του Εμμανουήλ Μ. Δημητρούλη, Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Τα τελευταία έτη η επιστημονική έρευνα έχει φέρει στο φως πολλές ευεργετικές ιδιότητες ενός τροφίμου που χρησιμοποιείται σε μεγάλες ποσότητες από τους Έλληνες λόγω της αφθονίας της παραγωγής του στη χώρα μας. Οι περισσότεροι το χρησιμοποιούν σαν τη γλυκαντική ουσία του πρωινού, με το γάλα, τον καφέ ή το τσάι, ή σαν επάλειψη στο ψωμί και τις φρυγανιές.
Οι ευεργετικές ιδιότητες που φέρει το μέλι για τον ανθρώπινο οργανισμό συνοψίζονται στις εξής:
Μείωση των επιβλαβών συνεπειών της χημειοθεραπείας σε ασθενείς με καρκίνο
Βελτίωση της στοματικής υγείας
Υγιεινό συντηρητικό τροφίμων
Ενίσχυση αντιοξειδωτικού συστήματος
Βελτίωση αθλητικής απόδοσης
Μια διεξοδική μελέτη των πιο πρόσφατων επιστημονικών ερευνών, καταδεικνύει ότι το μέλι μπορεί να καθυστερήσει την οξείδωση διαφόρων τροφίμων και κυρίως των κρεάτων για αρκετές ημέρες, καθιστώντας το ένα πολύ ποιοτικό συντηρητικό τροφίμων. Επιπρόσθετα, το μέλι φάνηκε να περιέχει παραπλήσιες ποσότητες αντιοξειδωτικών συστατικών με αρκετά φρούτα, συνεπώς είναι απαραίτητο συστατικό για την καταπολέμηση των βλαπτικών ελευθέρων ριζών στο σώμα μας. Έτσι η κατανάλωση μελιού προστατεύει από εμφάνιση καρκίνου, καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ συγκαταλέγεται στα τρόφιμα που καθυστερούν τη γήρανση.
Αναφορικά με την αθλητική απόδοση, οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η πρόσληψη μελιού παρέχει άμεσα υδατάνθρακες, οι οποίοι βελτιώνουν την αντοχή όπως και τα υδατανθρακικά ποτά ή gels που χρησιμοποιούνται ευρέως κατά τη διάρκεια διαφόρων αθλημάτων. Επιπλέον, η κατανάλωση μελιού σε συνδυασμό με ένα συμπλήρωμα πρωτεΐνης μετά από ασκήσεις με αντιστάσεις, βοηθά στη γρηγορότερη μεταφορά της πρωτεΐνης στις μυϊκές ομάδες με αποτέλεσμα την καλύτερη μετασκησιακή αποκατάσταση.
Η καθημερινή μικρή κατανάλωση μελιού βοηθά στην συντήρηση σταθερών τιμών γλυκόζης στο αίμα. Τα αντιοξειδωτικά και κάποια άλλα συστατικά που περιέχονται στο μέλι φαίνεται επίσης να έχουν αντιβακτηριδιακή δράση, συνεπώς το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση πεπτικών ελκών, μολύνσεων και φλεγμονών.
Συμπερασματικά το μέλι σαν γλυκαντική ουσία φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τη ζάχαρη και οφείλουμε να το εισάγουμε στη διατροφή μας σαν υποκατάστατο αυτής. Χρησιμοποιείστε λοιπόν το μέλι όσο περισσότερο μπορείτε και μειώστε την καθημερινή κατανάλωση ζάχαρης στο ελάχιστο.