της Γεωργίας Κατσογριδάκη κλινικής διαιτολόγου-διατροφολόγου
Το μπρόκολο (100 γρ. = 26 θερμίδες), μαζί με το κουνουπίδι, ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η σουλφοροφάνη, μια δευτερογενής φυσική ουσία που με πολύ αποτελεσματικό τρόπο ενεργοποιεί στα κύτταρα τα ένζυμα αποτοξίνωσης. Εξάλλου τα μπρόκολα είναι πλούσια σε φυτικές χρωστικές ουσίες, οι οποίες ασκούν καθαριστική δράση στο έντερο, έτσι ώστε η πέψη να λειτουργεί καλύτερα.
Μπορείτε να φάτε και τα κοτσάνια του μπρόκολου (υψηλή περιεκτικότητα του στοιχείου σελήνιο, το οποίο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού). Αφαιρείτε απλώς τις φλούδες και τα πλένετε μαζί με τις ροζέτες. Μην αφήνετε το μπρόκολο πολλή ώρα στο νερό και μην το παραβράζετε, γιατί χάνονται οι αρωματικές και βιολογικές ουσίες του. Κατά το βράσιμο οι ροζέτες πρέπει να εξέχουν από το νερό τα πρώτα δέκα λεπτά. Επίσης, δεν πρέπει να βράσουν πάνω από πέντε λεπτά κάτω από το νερό, γιατί μαλακώνουν αμέσως.