Μια ομοσπονδιακή επιτροπή που βοηθά στην έκδοση των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών συνιστά τους Αμερικάνους να καταναλώνουν λιγότερο κρέας, καθώς έτσι θα ωφελήσουν το περιβάλλον, κάτι το οποίο προκάλεσε την οργή ομάδων του κλάδου που εκπροσωπεί προμηθευτές βοδινού, χοιρινού κρέατος και πουλερικών.

Η συμβουλευτική επιτροπή, που δημιουργήθηκε το 1983, αποφάσισε για πρώτη φορά φέτος να συμπεριληφθεί ο παράγοντας της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας στις συστάσεις της. Η διαπίστωση είναι ότι μια διατροφή χαμηλή σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης είναι όχι μόνο πιο υγιεινή, αλλά έχει και λιγότερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η βιομηχανία κρέατος υποστηρίζει ότι η συμβουλευτική επιτροπή δεν έχει ούτε την εξουσία ούτε την γνώση για να κάνει μια τέτοια διαπίστωση.

Πιο συγκεκριμένα, η Κριστίνα Μπατς, εκτελεστική διευθύντρια των νομοθετικών υποθέσεων για το βοδινό κρέας, δήλωσε: «Όταν μιλάμε για τις διατροφικές οδηγίες δεν είναι κατάλληλο να παρεμβαίνει η Συμβουλευτική Επιτροπή, καθώς η δουλειά της είναι να αξιολογεί τη θρεπτική αξία των τροφίμων».

Το βορειοαμερικάνικο ινστιτούτο κρέατος (ΝΑΜΙ) συμφωνεί, λέγοντας ότι η βιωσιμότητα είναι ένα πολύπλοκο θέμα και καλύτερα είναι να αφεθεί σε έναν οργανισμό που ειδικεύεται στο περιβάλλον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά ακόμη και ο Τομ Βίλσακ, γραμματέας Γεωργίας, δήλωσε στη «The Wall Street Journal»: «Διάβασα τον πραγματικό νόμο, σύμφωνα με τον οποίο δουλειά μας είναι τελικά η διατύπωση διαιτητικών κατευθυντήριων γραμμών. Νομίζω ότι είναι ευθύνη μου να ακολουθήσω τον νόμο».

Όμως η Μπάρμπαρα Μίλεν, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής και καθηγήτρια στο Τμήμα Οικογενειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, δήλωσε ότι ο καθορισμός του συγκεκριμένου πεδίου ανήκει στις αρμοδιότητες της επιτροπής.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει: «Επειδή εμείς ενθαρρύνουμε τους Αμερικανούς να καταναλώνουν περισσότερα θαλασσινά, θεωρήσαμε υποχρέωση μας να εξετάσουμε και τη βιωσιμότητα του εν λόγω ζητήματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς σχετικά με την έλλειψη γνώσης, η Μίλεν αναφέρει ότι η επιτροπή είχε συμπεριλάβει στο δυναμικό της δύο ειδικούς πάνω στη περιβαλλοντική βιωσιμότητα.

Η 571 σελίδων έκθεση υποστηρίζει ότι η μέση αμερικανική διατροφή έχει μεγαλύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις όταν συγκρίνεται με το  πρότυπο υγιεινής διατροφής που προτείνεται – αυτή που είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, θαλασσινά, όσπρια και ξηρούς καρπούς, μέτρια σε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών και αλκοόλ, και χαμηλή σε κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, ζάχαρη, καθώς και σε επεξεργασμένα δημητριακά.

Κατά την εξέταση των επιστημονικών μελετών, η επιτροπή τονίζει ότι η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι μια vegan διατροφή είχε πιθανά οφέλη για την υγεία. Η vegan διατροφή είχε επίσης τη χαμηλότερη εκτιμώμενη επίπτωση στους πόρους και στην ποιότητα του οικοσυστήματος, ενώ η μέση ιταλική διατροφή είχε την υψηλότερη.

Επιπροσθέτως, η έκθεση της επιτροπής αναφέρει ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε λιγότερο κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας, διότι αυτό περιέχει κορεσμένα λίπη τα οποία όταν υπερκαταναλωθούν μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιαγγειακή νόσο, και αντιθέτως συνιστά στους Αμερικανούς να καταναλώνουν περισσότερα λαχανικά και ξηρούς καρπούς.

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις τροφίμων ισχυρίζονται ότι το κρέας περιέχει πρωτεΐνες οι οποίες όχι μόνο συμβάλλουν στο αίσθημα πληρότητας, αλλά μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να μην ξεφύγουν από τη διατροφή τους.

Με επιστολή τους όμως οι νομοθέτες δήλωσαν πως πιστεύουν ότι η συμβουλευτική επιτροπή υπερέβη κατά πολύ το πεδίο αρμοδιοτήτων της για την ανάπτυξη των συστάσεων. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στην επιστολή ότι είναι ευθύνη των γραμματέων να διασφαλιστεί ότι η συμβουλευτική επιτροπή θα επικεντρώνεται μόνο σε διατροφικές συστάσεις και όχι στην ευρύτερη σφαίρα της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος, για την οποία τα μέλη της εν λόγω επιτροπής δεν έχουν ούτε την εμπειρία ούτε και αποδείξεις.

Το Τμήμα Γεωργίας και το Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών θα χρησιμοποιήσει την έκθεση και τις συστάσεις της επιτροπής για την κατάρτιση των οριστικών κατευθυντήριων γραμμών για το 2015, που αναμένεται να εκδοθούν αργότερα μέσα στο έτος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης