Από τον Ανδρέα Ζουρδό, κλινικό διαιτολόγο διατροφολόγο
Η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο που εμπλέκεται στον μεταβολισμό, στην δομή και στην λειτουργία όλων των κυττάρων του ανθρώπινου οργανισμού. Είναι βασικό συστατικό της μεμβράνης που περιβάλλει το ανθρώπινο κύτταρο, και η απουσία της φέρνει διαταραχές στη δομή του κυττάρου.
Από τη χοληστερίνη παράγονται πολλά μόρια που ρυθμίζουν τη ζωή μας και την υγεία μας. Από τα οξέα της χολής που είναι σημαντικά για την πέψη των λιπαρών από τη διατροφή μας, τα κορτικοστεροειδή που είναι σημαντικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, για τη διάθεσή μας, αλλά και για τη απώλεια λίπους, τα στεροειδή του φύλου (τα οιστρογόνα και η τεστοστερόνη, υπεύθυνα για ένα
μακρύ κατάλογο σημαντικών λειτουργιών).
Παράγωγο της χοληστερίνης είναι και η βιταμίνη D. Επίσης η χοληστερόλη είναι βασικό συστατικό της μυελίνης, που είναι ένας προστατευτικός μανδύας γύρω από τους νευρώνες μας. Η παραγωγή της μυελίνης γίνεται στην προεμβρυική ανάπτυξη, κάτι που σημαίνει πως σε εκείνη τη φάση η ανάγκη για χοληστερόλη είναι μεγάλη.
Η επικρατούσα άποψη στο θέμα της χοληστερίνης είναι πως η χοληστερίνη είναι μία εξαιρετικά βλαπτική ουσία και πως τα αυγά και το κρέας είναι επικίνδυνες τροφές επειδή περιέχουν χοληστερίνη.
Ισχύει κάτι τέτοιο στη πραγματικότητα; Πρέπει να αποφεύγουμε τα αυγά γιατί έχουν χοληστερίνη;
“Σε μια κατά τ’ άλλα ισορροπημένη διατροφή και σωματική δραστηριότητα φαίνεται πως όχι τρία όπως ακούγεται αλλά και δεκατρία αυγά εβδομαδιαίως μπορούν να έχουν μόνο θετική επίδραση στην υγεία, να συμβάλουν στην απώλεια βάρους και να τονώσουν τις πνευματικές και σωματικές ικανότητες των ανθρώπων κάθε ηλικίας. Άλλωστε το καλύτερο φυσικό και ακίνδυνο «αναβολικό» των αθλητών
είναι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αυγών, ενώ εργαζόμενοι στην ύπαιθρο καταναλώνουν πολλές φορές οκτώ ή και δέκα αυγά σε μια μέρα και πεθαίνουν πλήρεις ημερών, συχνά αιωνόβιοι. ” Χρήστος Ντέλλος, Διευθυντής καρδιολογικού τμήματος Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών.
Υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να συνθέσουν χοληστερίνη. Αυτό το υποτιθέμενο δώρο, η αδυναμία σύνθεσης χοληστερίνης και τα εκ γενετής χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης, λέγεται Σύνδρομο Smith-Lemli-Opitz.
Παιδιά με το σύνδρομο Smith Lemli Opitz
Το σύνδρομο αυτό μπορεί να προκαλέσει από ήπια διανοητική καθυστέρηση, με προβλήματα συμπεριφοράς μέχρι και θανάσιμες ανωμαλίες στο τρόπο λειτουργίας του οργανισμού.Μερικά από τα χαρακτηριστικά των ατόμων που δεν μπορούν να παράγουν χοληστερίνη λόγω αυτού του συνδρόμου είναι τα εξής:
• Ανωμαλίες στα μάτια, στα νεφρά και στους πνεύμονες
• Μικροκεφαλία (μικρό μέγεθος του κρανίου)
• Πολυδακτυλία των κάτω άκρων
• Συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς
• Αρσενικά γεννητικά όργανα με θηλυκή μορφή
• Μειωμένο μέγεθος μετωπιαίο λοβού
• Ανωμαλίες στη μορφή των αυτιών, του μετώπου και του αντίχειρα
• Επιθετικότητα και τάσεις αυτοτραυματισμού
• 50-75% των ατόμων με Smith-Lemli-Opitz πληρούν τα κριτήρια για αυτισμό.
• Μολύνσεις στα αυτιά και τους πνεύμονες
• Αδύναμο μυϊκό σύστημα
Δεν χρειάζεται να ξέρετε κάτι παραπάνω για αυ τό το σπάνιο σύνδρομο. Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να ξεδιαλύνει τη παραπληροφόρηση γύρω από τη χοληστερίνη:
Τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν το σύνδρομο αυτό είναι συσχετισμένα με κατάθλιψη και αυτοκτονικές τάσεις. Δεν προκύπτει από πουθενά πως τα χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης είναι κάτι το καλό για την υγείας σας, ίσα ίσα το αντίθετο. H χοληστερίνη δεν είναι τοξική ουσία αλλά είναι απαραίτητη για την υγεία σας.