του Κώστα Μπάρδη Εργοφυσιολόγος PhD, Aθλητικός Διατροφολόγος MSc 

Σήμερα τα ψάρια ταξινομούνται σε 4 ξεχωριστές κατηγορίες. Τα αφετοχυώδη ήταν τα προϊστορικά ψάρια που αποτελούσαν τα πρώτα ψάρια με γνάθο, η οποία εξελίχθηκε από τα πρώτα βραγχιακά τόξα. Οι χονδριχθύες που έχουν σκελετό αποτελούμενο από χόνδρουςή χόνδρινες πλάκες, όπως είναι τα σελάχια και οι καρχαρίες. Η τρίτη κατηγορία είναι ταψάρια ακτινοπτερύγιοι που αποτελούνται με οστέινες ακτίνες, οι οποίες υποστηρίζουν ταπτερύγιά τους όπως είναι ο ροφός και το σκουμπρί. Τέλος οι οστεϊχθύες είναι αυτά πουέχουν οστέινο σκελετό και στους οποίους ανήκουν τα περισσότερα και πιο εξελιγμέναψάρια. Κάθε μια από τις παραπάνω κατηγορίες παρουσιάζουν επιμέρους κατηγορίες καικάθε υποκατηγορία επιμέρους οικογένειες ψαριών.

 Τα ψάρια, πρέπει να περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιό μας, καθώς εκτός από τη σημαντική διατροφική τους αξία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής μας διατροφής.

Είναι μία πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών και πολυακόρεστων λιπών, ενώ η επιστημονική

βιβλιογραφία μας βεβαιώνει ότι η κατανάλωσή τους ενισχύει την πρόληψη καρδιοπάθειας, καθώς μειώνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων στο αίμα, ενώ παράλληλα αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης HDL. Ακόμα τα ψάρια περιέχουν τα ω- 3 λιπαρά οξέα που, σύμφωνα με μελέτες, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης, με την αύξηση των ποσοστών της σεροτονίνης, που αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα της διάθεσής μας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν από την πλευρά τους, ότι το όφελος από την διατροφή με ψάρια έγκειται κυρίως στην πρόσληψη βιταμίνης D και ω-3 λιπαρών οξέων, που μειώνουν την αρτηριακή πίεση του αίματος και τη συγκέντρωση λίπους στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιαγγειακών παθήσεων.

 

Επιπροσθέτως,εκτός από την περιεκτικότητά τους σε αμινοξέα, τα ψάρια είναι πλούσια και σε βιταμίνη A και των βιταμινών του συμπλέγματος Β καθώς και ιχνοστοιχείων:

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα ψάρια, είναι από τα τρόφιμα που κατέχουν εξέχουσα θέση στο μοντέλο της μεσογειακής δίαιτας, σύμφωνα με το οποίο πρέπει να

καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Η κατανάλωση ψαριού είναι

απαραίτητη και για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών διότι περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, όπως και το κρέας. Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη δόμηση των ιστών του σώματός μας, καθώς και για την επιδιόρθωσή τους.

Για την ενίσχυση της βέλτιστης υγείας μέσω των θρεπτικών συστατικών των ψαριών είναι και η επιλογή των ψαριών να είναι φρέσκα. Για να αξιολογήσετε αν όντως τα ψάρια είναι φρέσκα θα πρέπει να είναι σκληρά και άκαμπτα. Εάν πατήσετε το σώμα του με το δάχτυλο σας, τότε το δέρμα δεν πρέπει να έχει μόνιμο σημάδι από το δάχτυλο. Τα μάτια πρέπει να είναι λαμπερά και φωτεινά και ταυτόχρονα τα βράγχια πρέπει να έχουν έντονο κόκκινο ή ροζ χρώμα, αλλά ποτέ ξηρό και καφέ. Όταν το ψάρι ψηθεί, το κόκκαλο πρέπει να είναι λευκό, ποτέ γκρι ή μαύρο και ενώ τρώτε, το δέρμα μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί από το κόκκαλο.

 Σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν έχετε παρά να καταναλώνετε τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μια μερίδα ψαριού, όπως συνιστά και η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιολογίας.

Πριν όμως πραγματοποιήσετε την αγορά τους θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι είναι φρέσκα και θα πρέπει να είστε σε θέση να αξιολογείται ότι είναι φρέσκο.