Δεν πρόκειται για μία διαταραχή που είναι αρκετά γνωστή στο ευρύ κοινό, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερικών Διαταραχών, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου επηρεάζει το 5-10% των ανθρώπων του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ειδικότερα, μιλάμε για μία χρόνια γαστρεντερική διαταραχή, η οποία αν και δεν είναι επικίνδυνη για τη ζωή ενός ανθρώπου, δυσκολεύει την καθημερινότητά του, γεμίζοντάς τον με ντροπή, πόνο και απομόνωση από την κοινωνική ζωή.

Δυστυχώς, οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να βρουν την αιτία της διαταραχής αυτής, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχει κάποια θεραπεία.

Φυσικά, υπάρχουν τρόποι για να διαχειριστείς αποτελεσματικά τα συμπτώματα, τα οποία συχνά ενδέχεται να αποτελούν πρόβλημα στην καθημερινότητα του ατόμου, που πάσχει από τη διαταραχή.

Συμπτώματα συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου

Δεδομένου ότι το σύνδρομο μπορεί να εμφανιστεί με διαφορετικούς τρόπους στον κάθε οργανισμό, αυτό εξηγεί γιατί υπάρχει ποικιλία συμπτωμάτων, που δυσκολεύει τη διάγνωση από γιατρό.

Παράλληλα, ο τύπος που θα έχεις, ενδέχεται να μην παραμείνει στην ίδια μορφή, εναλλάσσοντας τα συμπτώματα. Φυσικά, οι περαιτέρω εξετάσεις θα δώσουν τις απαντήσεις, με τον θεράποντα ιατρό να προχωρά στην κατάλληλη θεραπευτική οδό.

Συμβαίνει σε πολλούς ανθρώπους που πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου να παθαίνουν κρίσεις ή επεισόδια για κάποιες ημέρες ή εβδομάδες, ενώ κάποια άλλοι υποφέρουν από αυτό καθημερινά.

Πιο αναλυτικά, τα συχνότερα συμπτώματα είναι τα εξής:

Πόνος στην κοιλιά

Όποιον τύπο του συνδρόμου και να εμφανίσεις, ο πόνος στην κοιλιά είναι από τα τυπικότερα συμπτώματα. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, εμφανίζεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς, κάτω από τον αφαλό και είναι σταθερός ή επαναλαμβανόμενος.

Διάρροια

Ο κοιλιακός πόνος συνήθως συνοδεύεται από διάρροια, έχοντας συνεχώς την αίσθηση ότι θες να πας στην τουαλέτα. Όπως εξηγούν οι γαστρεντερολόγοι, οι άνθρωποι που έχουν αυτό τον τύπο του συνδρόμου, όταν βρίσκονται κοντά σε τουαλέτα, νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Δυσκοιλιότητα

Ωστόσο, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου δεν έχει να κάνει μόνο με την τάση για συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα, αλλά και το αντίθετο. Τα άτομα αυτά δεν έχουν σχεδόν καθόλου κίνηση του εντέρου, ενώ ενδέχεται να υποφέρουν από πρηξίματα ή την αίσθηση ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε εκκένωση.

Αέρια, κράμπες, πρήξιμο

Τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, συνήθως έχουν εντερικά αέρια, που οδηγούν σε δυνατούς πόνους και κράμπες στην κοιλιά, όπως και την αίσθηση πρηξίματος.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες το σύνδρομο εμφανίζεται δύο φορές πιο συχνά από ότι στους άντρες, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί ότι το βιολογικό φύλο αποτελεί τον λόγο που συμβαίνει αυτό.

Το ότι υπάρχουν πιο πολλά καταγεγραμμένα στοιχεία για τις γυναίκες, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ψάχνουν περισσότερο από τους άντρες το τι τους συμβαίνει, καθώς δεν μπορούν να αγνοήσουν τον πόνο, από τη στιγμή που έχουν μικρότερα όργανα.

Παράλληλα, στην περίπτωση των γυναικών κατά τη διάρκεια της περιόδου τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να διπλασιαστούν σε ένταση, αποκτώντας επίσης αϋπνία, κούραση και ευαισθησία σε ορισμένες τροφές.

Πηγή: govastileto.gr