Το καρπούζι αποτελεί το φρούτο σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Αποτελεί ένα φρούτο που μας δίνει πολλά θρεπτικά συστατικά, αρκετό νερό και λίγες θερμίδες. Βασικότερες βιταμίνες στο καρπούζι είναι η βιταμίνη C, η Α και η Β6.

1 μέτρια φέτα καρπούζι μας δίνει 50 θερμίδες
24,3 % της ΣΗΠ (συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη) σε βιταμίνη C
11,1 % της ΣΗΠ σε βιταμίνη Α
11 % της ΣΗΠ σε βιταμίνη B6
8 % της ΣΗΠ σε βιταμίνη B1

Κάτι όμως που πολύς κόσμος δεν γνωρίζει είναι το γεγονός ότι το καρπούζι μπορεί να συμβάλλει και στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων. Συγκεκριμένα, το λευκό κομμάτι ανάμεσα στη φλούδα και τη σάρκα είναι εξαιρετικά θρεπτικό, καθώς περιέχει την ουσία κιτρουλίνη. Η κιτρουλίνη προάγει την έκκριση μονοξειδίου του αζώτου στα αγγεία, προκαλώντας διαστολή τους και καλύτερη αιματική κυκλοφορία.. Όταν λοιπόν το καθαρίζετε, μην βιαστείτε να πετάξετε τη φλούδα ή κόψτε ένα πιο λεπτό κομμάτι της και κρατείστε λίγο από το λευκό τμήμα του στη φέτα σας. Τέλος, το καρπούζι περιέχει λυκοπένιο ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό συστατικό, που σχετίζεται εκτός των άλλων με προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη.

Σε συνεργασία με το diettv.gr