Μια από τις πιο σημαντικές κινήσεις για να «θωρακίσετε» τη συνολική υγεία και ευεξία σας είναι να ξεκινήσετε τη γυμναστική. Όχι μόνο θα νιώθετε πως έχετε περισσότερη ενέργεια και καλύτερη διάθεση, αλλά θα μειώσετε επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, από καρδιαγγειακές παθήσεις έως διαβήτη.

Και ενώ οποιαδήποτε μορφή άσκησης είναι καλύτερη από το να μην κάνατε… καμιά, είναι σημαντικό παράλληλα να διασφαλίσετε ότι η προπόνησή σας γίνεται σωστά έτσι ώστε να αποκομίσετε όλα τα οφέλη που έχει να σας προσφέρει.

4 κοινά λάθη που πρέπει να έχετε κατά νου όταν αθλείστε

#1 «Όλα ή τίποτα»

Το σκεπτικό «όλα ή τίποτα» μπορεί καμιά φορά να αποδίδει στην αγάπη, ωστόσο αποφύγετέ το στην άσκηση. Ειδικά, αν ξεκινάτε τώρα ύστερα από χρόνια καθιστικής ζωής.

Αυτή η υπερπροσπάθεια μπορεί να καταλήξει σε εξάντληση ή ακόμα και τραυματισμό, γεγονός που μπορεί να μην σας αφήσει να συμμετέχετε σε καθημερινές σας δραστηριότητες.

Ακούστε το σώμα σας και αφιερώνετε πάντοτε χρόνο για ξεκούραση και αποκατάσταση.

 

#2 Δεν κάνετε τις ασκήσεις σωστά

Είτε τρέχετε είτε σηκώνετε βάρη είτε κάνετε γιόγκα, η σωστή τεχνική είναι το «κλειδί» για να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε τα αποτελέσματα που θέλετε και θα αποφύγετε τον κίνδυνο τραυματισμού.

*Τι να κάνετε:

Ζητήστε καθοδήγηση από έναν επαγγελματία για να βεβαιωθείτε ότι εκτελείτε σωστά τις ασκήσεις.

#3 Παραλείπετε την προθέρμανση και τη χαλάρωση

Η προθέρμανση κάνει αυτό ακριβώς που λέει η ίδια η λέξη: προετοιμάζει το σώμα για την άσκηση και βοηθά στην αποφυγή τραυματισμών και πρόωρης κόπωσης, ειδικά αν κάνετε δραστηριότητες υψηλής έντασης.

Οι διατάσεις για χαλάρωση και αποθεραπεία μετά την προπόνηση βοηθούν στην πρόληψη του μυϊκού πόνου και προφανώς, στην αποκατάσταση.

*Τι να κάνετε:

Μην ξεχνάτε ποτέ την προθέρμανση πριν την προπόνηση. Μπορείτε να κάνετε επιτόπιο τρέξιμο, γρήγορο περπάτημα, σχοινάκι, κυκλικές περιφορές των χεριών μπρος και πίσω, jumping jacks, προβολές ή οποιαδήποτε ελαφριά δραστηριότητα θα ζεστάνει τους μυς σας και θα σας κάνει να ιδρώσετε.

Φροντίστε βέβαια να εστιάσετε στους μυς και τα μέρη του σώματος που θα «δουλέψετε» περισσότερο ανάλογα με την προπόνηση που κάνετε.

Μετά την προπόνηση, οι απαραίτητες ασκήσεις χαλάρωσης περιλαμβάνουν στατικές διατάσεις για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Αυτού του είδους οι ασκήσεις βελτιώνουν, μεταξύ άλλων, την κυκλοφορία του αίματος και ενισχύουν την ελαστικότητα των μυών.

#4 Κάνετε την ίδια προπόνηση ξανά και ξανά

Με την πάροδο του χρόνου, η στασιμότητα στο είδος της προπόνησης μπορεί να οδηγήσει σε εξάντληση ή και τραυματισμό.

*Τι να κάνετε:

Συμπεριλάβετε μια ποικιλία ασκήσεων στην προπονητική σας ρουτίνα δουλεύοντας τόσο την καρδιά και τους πνεύμονες όσο και τους μυς σας, χωρίς όπως είπαμε, να ξεχνάτε τις ασκήσεις διατάσεων και ευελιξίας.

Μην ξεχνάτε
Ένας personal trainer θα διασφαλίσει την ασφάλειά σας στην προπόνηση και θα σας βοηθήσει όσον αφορά την ποικιλία στην προπόνησή σας με ένα πρόγραμμα που θα ταιριάζει στις μοναδικές σας ανάγκες. Ξεκινήστε υπό την καθοδήγησή του, ειδικά αν είστε αρχάριοι στη γυμναστική.
Ο καθορισμός αντικειμενικών στόχων θα σας βοηθήσει να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα ως προς τη φυσική σας κατάσταση. Μην κάνετε υπερβολές και προσπαθήστε να δείτε τη γυμναστική όχι ως ένα γρήγορο μέσο για να χάσετε βάρος ή να «χτίσετε» μυς, αλλά ως τρόπο ζωής.

Πηγή: govastiletto.gr