της Λίνας Ψούνη Αθλητική Ψυχολόγος

Η χρήση αναβολικών εκτός από τις σωματικές παρενέργειες επηρεάζει και την ψυχολογική κατάσταση του αθλητή. Συγκεκριμένα, παρατηρούνται αλλαγές στην ψυχική διάθεση με κυριότερα συμπτώματα την επιθετικότητα και ευερεθιστικότητα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να μη γίνονται αντιληπτά από τον ίδιο τον αθλητή όμως επηρεάζουν το άμεσο περιβάλλον του. Συγχρόνως κατά τις περιόδους χορήγησης αναβολικών ουσιών υπάρχει υπερδραστηριότητα ακόμα και αύξηση των σεξουαλικών ορμών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η χρήση διεγερτικών ουσιών προκαλεί αυξημένη δραστηριότητα, εξωστρέφεια και αυξάνει την αυτοπεποίθηση . Προκαλεί επίσης αφύπνιση και διέγερση των ψυχικών λειτουργιών και περιορίζει το αίσθημα της κόπωσης (σωματική και πνευματική). Η χρήση αλκοόλ μειώνει την ευαισθησία στον πόνο, τονώνει την αυτοπεποίθηση και καταστέλλει τους ψυχολογικούς φραγμούς που σχετίζονται με την απόδοση.

Κατά την διακοπή της χρήσης ουσιών έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζονται συμπτώματα κατάθλιψης. Η κατάθλιψη μετά από τη διακοπή των στεροειδών αναβολικών έχει συσχετισθεί με αυτοκτονικές τάσεις, ενώ επίσης εμφανίζονται συμπτώματα όπως αϋπνία, απώλεια ενεργητικότητας ή όρεξης, απώλεια βάρους, κεφαλαλγία και επιθυμία για λήψη αναβολικών.

Λόγω των συμπτωμάτων που προκαλούνται μετά την διακοπή των αναβολικών, οι χρήστες αναβολικών μπορεί να εμφανίσουν στερητικά συμπτώματα. Το ψυχολογικό «ανέβασμα» που αισθάνονται κατά τις περιόδους χρήσης και η «πτώση» κατά την διακοπή τους αποτελεί παράγοντα για την ψυχολογική εξάρτηση από τα αναβολικά. Συγχρόνως η μείωση της ενεργητικότητας και η μείωση της αθλητικής απόδοσης όπως και του μυϊκού όγκου αποτελούν παράγοντες για την επιθυμία επανάληψης της χρήσης ουσιών ντοπαρίσματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης