Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ξεκινάς να τρέχεις. Το τρέξιμο μπορεί να σε βοηθήσει να έχεις μια υγιή καρδιά, να βελτιώσει την διάθεση σου και να κρατήσει μακρυά από αρρώστιες. Αλλά πρόσφατες έρευνες έδειξαν πως το τρέξιμο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χάσεις, αλλά και να διατηρήσεις το σωστό σωματικό βάρος (1,2). Αλλά οι ερευνητές προτείνουν πως, το τρέξιμο δεν είναι ο μοναδικός δρόμος για μια για καλή υγεία (3).
Τι πρέπει να ξέρεις
Ενώ το περπάτημα μπορεί να σου παρέχει πολλά από τα οφέλη που συνδέονται με το τρέξιμο, πρόσφατες έρευνες προτείνουν πως, για να χάσεις κιλά, τότε το τρέξιμο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους (4,5). Όπως ήταν αναμενόμενο, αναλώνεται 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια κατά το τρέξιμο σε σχέση με το περπάτημα, είτε αυτό γίνεται στο δρόμο, είτε στον διάδρομο (6). Άρα, αν ζυγίζεις 80 κιλά, καις περίπου 800 θερμίδες την ώρα, ενώ αντίστοιχα καις 300 θερμίδες στο περπάτημα (7). Η διαφορά αυτή ισοδυναμεί με ένα μεγάλο κομμάτι πίτσα.
Περισσότερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα μιας άλλης έρευνας που δείχνουν πως, παρόλο που δρομείς και “περιπατητές” ξόδεψαν ίδιες ποσότητες ενέργειας (με αυτούς που περπάτησαν να ξοδεύουν φυσιολογικά, περισσότερο χρόνο στο περπάτημα), αυτοί που έτρεξαν, έχασαν περισσότερο βάρος (8). Όχι μόνο, οι δρομείς, ξεκίνησαν στην έρευνα πιο αδύνατοι αλλά είχαν και μεγαλύτερες πιθανότητες να διατηρήσουν τον δείκτη μάζας σώματός τους αλλά και την περιφέρεια της μέσης τους.
Άλλη πρόσφατη έρευνα υποστηρίζει πως το τρέξιμο ή το έντονο περπάτημα είναι ο καλύτερος είναι το μεγάλο στοίχημα (9). Ερευνητές βρήκαν πως οι άνθρωποι που ήταν πιο γρήγοροι, έτειναν να είναι και πιο υγιείς σε σχέση με τους πιο αργούς ανθρώπους, ακόμα και αν οι τελευταίοι ασκούνταν για περισσότερο χρόνο (10). Το γεγονός αυτό μπορεί να εξηγηθεί και από μια άλλη πρόσφατη έρευνα η οποία υποστηρίζει πως το τρέξιμο ρυθμίζει τις ορμόνες της όρεξης, καλύτερα από το περπάτημα (11). Μετά από περπάτημα ή τρέξιμο, οι συμμετέχοντες στην έρευνα βρέθηκαν σε ένα μπουφέ φαγητού, όπου αυτοί που περπάτησαν, κατανάλωσαν 50 θερμίδες περισσότερες απ ότι είχαν κάψει κατά την άσκηση, ενώ οι δρομείς κατανάλωσαν περίπου 200 θερμίδες λιγότερες από αυτές που είχαν κάψει. Επίσης οι δρομείς είχαν αυξημένο το ορμονικό πεπτίδιο YY, το οποίο μπορεί να καταστέλλει την πείνα.
Πέρα όμως από το χάσιμο βάρους, το περπάτημα μπορεί να είναι υπέρ – ωφέλιμο για την υγεία σου (12). Ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα από την National Runners’ Health Study και από την National Walkers’ Health Study και βρήκαν πως οι άνθρωποι που κατανάλωσαν την ίδια ποσότητα θερμίδων, είτε έτρεξαν είτε περπάτησαν, είχαν σχεδόν τα ίδια οφέλη στην υγεία τους. Συγκεκριμένα, μειωμένο κίνδυνο υπέρτασης, χοληστερόλης και διαβήτη και καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.
Ακόμα και αν είσαι ένας, καλής απόδοσης, δρομέας, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείς πριν ξεκινήσεις να τρέχεις έντονα όλη την ώρα. Το τρέξιμο προσθέτει επιπρόσθετο stress στον οργανισμό σου και στο σώμα σου και αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού, όπως το γόνατο του δρομέα, τραβήγματα στα hamstrings όπως και τα επίφοβα shin splits (πρόκειται για πόνους στο οστό της κνήμης) που ταλαιπωρούν ακόμα και τους πιο συνεπείς δρομείς.
Όταν δεν μπορείς να τρέξεις, ίσως το περπάτημα με βάρη αποτελεί την αμέσως καλύτερη λύση για να εκτελέσεις μια ενεργητική προπόνηση. Μια έρευνα έδειξε πως το περπάτημα με 6,5 km/hσε ένα διάδρομο με επιπρόσθετα βάρη στα χέρια και στους αστραγάλους ήταν συγκρίσιμο με τρέξιμο με 8 km/h χωρίς έξτρα βάρη (13).
Ανεξαρτήτου ρυθμού, πάντα να είσαι σίγουρος ότι το σώμα σου είναι έτοιμο. Ένα 60% των δρομέων, βιώνει ένα σοβαρό τραυματισμό, τέτοιο ώστε να τον κρατάει μακρυά από τις προπονήσεις αλλά και γενικά, από τη σωματική δραστηριότητα. Θυμήσου λοιπόν πως μια προπόνηση μπορεί να είναι επίμονη αν δεν μπορείς να ανταλλάξεις 2-3 κουβέντες με τον διπλανό σου. Άκου το σώμα σου και εκτέλεσε το σωστό ζέσταμα αλλά και την σωστή αποθεραπεία πριν και μετά την προπόνηση ώστε να αποφύγεις τους επικείμενους τραυματισμούς. Μείνε ενημερωμένος και ξόδεψε περισσότερο χρόνο τρέχοντας στον διάδρομο ή στο δρόμο, παρά στον ορθοπεδικό και τον φυσικοθεραπευτή σου.
Αν έχεις βαρεθεί να τρέχεις ή να περπατάς, υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι τρόποι για να μείνεις ενεργός, από yoga και pilates έως προπόνηση με αντιστάσεις και mountain biking. Μην φοβάσαι να δοκιμάζεις νέες δραστηριότητες ώστε να μένεις χαρούμενος και υγιής.
Πηγή: runningmagazine.gr