Πέρα από το ότι είναι γευστικό, το μέλι έχει και πολλά οφέλη για την υγεία μας. Δεν είναι μύθος. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πονόλαιμου.
Επιπλέον, αν το μέλι είναι τοπικό, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των αλλεργιών.
Το μέλι περιέχει γύρη, η οποία αν ληφθεί με την πάροδο του χρόνου μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση του ανοσοποιητικού συστήματος να την ανεχθεί.
Είναι, επίσης, αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες – και περιέχει ίχνη βιταμίνης Β και ανόργανων συστατικών.
Είναι το μέλι καλό για την υγεία;
Τα αντιοξειδωτικά στο μέλι μπορεί να σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος, όπως η διάρροια που σχετίζεται με τη γαστρεντερίτιδα.
Μπορεί να κάνει καλό στον εγκέφαλό σας! Μελέτες δείχνουν ότι το μέλι μπορεί να προσφέρει αντικαταθλιπτικά, αντισπασμωδικά και αγχολυτικά οφέλη. Ορισμένες μελέτες έχουν ακόμη υποδείξει ότι το μέλι έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει στην πρόληψη προβλημάτων μνήμης.
Η τοπική χρήση ιατρικού μελιού έχει αποδειχθεί ότι προάγει την επούλωση των πληγών, ιδίως σε εγκαύματα.
Είναι καλύτερο από τη ζάχαρη;
Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε ζάχαρη, το μέλι και η επιτραπέζια ζάχαρη είναι αρκετά κοντά. Ενώ υπάρχουν κάποιες μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να έχει μικρότερη επίδραση στο σάκχαρο του αίματος από τη ζάχαρη, όσοι έχουν προδιαβήτη, διαβήτη ή ασταθές σάκχαρο στο αίμα θα πρέπει να το καταναλώνουν με προσοχή.
Ακόμη, θα πρέπει να βεβαιώνονται ότι το εξισορροπούν με κάποια πρωτεΐνη και λίπος. Για παράδειγμα μέλι με καρύδια.