζητούσαν τρόπους για να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους διάθεση και απόδοση.

Οι ιστορικοί μας πληροφορούν ότι οι αρχαίοι Έλληνες, δεν ήταν αδιάφοροι στις υποσχέσεις που προέρχονταν από διάφορες πηγές για καλύτερη απόδοση και αντοχή ή για μεγαλύτερη ευχαρίστηση στη σεξουαλική τους ζωή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξάλλου ο όρος αφροδισιακό που αφορά σε οτιδήποτε φαγητό ή φάρμακο που μπορεί να διεγείρει ή να εντατικοποιήσει το σεξουαλικό ένστικτο, προέρχεται από την Αφροδίτη, τη θεά του έρωτα, της αγάπης και της ομορφιάς των αρχαίων Ελλήνων.

Περιγράφονται πολλά φαγητά και ποτά στην αρχαία Ελλάδα που θεωρούνταν αφροδισιακά. Μερικά από αυτά μπορεί σήμερα να μη μας φαίνονται τόσο ελκυστικά για το πιάτο ή το ποτήρι μας.

Για παράδειγμα μια από τις συνήθεις αφροδισιακές συνταγές των αρχαίων, ήταν η προσθήκη σκόρδου και τυριού στο κρασί που έπιναν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης από τα λαχανικά, οι βολβοί γενικά (κρεμμύδι, σκόρδο, παντζάρι), ήσαν περιβόητοι για τις θετικές τους επιδράσεις στη σεξουαλική ορμή των ανθρώπων.

Ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής, συνιστούσε τις φακές για την αύξηση της σεξουαλικής ικανότητας των ανδρών. Μάλιστα θεωρούσε ότι οι φακές προστάτευαν τη σεξουαλική δύναμη των ανδρών καθώς προχωρούσαν στα χρόνια και έφθαναν στα γεράματα.

Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης, υιοθέτησε τις θέσεις του Ιπποκράτη για τις φακές. Μάλιστα προχώρησε συστήνοντας το μαγείρεμα των φακιών μαζί με σαφράνι (ή αλλιώς κρόκος, πρόκειται για ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στο κόσμο).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Πλούταρχος σύστηνε τη φασολάδα για την ενδυνάμωση της σεξουαλικής διάθεσης και ορμής.

Ο Διοσκουρίδης και ο Πλούταρχος αναφέρονται σε ένα είδος άγριας ορχιδέας που θεωρούσαν ως εξαίρετο αφροδισιακό.

Επίσης συστηνόταν το φυτό σταφυλινός (σταφυλινός ο άγριος και ο σταφυλινός ο κηπευτός) για το οποίο πίστευαν ότι αύξανε τόσο πολύ τη σεξουαλική διάθεση που θεωρείτο ως φάρμακο για το σεξ.

Το σησάμι και το μέλι θεωρούνταν ως αφροδισιακά. Χρησιμοποιούνταν είτε από μόνα τους είτε προστίθεντο σε σαλάτες με βραστούς εδώδιμους βολβούς .

Το σκόρδο ήταν δημοφιλές από την εποχή του Ομήρου. Οι αφροδισιακές και θεραπευτικές του ιδιότητες είχαν γίνει αντιληπτές στον άνθρωπο από τότε. Έτρωγαν σκόρδο κάθε μέρα με ψωμί και επίσης το πρόσθεταν σε σαλάτες.

Με βάση το σκόρδο κατασκεύαζαν μια πάστα που περιείχε επιπρόσθετα από το σκόρδο, τυρί, αυγά, μέλι και λάδι. Πιθανόν η γνωστή μας σκορδαλιά να προέρχεται από εκεί.

Όπως το σκόρδο έτσι και το κρεμμύδι, ήταν μέρος της καθημερινής διατροφής των αρχαίων Ελλήνων και θεωρείτο ιδιαίτερα ισχυρό αφροδισιακό.

Τα μανιτάρια και ιδιαίτερα οι τρούφες, θεωρούνταν εξαιρετικής ποιότητας αφροδισιακά. Η σπανιότητα και το άρωμα της τρούφας, της πρόσδιδαν ιδιαίτερη αφροδισιακή αξία. Η κατανάλωση από τον άνδρα τρουφών κατά το γάμο, θεωρείτο καλό εφόδιο για τις σεξουαλικές του επιδόσεις.

Τα σύκα είχαν ιδιαίτερη θέση στην εκτίμηση των αρχαίων Ελλήνων σχετικά με τη σεξουαλική τους ζωή και ως αφροδισιακό. Υπήρχε μάλιστα μια ξέφρενη τελετουργία συνουσίας στην οποία το σύκο είχε τιμητική θέση.

Το πράσο, πιθανόν λόγω του σχήματος του (φαλλικό), θεωρείτο αφροδισιακό.

Αναφορικά με το δυόσμο οι απόψεις ήταν διιστάμενες. Ο Ιπποκράτης θεωρούσε ότι η συχνή κατανάλωση δυόσμου μπορούσε να διαλύει το σπέρμα, να μειώνει τις στυτικές ικανότητες των ανδρών και να κουράζει το σώμα.

Αντίθετα ο Αριστοτέλης θεωρούσε ότι ο δυόσμος σε οποιαδήποτε μορφή και εάν καταναλωνόταν, είχε εξαιρετικές αφροδισιακές ιδιότητες.

Το ερώτημα που τίθεται, είναι πόσο δίκαιο είχαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι στην αντίληψη τους για τα αφροδισιακά;

Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι διαμέσου των αιώνων, δοκιμάζοντας και βλέποντας το αποτέλεσμα, είχαν μάθει εμπειρικά πολλά και χρήσιμα.

Εξετάζοντας αυτά που θεωρούνταν αφροδισιακά, διαπιστώνουμε ότι πρόκειται για λαχανικά και άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτοχημικές ενώσεις, αντιοξειδωτικές ουσίες που σίγουρα ωφελούν με διάφορους τρόπους πολλά συστήματα του οργανισμού.

Πιστεύουμε ότι η υγιεινή διατροφή, πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, ακόρεστες λιπαρές ουσίες, φυτοχημικές και αντιοξειδωτικές ενώσεις συμβάλλουν στη βελτίωση γενικά του οργανισμού. Αναπόφευκτα ευεργετούν και τη σεξουαλική ζωή.

Η καλή διατροφή, η ξεκούραση, ο καλός ύπνος, ο έλεγχος του στρες, η τακτική σωματική εξάσκηση, είναι αναμφίβολα απαραίτητα για μια υγιή σεξουαλική ζωή και σίγουρα συγκαταλέγονται στα καλύτερα αφροδισιακά που μπορούμε να χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μας ζωή.

Δεν αποκλείεται οι αρχαίοι Έλληνες να απολάμβαναν μια καλύτερη σεξουαλική ζωή χάρις στο συνδυασμό των αφροδισιακών αυτών μέσων που απλόχερα μας προσφέρει η φύση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης