Farro (Triticum Dicoccum γνωστό και ως Ζέα)

Είναι ένας τύπος σίτου ολικής αλέσεως που είναι πλούσιος σε ίνες και θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Β3 και ψευδάργυρο.  Σύμφωνα με έρευνες, τα προϊόντα ολικής αλέσεως από farro συμβάλουν στη μείωση του κίνδυνου καρδιαγγειακών νοσημάτων, του διαβήτη και του  καρκίνου,  ενώ υπό προϋποθέσεις βοηθούν στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Spelt (Triticum spelta γνωστό και ως Dinkel)

Ανήκει στα δημητριακά και μπορεί να αντικαταστήσει το σιτάρι καθώς περιέχει μια μέτρια ποσότητα γλουτένης, 17% περισσότερη πρωτεΐνη ενώ  είναι πλούσια πηγή, βιταμίνης Β3 και Β6, σιδήρου, ψευδάργυρου και φώσφορου.  Ακόμα, το 58% της σύστασής του είναι υδατάνθρακες, κάτι το οποίο το καθιστά μια πολύ καλή πηγή ενέργειας.

Kamut (Triticum teranicum turgidum)

Ένα σιτηρό πλούσιο σε πρωτεΐνη, σελήνιο, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Επιπλέον περιέχει υψηλό επίπεδο «καλών» λιπιδίων. Το 2013, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition, έδειξε ότι το kamut συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης  και της γλυκόζης του αίματος.

Quinoa

Σπόρος πλούσιος  σε μεταλλικά στοιχεία, φυλλικό οξύ, πρωτεΐνη και «καλά» λιπαρά. Η τιμή του είναι αρκετά υψηλή λόγο της αυξημένης ζήτησής του τα τελευταία χρόνια, καθώς δεν περιέχει γλουτένη και μπορεί να αντικαταστήσει όλα τα σιτηρά  σε μια gluten-free diet.

Amarath

Είναι ένα ψεύδο-δημητριακό που δεν περιέχει γλουτένη. Περιέχει 13-14 % πρωτεΐνη και λυσίνη (ένα αμινοξύ που λείπει από τα περισσότερα σιτηρά). Ακόμα περιέχει τριπλάσια ποσότητα ασβεστίου, συγκριτικά με τα υπόλοιπα σιτηρά, ενώ είναι πλούσιο σε σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο και  κάλιο. Επιπλέον είναι το μόνο σιτηρό που περιέχει βιταμίνη C.

Chia

Οι σπόροι Chia περιέχουν ομέγα-3 λιπαρά οξέα και είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά  στοιχεία, βιταμίνες B1,Β2,Β3  και μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο και χαλκό. Το 2013, έρευνα στο European Food Research & Technology, έδειξε ότι η υψηλή περιεκτικότητα τους σε ίνες συμβάλει στη μείωση της γλυκόζης στο αίμα.

Sorghum

Ένα δημητριακό από την Αφρική, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που συμβάλουν στο ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου σε διάφορους ιστούς, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ακόμα, το κερί από το εξωτερικό περίβλημα τους περιέχει policosanols που συμβάλουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς.   

Freekeh

Σπόροι εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό είναι σιτάρι. Οι σπόροι συγκομίζονται νωρίς και έτσι διατηρούν τη διατροφική αξία και τη γεύση τους. Ακολουθούν μια διαδικασία ψησίματος και τριβής για να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα το οποίο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες  και  ίνες,  ενώ έχουν μικρή ποσότητα υδατανθράκων και έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δέικτη.

Teff

Ένα σιτηρό γνωστό για την γλυκιά του γεύση και την εύκολη κατανάλωση του, αφού έχει μικρό μέγεθος και δεν χρειάζεται να υποστεί επεξεργασία. Δεν περιέχει γλουτένη, είναι πλούσια πηγή ασβεστίου και βιταμίνης C και περιέχει ανθεκτικό άμυλο που μπορεί να συμβάλει στην διαχείρηση της γλυκόζης του αίματος, του σωματικού βάρους και την καλή λειτουργεία του εντέρου.

Millet

Σπόρος με ουδέτερη γεύση που συχνά αναμιγνύεται με άλλους σπόρους. Έχει άσπρο, γκρί, κίτρινο ή κόκκινο χρώμα. Δεν περιέχει γλουτένη και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία και μαγνήσιο. Τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένοι τύποι του συμβάλουν στον έλεγχο του διαβήτη και στην καταπολέμηση φλεγμονών στον οργανισμό. 

 Σε συνεργασία με το diettv.gr