Τα καλοκαιρινά φαγητά έχουν διαφορετική γεύση, ειδικά όταν πρόκειται για θαλασσινά και φρέσκα, εποχιακά προϊόντα. Από τις ζουμερές ντομάτες μέχρι τα δροσιστικά καρπούζια, οι γιατροί και οι διατροφολόγοι θα σας πουν σίγουρα να προμηθευτείτε ό,τι ξεχωρίζει ως γευστικό και θρεπτικό αυτή την εποχή.
Τι πρέπει λοιπόν να υιοθετήσουμε, αν δεν το έχουμε κάνει ήδη;
1. Ντομάτες
Οι ντομάτες είναι ένα από τα πιο νόστιμα φαγητά αυτή την εποχή του χρόνου. Υπάρχει κάτι πιο απλό και νόστιμο από μια καλοκαιρινή ντοματοσαλάτα; Γλυκές και γευστικές, οι ντομάτες χρειάζονται μόνο αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο.
Από διατροφική άποψη, οι ντομάτες αποτελούν εξαιρετική πηγή λυκοπενίου, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού με πιθανές αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιπλέον, μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε ντομάτες έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Είναι επίσης πλούσιες σε βιταμίνη C, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από μολύνσεις και προάγει την επούλωση κοψιμάτων και πληγών.
Σερβίρετέ τες σκέτες ως σαλάτα, σε κόκκινη σάλτσα με βασιλικό ή με το αγαπημένο σας πιάτο ζυμαρικών.
2. Καρπούζι
Ένα από τα πιο δημοφιλή καλοκαιρινά φρούτα, το καρπούζι είναι μια δροσιστική απόλαυση μια ζεστή μέρα. Τα καρπούζια είναι γεμάτα με βασικές βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών A, C, B6 και καλίου. Είναι εκπληκτικά ενυδατικό, καθώς αποτελείται περίπου κατά 92% από νερό. Τα οφέλη του δεν σταματούν εδώ. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά, ιδίως λυκοπένιο, βοηθά στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων χρόνιων ασθενειών.
Δοκιμάστε το στην αγαπημένη σας καλοκαιρινή συνταγή με φέτα ή μόνη του.
3. Μύρτιλα
Εξίσου νόστιμα και θρεπτικά, μπορείτε να τα απολαύσετε τώρα το καλοκαίρι, όταν είναι πλήρως ώριμα. Αποτελούν εξαιρετική πηγή μαγγανίου, το οποίο ενισχύει την ενέργεια και προστατεύει από το οξειδωτικό στρες. Είναι επίσης πλούσια σε ανθοκυανίνες και μια υπερτροφή πλούσια σε αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη βιταμίνη C.
Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή smoothies, σε σαλάτες ή ως επικάλυψη για σπιτικά επιδόρπια. Μπορούν επίσης να αποθηκευτούν στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.
4. Μπάμιες
Έχουν επίσης υπέροχη γεύση και είναι καλές για την υγεία σας. Οι μπάμιες είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και βιταμίνες Α, C και Κ, οι οποίες υποστηρίζουν την υγιή εγκυμοσύνη και προάγουν την υγεία της καρδιάς. Μια ανασκόπηση του 2023 διαπίστωσε επίσης ότι ο βλεννογόνος της μπάμιας μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σε προ-διαβητικούς και διαβητικούς τύπου 2.
5. Βερίκοκα
Τα βερίκοκα είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της απώλειας βάρους, εάν ο στόχος είναι η απώλεια βάρους. Είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγιή όραση και την αναπαραγωγική λειτουργία. Είναι επίσης γεμάτα με άλλα αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις φλεγμονές, οπότε υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τα προμηθευτείτε όσο είναι στην εποχή τους. Μπορούν να ψηθούν ελαφρά στη σχάρα ή να καταναλωθούν με λίγο μέλι και πασπαλισμένα με ψιλοκομμένα αυγοτάραχα.
Πηγή: govastiletto.gr