Ο χρόνος κατανάλωσης της τροφής μετά την άσκηση θεωρείται εξαιρετικά σημαντικός, καθώς συμβάλλει στην επίτευξη των βέλτιστων αποτελεσμάτων. Μετά την προπόνηση, ο οργανισμός αποκαθιστά, μέσω της τροφής, τα αποθέματα γλυκογόνου, επανορθώνει τις μυϊκές βλάβες και χτίζει αποτελεσματικότερα νέα μυϊκή μάζα.
Μέχρι σχετικά πρόσφατα, επικρατούσε η γενική σύσταση του να καταναλώνεται το post workout σνακ ή γεύμα περίπου 45 λεπτά μετά το τέλος της προπόνησης, με την πεποίθηση πως σε εκείνο το χρονικό διάστημα οι μύες είναι πιο ευαισθητοποιημένοι στην πρόσληψη πρωτεΐνης.
Το λεγόμενο «παράθυρο ευκαιρίας» (window of opportunity) αποδείχθηκε, τελικά, πως δεν είναι τόσο περιορισμένο χρονικά όσο πίστευαν παλαιότερα. Φάνηκε, μάλιστα, πως οι μύες είναι ευαισθητοποιημένοι στην πρόσληψη πρωτεΐνης για τουλάχιστον 24 ώρες μετά από έναν κύκλο προπόνησης.
Ο υπολογισμός του χρονικού εύρους στο οποίο θα ήταν προτιμότερο να καταναλωθεί το γεύμα μετά την άσκηση, εξαρτάται ουσιαστικά από το πότε καταναλώθηκε το προηγούμενο γεύμα (pre workout meal).
Όσο πιο κοντά είναι χρονικά το γεύμα προ της προπόνησης, τόσο μικρότερη είναι η ανάγκη για άμεση πρόσληψη πρωτεΐνης μετά την προπόνηση. Από την άλλη πλευρά, εάν η προπόνηση ξεκινά χωρίς να έχει καταναλωθεί κάποιο γεύμα πριν, ο σύντομος ανεφοδιασμός με πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας είναι σημαντικός για την ενίσχυση των μυϊκών προσαρμογών.
Πηγή: govastileto.gr