του Κώστα Ξένου κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος 

Πανάκεια: αρχαία θεά, κόρη του Ασκληπιού και της Ηπιόνης, ικανή να θεραπεύει όλα τα νοσήματα…

Σήμερα, με τον όρο πανάκεια, χαρακτηρίζουμε το υποθετικό εκείνο φάρμακο που θα θεράπευε κάθε ασθένεια. Η ανακάλυψη ενός τέτοιου φαρμάκου φαντάζει ουτοπική, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή, όπου η επιστήμη έχει προσδιορίσει τις θεραπείες ως απολύτως εξειδικευμένες πράξεις για κάθε ασθένεια. Κι όμως πριν 2000 χρόνια στη μακρινή Ασία, γιατροί της εποχής εκείνης χαρακτήρισαν μια ιδιόμορφη στο σχήμα ρίζα, ως “panax” ή πανάκεια, πιστεύοντας πως είχε τη δυνατότητα να βοηθήσει στη θεραπεία κάθε ασθένειας!

Σήμερα γνωρίζουμε πως αυτή η ρίζα, το ginseng ή ακόμα καλύτερα το κορεάτικο ή panax ginseng, μπορεί να μην αποτελεί το «πασπαρτού» για κάθε πρόβλημα υγείας, όμως σαφέστατα είναι ένα από τα πιο αξιόλογα και ευεργετικά βότανα της φύσης.

Τα πολύτιμα συστατικά του panax ginseng (οι αναλύσεις δείχνουν ότι εμπεριέχει σε σημαντικά ποσά τζινσενοσίδες τύπου Rb1 και Rg1) το καθιστούν ένα πρώτης τάξης ενισχυτικό του ανοσοποιητικού, ενώ η δράση που το έχει ανάγει σε πολύτιμο αρωγό του σύγχρονου ανθρώπου, είναι η προσαρμοσιογόνος.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει, ότι το κορεάτικο ginseng αποτελεί ασπίδα έναντι του στρεσογόνου ρυθμού ζωής, ανεβάζοντας τις αντιστάσεις του οργανισμού και υποβοηθώντας τον ουσιαστικά, στο να προσαρμοσθεί ομαλά και να αντεπεξέλθει σε έντονα αγχώδεις καταστάσεις.

Ο όρος «προσαρμοσιογόνο» προτάθηκε ως έννοια το 1947 από το Ρώσο Nicolai Lazarev. Ο Lazarev ήταν σύμβουλος του Brekhman, ενός επιστήμονα που στη συνέχεια πραγματοποίησε εκτενή έρευνα γι’ αυτή τη κατηγορία βοτάνων.

Για να τονίσουμε τη προσαρμοσιογόνο δράση του κορεάτικου ginseng, αρκεί να αναφέρουμε ότι έχει παρατηρηθεί πως σε κάποια άτομα με υψηλή πίεση, «ρίχνει» την πίεση, ενώ σε κάποια άλλα με χαμηλή, την «ανεβάζει»…
Το panax ginseng εμπεριέχει ουσίες που μειώνουν αλλά και που αυξάνουν την πίεση και φαίνεται πως ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του ατόμου, οι ουσίες αυτές δρουν κατά προτεραιότητα…

Αυτή τη «μαγική» ιδιότητα ως βότανο, δεν την κατέχει μόνο το panax ginseng, αλλά και άλλα είδη ginseng, όπως για παράδειγμα το Σιβηριανό ginseng.

Το Σιβηριανό ginseng, ουσιαστικά ανήκει σε μια άλλη οικογένεια βοτάνων, τους ελευθερόκοκκους, με ενεργά συστατικά τις ελευθεροσίδες (συναφείς ουσίες με τις τζινσενοσίδες του κορεάτικου ginseng).

Πλειάδα μελετών που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια από Ρώσους επιστήμονες, αναδεικνύουν το Σιβηριανό ginseng ως ένα άριστο τονωτικό μνήμης και συνάμα ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυτή του η δράση στην άμυνα του οργανισμού, πιστοποιήθηκε και τελευταία σε εργαστηριακή μελέτη έναντι της ινφλουέντζας-Α και άλλων ρινοϊών που προσβάλλουν συχνά το αναπνευστικό.

Παράλληλα οι ελευθεροσίδες, φαίνεται ότι δρουν ρυθμίζοντας την παραγωγή και την έκκριση ορμονών των επινεφριδίων, γεγονός με ουσιαστικό αποτέλεσμα στη προσαρμογή απέναντι σε υψηλά «φορτία» στρες…

Να τονισθεί τέλος πως άτομα που κάνουν χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων για το καρδιαγγειακό ή για μανιοκατάθλιψη, θα πρέπει να προσέχουν τις πολύ υψηλές δόσεις ginseng και να συμβουλεύονται τον ειδικό πριν την χρήση ανάλογων βοτάνων..