της Γεωργίας Κατσογριδάκη – Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Ο βασικός σκοπός της διατροφής των αθλητριών είναι ίδιος με εκείνο των ανδρών αθλητών, δηλαδή η μέγιστη ικανοποίηση των ενεργειακών και συνθετικών αναγκών. Η διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα συνίσταται στην απώλεια ενέργειας και στις μεγαλύτερες ανάγκες, που έχουν οι γυναίκες σε σίδηρο. Οι αθλήτριες έχουν μικρότερη απώλεια ενέργειας από τους άνδρες, λόγω της μικρότερης σωματική μάζας. Έχουν επίσης και κατά 5-10% χαμηλότερο μεταβολισμό που οφείλεται στο παχύτερο υποδόριο λίπους τους και έτσι εκπέμπουν μειωμένη θερμότητα. Το σωστότερο είναι η απώλεια ενέργειας των αθλητριών να υπολογίζεται ανά kg σωματικής μάζας ημερησίως.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι μεγαλύτερες ανάγκες των γυναικών σε σίδηρο οφείλονται στις απώλειες που έχουν στη διάρκεια της έμμηνης περιόδου. Εκτός αυτού έχουν και μειωμένη ικανότητα αποθήκευσης σιδήρου στον οργανισμό τους. Οι μη αθλούμενες γυναίκες έχουν ανάγκη 18mg ενώ οι αθλούμενες 25-30γρ σίδηρο την ημέρα. Η καλύτερη πηγή σιδήρου είναι το συκώτι. Σίδηρο περιέχουν επίσης το κρέας, το ψωμί, τα δαμάσκηνα, το σπανάκι και τα άλλα λαχανικά με σκουροπράσινα φύλλα. Με τη βοήθεια της κατάλληλης και σωστής διατροφής, μπορεί να εξασφαλιστεί η ανάλογη πρόσληψη σιδήρου για τις γυναίκες αθλήτριες.

Η πλήρης διατροφή των αθλητριών μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη σωστή ισορροπία των θρεπτικών ουσιών. Η ποσότητα των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων εξαρτάται από το χαρακτήρα των σωματικών προσπαθειών και από τα σωματικά προσόντα, που αναπτύσσονται, Εκτός τούτου για τις αθλήτριες συνήθως είναι απαραίτητη η διατήρηση καθορισμένης σωματικής μάζας. Από την άποψη αυτή, μεγαλύτερη σημασίας έχουν οι πρωτεΐνες, τόσο λόγω της συνθετικής τους αξίας, όσο και λόγω του ότι ελάχιστα συγκεντρώνονται στον οργανισμό και επιδρούν πάνω στη σωματική μάζα.

Τα λίπη πρέπει να περιορίζονται όσο το δυνατό περισσότερο στη διατροφή των αθλητριών ενώ η ποσότητα των υδατανθράκων πρέπει να ανταποκρίνεται ακριβώς στις πραγματικές ανάγκες. Από τη μία πλευρά, οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας για τις συσπάσεις των μυών και από την άλλη, όταν υπάρχει πλεόνασμα, εύκολα μετατρέπεται σε λίπη και αποθηκεύεται στις αποθήκες λίπους. Σαν πηγές υδατανθράκων πρέπει να προτιμούνται το μέλι, τα φρούτα αι οι χυμοί φρούτων. Μαζί με τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς, το κρέας το γάλα και τα γαλακτοειδή προϊόντα πρέπει να κατέχουν πρωτεύουσα θέση στα γεύματα των αθλητριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης