Από τον Ανδρέα Ζουρδό, Διαιτολόγο Διατροφολόγο
Τα αντιοξειδωτικά είναι μία ομάδα χημικών ενώσεων που έχει αποσπάσει το ενδιαφέρον πολλών ερευνών. Μία μελέτη μεγάλης διάρκειας (12 εβδομάδων) που δημοσιεύτηκε πριν λίγες μέρες από την επιστημονική εφημερίδα Medicine&Science in Sport&Exercise από την ομάδα μίας Ελληνίδας , της κας Υφαντή, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης C και βιταμίνης E δεν ωφελεί την απόδοση στην έντονη αερόβια άσκηση και δεν επηρεάζει μεταβολικούς και φυσιολογικούς παράγοντες.
Η μελέτη έγινε με μυικές βιοψίες και ήταν διπλά-τυφλή και ελεγχόμενη , αν δεν είστε πολύ εξοικειωμένοι με αυτόν τον όρο αρκεί να ξέρετε ότι πρόκειται για μία μέθοδο που δίνει τα πιο συμπαγή συμπεράσματα σε ένα πείραμα. Σε μία μελέτη από τον Ristaw και τους συνεργάτες του που έγινε πέρσι βρέθηκε ότι η παρουσία μεγάλης ποσότητας βιταμινών Ε (400IU) και C (1000mg) απέτρεψε την βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη , ένα από τα κύρια κέρδη της γυμναστικής. Μία τρίτη μελέτη από τον Blomer και τους συνεργάτες του έδειξε ότι oi βιταμίνες C και Ε δεν επηρεάζουν την μυική βλάβη και το οξειδωτικό στρες σε προπονημένους άντρες που έκαναν βάρη.
Η γνώμη μου: Η υστερία με τα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα σε όσους γυμνάζονται δεν είναι κάτι νέο. Υπάρχει ελάχιστη πληροφόρηση για το γεγονός πώς ο άνθρωπος έχει και ενδογενείς αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η δισμουτάση του υπεροξειδίου και η περοξειδάση της γλουταθειόνης.(Έχω την υποψία ότι αυτό ίσως να οφείλεται στο ότι δεν πολύ συμφέρει την βιομηχανία συμπληρωμάτων αλλά είναι κουβέντα για άλλο άρθρο). Τα ενδογενή αντιοξειδωτικά με το ερέθισμα της γυμναστικής αυξάνονται σε συγκέντρωση. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εξωγενή αντιοξειδωτικά είναι άχρηστα αλλά ότι πρέπει να είμαστε λιγότεροι ενθουσιώδεις στις ατεκμηρίωτες παροτρύνσεις για συμπλήρωση της διατροφής μας και πως υπάρχει κάτι που αντικαθιστά την γυμναστική.