Η ραγδαία πρόοδος της επιστήμης κατά τις τελευταίες δεκαετίες, φαίνεται ότι προσφέρει στην ανθρωπότητα το μεγάλο ζητούμενο: Καλύτερη υγεία και υψηλότερο προσδόκιμο ζωής, παρέχοντας λύσεις καταστολής των περισσότερων ασθενειών και ποιότητα διατροφής ικανή να εξασφαλίσει το «ευ ζην» για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που έχει τη δυνατότητα να προσέχει τι βάζει στο πιάτο του.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Δυστυχώς όχι ακριβώς… Η καθιέρωσης της 16ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής, έρχεται ως αφύπνιση για τα νέα φαινόμενα νοσηρότητας που προκαλούνται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής στον δυτικό κόσμο: Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από μια σειρά παθήσεων και ασθενειών, ακριβώς λόγω του τρόπου λειτουργίας των κοινωνιών μας και των συνηθειών που μας δημιουργούνται.
Η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία, η «γρήγορη» και «απρόσεχτη» διατροφή, η κατάχρηση του αλκοόλ και πολλοί άλλοι παράγοντες που χαρακτηρίζουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής, έχουν ως συνέπεια την αύξηση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα και την υποβάθμιση της καρδιακής υγείας.
Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι διαγνώσκοντας μια σειρά προβλημάτων σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, «φωνάζουν» όλα αυτά τα χρόνια για την εφαρμογή μιας ισορροπημένης διατροφής, εξηγώντας τον ρόλο της μεσογειακής δίαιτας, η οποία μπορεί να υιοθετηθεί από τον ελληνικό πληθυσμό με ιδιαίτερη ευκολία, λόγω της μεγάλης διαθεσιμότητας των μεσογειακών τροφίμων στη χώρα μας.
Η διατροφή είναι το ένα μέρος της λύσης για την εξασφάλιση καλύτερης υγείας. Το δεύτερο, εξίσου σημαντικό, είναι η σωματική άσκηση, την οποία επίσης ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού δυστυχώς παραμελεί. Κι όμως, αφιερώνοντας 30 λεπτά από τον χρόνο μας καθημερινά, για ήπια καρδιοαγγειακή άσκηση, αρκούν για να διαπιστώσουμε μεγάλα οφέλη στην υγεία της καρδιάς, και στη μακροπρόθεσμη θωράκιση του οργανισμού μας.
Έξυπνοι τρόποι να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας
Για να συμβάλουμε στην πρόληψη εμφάνισης ασθενειών όπως τα καρδιοαγγειακά νοσήματα, μπορούμε να υιοθετήσουμε συνδυασμό υγιεινής διατροφής και τακτικής άσκησης, ενώ παράλληλα μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή τρόφιμα με διατροφική προστιθέμενη αξία, όπως προϊόντα επάλειψης με φυτικές στερόλες που μειώνουν τη χοληστερίνη με φυσικό τρόπο.
Φυσικά, δεν αρκεί η ισορροπημένη διατροφή για την καταπολέμηση όλων των παθήσεων του «δυτικού» κόσμου, γι’ αυτό και συνίσταται και η άσκηση ως μέρος ενός πιο ολιστικού υγιεινού τρόπου ζωής. Συγκεκριμένα, η τακτική άσκηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής και μας βοηθάει να κρατάμε την καρδιά μας σε φόρμα, κάνοντας μόνο μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα μας.