Τροφές που σχετίζονται με τη βελτίωση της χαμηλής τιμής του αιματοκρίτη είναι κυρίως ζωικής προέλευσης και ιδιαίτερα το κόκκινο κρέας και πολύ περισσότερο το συκώτι.

Καλή πηγή αιμοποίησης μπορεί να θεωρηθεί και το κοτόπουλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δυστυχώς οι φυτικές τροφές που παραδοσιακά θεωρούνται ως βοηθητικές (πχ. φακές, σπανάκι κλπ.) δεν μπορούν να συνεισφέρουν στην αύξηση του αιματοκρίτη λόγω της περιεκτικότητάς τους σε μη αιμικό σίδηρο ο οποίος δεν είναι βιοδραστικός.

Η ταυτόχρονη κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη C (πχ. λεμόνι, πορτοκάλι, πιπεριά, ακτινίδιο κλπ.) βοηθάει απόλυτα στην απορρόφηση σιδήρου.

Αντίθετα η λήψη τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο (ή συμπληρωμάτων ασβεστίου) την ίδια χρονική στιγμή που καταναλώνονται κρεατικά δεν είναι χρήσιμη διότι το ασβέστιο ανταγωνίζεται το σίδηρο στην απορρόφηση και ως αποτέλεσμα οι δύο αυτές θρεπτικές ουσίες αλληλοεξουδετερώνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν τώρα για οποιοδήποτε λόγο κάποιος δεν είναι θετικός με την κατανάλωση κρέατος ή κοτόπουλου ή και για ταχύτερα αποτελέσματα, τότε είναι χρήσιμα τα συμπληρώματα σιδήρου. Καλό είναι να συμπεριλαμβάνουν φυλικό οξύ και βιταμίνη Β12.

Πηγή: logodiatrofis

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης