Αν και το αγελαδινό γάλα κατέκλυζε σχεδόν κατά αποκλειστικότητα τα ράφια των σούπερ μάρκετ, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά η κατανάλωση του κατσικίσιου γάλακτος και έχει δημιουργηθεί το ερώτημα ποιο είδος γάλακτος είναι καλύτερο.

Αρχικά να τονίσουμε ότι και τα δύο είδη γάλακτος έχουν θρεπτικά συστατικά.

Το κατσικίσιο γάλα έχει περίπου 12% λιγότερη περιεκτικότητα σε λακτόζη, ανά ποτήρι, κάτι που το καθιστά πιο εύπεπτο και προτιμότερο για άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη. Παράλληλα, περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα σε πρεβιοτικά, συμβάλλοντας στην υγεία της εντερικής χλωρίδας. Επιπλέον, το κατσικίσιο γάλα εμφανίζει χαμηλότερο κίνδυνο πρόκλησης αλλεργίας. Το κατσικίσιο γάλα έχει, επίσης, υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α σε σχέση με το αγελαδινό.

Από την άλλη, το αγελαδινό γάλα αποτελεί μια καλή πηγή ζωικής πρωτεΐνης, περιέχονται ασβέστιο, φυσικά σάκχαρα, κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, όπως και βιταμίνες Α και Β. Επίσης, το αγελαδινό γάλα είναι πλούσια πηγή φυλλικού οξέος.

Όποια και από τα δύο είδη και να προτιμήσετε, πάντως, το σίγουρο είναι ότι τόσο το γάλα όσο και τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν θετική επίδραση στην υγεία των οστών και των δοντιών και στην ενυδάτωση του οργανισμού.

Πηγή: govastileto.gr