της Γεωργίας Κατσογριδάκη κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος
Τα δαμάσκηνα αρχίζουν να επιδρούν από την πρώτη μπουκιά! Το οξύ τους (100γρ δαμάσκηνα = 49 θερμίδες) διεγείρει τη λειτουργία των σιαλογόνων αδένων και συνεπώς την παραγωγή πεπτικών ενζύμων. Ενισχύεται επίσης άμεσα η έκκριση γαστρικού υγρού, ενώ στο έντερο δρουν κυρίως οι πολυάριθμες τροφικές ίνες.
Αυτές φουσκώνουν, αφομοιώνουν τοξίνες και δεσμεύουν το περιττό λίπος, το οποίο αποβάλλεται και δεν αποθηκεύεται στην κοιλιά και στους γοφούς. Τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε βιταμίνες Β, που είναι ευεργετικές, αφού δυναμώνουν τα νεύρα και μειώνουν το άγχος την ημέρα της δίαιτας.