Γράφει ο Κώστας Ξένος Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Το παν για κάποιον που αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους, δεν πρέπει να είναι η απώλεια βάρους, αλλά η διατηρησιμότητα του απολεσθέντος βάρους. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, η απώλεια βάρους πρέπει να αντικατοπτρίζει κυρίως λιπώδη ιστό. 

Στόχος – Πρωταρχική επιδίωξη : από το βάρος που χάνουμε το 75% πρέπει να συνιστά λιπώδη ιστό 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Με διατροφή αλλά και με όποια άλλη φυσική μέθοδο και αν εφαρμόσουμε, 100% απώλεια λιπώδους ιστού ΔΕΝ μπορούμε να πετύχουμε)

  • Στον ανθρώπινο οργανισμό το λίπος του σώματος υφίσταται σε 2 μορφές:ως αποθηκευμένο (π.χ. υποδόριο λίπος), με βασικό σκοπό τη μόνωση και τη παροχή ενέργειας σε περιόδους ανάγκης και ως απαραίτητο*που χρησιμεύει για τις φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού και βρίσκεται στο μυελό των οστών, στη καρδιά, στους πνεύμονες, στους νεφρούς και γενικότερα σε όλους τους ιστούς ζωτικής σημασίας.

*Λόγω ορμονικών διαφορών και του γεγονότος ότι οι γυναίκες προορίζονται εκ φύσεως για τεκνοποίηση, το απαραίτητο λίπος στο γυναικείο σώμα δικαιολογείται να είναι έως και 4 φορές περισσότερο από ότι το αντίστοιχο των ανδρών.

ΕΠΙΘΥΜΗΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ

 ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΛΙΠΩΔΟΥΣ ΙΣΤΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Γυναίκες (% λιπώδης ιστός)

Άνδρες (% λιπώδης ιστός) 

 “Αθλητικός”

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 14 – 20

 6 – 13

 Ιδανικός

 21 – 24

 14 – 17

 Αποδεκτός

 25 – 31

 18 – 25

 Παχυσαρκία 

 32 +

 25 +


ΧΑΜΗΛΟ ΣΩΜΑΤΙΚΟ ΛΙΠΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΤΙ ΚΑΛΟ…

  • Άτομα με χαμηλότερο λίπος σώματος από το φυσιολογικό παρουσιάζουν συχνά προβλήματα υποθερμίας και γενικής ατονίας, ενώ οι γυναίκες με χαμηλό σωματικό λίπος είναι πιο επιρρεπείς στην οστεοπόρωση και στις διαταραχές του κύκλου εμμήνου ρύσεως

ΔΙΑΙΤΑ ΓΙΑ ΤΟΠΙΚΟ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ ? ΜΑΛΛΟΝ ΣΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ…

  • Δίαιτα για τοπικό αδυνάτισμα δεν υπάρχει. Με μια σωστή λοιπόν δίαιτα αδυνατίσματος ο οργανισμός χάνει ολικά και όχι τοπικά, απλούστατα το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πιο ορατό στις έντονες λιποαποθήκες, που για παράδειγμα στις γυναίκες βρίσκονται στην περιοχή των γοφών, των γλουτών και των μηρών.  Ας σημειωθεί εδώ πως η μέγιστη αισθητική αλλαγή κατά την διάρκεια του αδυνατίσματος, μπορεί να υπάρξει όταν η δίαιτα συνοδεύεται από συστηματική σωματική δραστηριότητα!!

ΤΥΠΟΙ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗΣ ΛΙΠΟΥΣ

  • Η παχυσαρκία παρουσιάζεται είτε ως ανδρικού, είτε ως γυναικείου τύπου. Ανδρικού τύπου (σχήμα μήλου)είναι η παχυσαρκία με κατανομή του λίπους κυρίως στο πάνω μέρος του σώματος, δηλαδή στο θώρακα και την κοιλιά. Αντίθετα στην γυναικείου τύπου παχυσαρκία (σχήμα αχλαδιού), το λίπος συγκεντρώνεται περισσότερο στο κάτω μέρος του σώματος, δηλαδή στη λεκάνη. Στην ανδρικού τύπου παχυσαρκία αυξάνει πολύ το λίπος στο εσωτερικό της κοιλιάς.
  • Έχει βρεθεί ότι άτομα με αυξημένο ενδοκοιλιακό λίπος, παρουσιάζουν συχνότερα υπερλιπιδαιμία, υπέρταση, παθολογική ανοχή στη γλυκόζη και υπερινσουλιναιμία.

ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΟ ΛΙΠΟΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

  • Το λίπος του σώματος μετριέται με δερματοπτυχόμετρο, με την μέθοδο της βιοηλεκτρικής εμπέδησης, με τη χρήση υπέρυθρου φωτός (δεν θεωρείται ιδιαίτερα αξιόπιστη μέθοδος) και φυσικά με τηνμέθοδο απορρόφησης διπλής δέσμης φωτονίων (DEXA) που θεωρείται και η πιο αξιόπιστη (έχει όμως μεγάλο κόστος σε σχέση με τις προηγούμενες). Για όλες τις παραπάνω μετρήσεις απαραίτητη είναι η συμβολή του επιστήμονα διαιτολόγου.

ΚΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΛΙΠΟΣ, ΜΗΠΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙ Ο ΑΝΑΝΑΣ «ΚΑΙΕΙ» ΤΑ ΛΙΠΗ?

  • Καμία τροφή δεν δρα μαγικά στο λιπώδη ιστό του σώματος μας «καίγοντας» λίπος και φυσικά καμία τροφή από μόνη της, δεν συνεισφέρει στο αδυνάτισμα. Η διαδικασία απώλειας λιπώδους ιστού συμπεριλαμβάνει την αλλαγή της συμπεριφοράς μας απέναντι στο φαγητό, την ένταξη μας σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιοσύμφωνα με τις ανάγκες μας και φυσικά την προαγωγή της σωματικής δραστηριότητας. Ο ανανάς λοιπόν μπορεί να είναι ένα υγιεινό φρούτο, γεμάτο βιταμίνες, μέταλλα και ένζυμα, καμία όμως επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη δεν αποδεικνύει πως  κάποιο από τα συστατικά του,κατέχει λιπολυτική δράση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης