του Τόνι Νζειμ διαιτολόγος διατροφολόγος
Μερικά από τα πιο ισχυρά όπλα που διαθέτουμε ενάντια της γήρανσης είναι τα αντιοξειδωτικά, τα οποία υπάρχουν στα τρόφιμα ως διάφορα ένζυμα, βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις – φυτοχημικά. Τααντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια στο σώμα μας που μπορούν να δημιουργήσουν μετάλλαξη στο DNA.
Οι ελεύθερες ρίζες βρίσκονται στον οργανισμό λόγω εξωγενών παραγόντων όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, καπνός τσιγάρου, υπερέκθεση στον ήλιο, είτε δημιουργούνται φυσικά από κάποιες χημικές αντιδράσεις που γίνονται στον οργανισμό μας. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν σημαντική ζημία στους ιστούς του σώματος και να συμβάλλουν στη γήρανση (ζαρωμένο δέρμα) και επιπλέον έχουν συνδεθεί με διάφορεςσοβαρές ασθένειες, όπως καρδιακές παθήσεις, εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, διαβήτη, νόσος του Alzheimer, εγκεφαλικά επεισόδια και καρκίνο.
Διαβάστε τη συνέχεια