της Αστερίας Σταματάκη Διαιτολόγος Διατροφολόγος ΜSc

Η υπερουριχαιμία είναι η κατάσταση στην οποία το ουρικό οξύ βρίσκεται σε αυξημένη συγκέντρωση στο αίμα. Η μεγάλη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πουρίνες μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Γι αυτό το λόγο, καλό θα ήταν να περιοριστεί η κατανάλωση αυτών των τροφών.

Αν θέλετε να μειώσετε τα επίπεδα του ουρικού οξέος, ακολουθείστε τις παρακάτω οδηγίες:

1. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ, ιδιαίτερα της μπύρας.

2. Καταναλώστε πάνω από 2 λίτρα νερού ημερησίως.

3. Σε περίπτωση που έχετε αυξημένο σωματικό βάρος, θα ήταν καλό να ακολουθήσετε κάποιο ισορροπημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους.

4. Αποφύγετε τρόφιμα πλούσια σε πουρίνες, όπως: σαρδέλες, αντζούγιες, εντόσθια, μυαλό, ζωμοί κρέατος, θαλασσινά, σκουμπρί, ρέγκα, αυγά ψαριών.

5. Καταναλώστε με μέτρο:

• Λαχανικά : σπαράγγια, κουνουπίδι, μανιτάρια, σπανάκι

• Φακές, φασόλια, αρακάς

6. Καταναλώστε με μέτρο πρωτεϊνούχες τροφές. Περιορίστε το κρέας, το ψάρι και τα πουλερικά σε  110-170 γραμμάρια ημερησίως. Προτιμείστε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά και αυγά.

7. Περιορίστε την κατανάλωση λίπους επιλέγοντας άπαχα κρέατα καθώς και την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων.