Ένας στους οκτώ ανθρώπους παγκοσμίως αντιμετωπίζει κάποια διαταραχή ψυχικής υγείας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας προτείνουν η γυμναστική να συμπεριληφθεί στις βασικές προσεγγίσεις για την διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, μιας και σύμφωνα με έρευνά τους μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με άλλες μεθόδους αντιμετώπισης, όπως η συμβουλευτική.
Η σωματική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά ευεργετική για τη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης, του άγχους και της θλίψης.
Συγκεκριμένα, η ανασκόπηση έδειξε ότι οι παρεμβάσεις άσκησης που διαρκούσαν 12 εβδομάδες ή και λιγότερο ήταν οι πιο αποτελεσματικές στη μείωση των δυσμενών συμπτωμάτων ψυχικής υγείας, υπογραμμίζοντας την ταχύτητα με την οποία η σωματική δραστηριότητα μπορεί να την βελτιώσει.
Τα μεγαλύτερα οφέλη παρατηρήθηκαν μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη, των εγκύων και των επιλόχειων γυναικών, των υγιών ατόμων και των ατόμων που διαγνώστηκαν με HIV ή νεφρική νόσο.
Ο επικεφαλής ερευνητής του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, Δρ Μπεν Σινγκ αναφέρει ότι «η σωματική δραστηριότητα είναι γνωστό ότι βοηθά στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Ωστόσο, παρά τα στοιχεία, δεν έχει υιοθετηθεί ευρέως ως μέθοδος θεραπείας».’
Γυμναστική μικρής διάρκειας για βέλτιστα αποτελέσματα
«Η ανασκόπησή μας δείχνει ότι οι παρεμβάσεις φυσικής δραστηριότητας μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους σε όλους τους κλινικούς πληθυσμούς, με ορισμένες ομάδες να δείχνουν ακόμη μεγαλύτερα σημάδια βελτίωσης.
Η άσκηση υψηλότερης έντασης είχε μεγαλύτερες βελτιώσεις για την κατάθλιψη και το άγχος, ενώ η μεγαλύτερη διάρκεια είχε μικρότερα αποτελέσματα σε σύγκριση με τις εκρήξεις μικρής και μέσης διάρκειας» ανέφερε.
«Βρήκαμε επίσης ότι όλα τα είδη σωματικής δραστηριότητας και άσκησης ήταν ωφέλιμα, συμπεριλαμβανομένης της αερόβιας άσκησης όπως το περπάτημα, η προπόνηση με αντιστάσεις, η yoga ή το pilates» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Πηγή: govastiletto.gr