Υλικά

  • o μανέστρα ή μανεστράκι: 500 γρ.
  • o μοσχάρι: (κιλότο, σπάλα ή ελιά) 1½ κιλό, κομμένο σε μερίδες
  • o ντομάτες: 1 κιλό, ώριμες
  • o ντοματοπελτές: 1 κουταλιά της σούπας
  • o κρεμμύδια: ξερά 2 ψιλοκομμένα
  • o σκόρδο: 6 σκελίδες, ψιλοκομμένες
  • o βούτυρο: φρέσκο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • o ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • o αλάτι: λίγο
  • o πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • o δάφνη: 1 φύλλο
  • o κεφαλογραβιέρα: 180 γρ. τριμμένη (προαιρετικά)

Εκτέλεση

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αφαιρούμε τις φλούδες και τους σπόρους από τις ντομάτες και τις τρίβουμε. Πλένουμε, στεγνώνουμε το κρέας και το αλατοπιπερώνουμε. Το βάζουμε σε πήλινο ταψί με σκέπασμα, του προσθέτουμε το σκόρδο, το λάδι, τις ντομάτες, τη δάφνη και το ντοματοπελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό.

Σκεπάζουμε και ψήνουμε στους 180 °C για 1 ώρα και 30’. Σοτάρουμε στο βούτυρο τα κρεμμύδια για 2’ – 3’, μέχρι να μαραθούν. Κατόπιν ρίχνουμε στο ταψί τη μανέστρα ή το μανεστράκι, τα κρεμμύδια και ζεστό νερό.

Συνεχίζουμε το ψήσιμο (πάντα με το πήλινο σκεπασμένο) για 1 ώρα ακόμη, συμπληρώνοντας ζεστό νερό αν χρειάζεται. Πασπαλίζουμε, αν θέλουμε, με το τριμμένο τυρί.
Πηγή: icookgreek.com

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης