Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο

‘Ενα από τα πιο ευρέως διαφημιζόμενα αθλητικά συμπληρώματα είναι τα «νιτρικά». Ενδεχομένως πρόκειται για μία από τις κύριες πηγές εσόδων των ναών της παραπληροφόρησης καταστημάτων με συμπληρώματα διατροφής. Ουσιαστικά πρόκειται για συμπληρώματα που διαθέτουν αργινίνη η οποία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πωλητή στο κατάστημα συμπληρωμάτων ή κάποιου κολλητού από το γυμναστήριο, θα αυξήσει την παραγωγή μονοξειδίου του αζώτου (ΝΟ) και αυτό με την σειρά του θα αυξήσει την αιμάτωση των μυών κατά την γυμναστική. Όλα αυτά υποθετικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτήν την υπόθεση εξέτασε η μελέτη που έγινε από την ερευνητική ομάδα του Tang και στην οποία συμμετείχαν και δύο καταξιωμένοι ερευνητές στο πεδίο της αθλητικής διατροφής, ο Tarnopolsky και ο Philips, ενώ είχε και την συμμετοχή ενός Έλληνα επιστήμονα, του κου Μανωλάκου.

Συγκεκριμένα το πείραμα (http://jn.nutrition.org/content/early/2010/12/22/jn.110.130138.abstract?cited-by=yes&legid=nutrition;jn.110.130138v1) εξέτασε το εργογόνο δυναμικό της αργινίνης στην σύνθεση νιτρικού οξειδίου στην αιμάτωση των μυών και στην πρωτεΐνοσύνθεση. Οι δείκτες σύνθεσης του ΝΟ δεν άλλαξαν σε καμία από τις 2 ομάδες. Η αυξητική ορμόνη ήταν αυξημένη στην ομάδα που έλαβε την αργινίνη αλλά αυτό δεν είχε κανένα αντίκτυπο στην μυική ανάπτυξη αφού και οι 2 ομάδες είχαν ίδιους δείκτες πρωτεΐνοσύνθεσης .Μπορεί να πει κανείς πως τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά. Από την άλλη το EPIC FAILΝΕSS των νιτρικών είναι άλλο ένα WIN για την επιστήμη αλλά και για την οικονομική κατάσταση όσων στηρίζονται σε αυτήν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης