Γράφει η Γκέσου Βασιλική, Διαιτολόγος Διατροφολόγος

Η διατροφή ενός ατόμου, αδιαμφισβήτητα, επηρεάζει τη διάθεση του, τη συμπεριφορά του και τον τρόπο που φέρεται. Ένα πεινασμένος άνθρωπος μπορεί να νιώθει νευρικότητα και ατονία, ενώ όταν τρώει αισθάνεται άμεσα ήρεμος και ικανοποιημένος. Κάποιος που μόλις ξύπνησε, ίσως, λειτουργεί καλύτερα μετά από ένα ποτήρι καφέ και το πρωινό του. Ο εγκέφαλος έχει υψηλές απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά. Μη παροχή του κατάλληλου συνδυασμού των δύο παραπάνω πυροδοτεί αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου  και στη λειτουργία των μηνυμάτων που προέρχονται από αυτόν και κατευθύνουν ολόκληρο το σώμα, αλλά και το ψυχισμό μας (διάθεση, ύπνο, συμπεριφορά κ.τ.λ.).

Ελλείψεις  βιταμινών

Στη σύγχρονη κοινωνία έχουμε πληθώρα διατροφικών επιλογών και τροφίμων. Παρόλα αυτά πολλές φορές η διατροφή που ακολουθούμε παρουσιάζει δυσαναλογία ποιότητας με ποσότητα. Επιλέγουμε κενά τρόφιμα σε θρεπτικά συστατικά πλούσια σε θερμίδες. Η έλλειψη, λοιπόν, συγκεκριμένων διατροφικών συστατικών μπορεί να οδηγήσει σε εμφάνιση ψυχικών διαταραχών.

  • Βιταμίνη C Η πρώτη συσχέτιση της Βιταμίνης C με την ψυχική υγεία έγινε στο 18ο αιώνα, όπου οι ναύτες που περνούσαν αρκετούς μήνες μέσα στο καράβι και έτρωγαν τυποποιημένα τρόφιμα που διατηρούνταν καιρό εμφάνιζαν συμπτώματα κατάθλιψης και τάσεις αυτοκτονίας.
  • Θειαμίνη Η έλλειψη θειαμίνης μπορεί να προκαλέσει πνευματικές διαταραχές όπως κατάθλιψη, ευερεθιστικότητα, έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης και απώλεια μνήμης. Η κύρια κατάσταση στην οποία παρατηρείται ανεπάρκεια της Θειαμίνης είναι στον αλκοολισμό, όπου τα συμπτώματα της είναι ιδιαίτερα έντονα.
  • Λίθιο Μέταλλο, διαθέσιμο στα τρόφιμα και απαιτείται από τον οργανισμό σε πολύ μικρές ποσότητες. Χρησιμοποιείται στη θεραπεία της σχιζοφρένειας και της μανιοκατάθλιψης, καθώς φαίνεται ότι προλαμβάνει την αυτοχειρία. Το λίθιο μπορεί να δίνεται ως συμπληρωματικό, στη θεραπεία της κατάθλιψης στα άτομα που έχουν αυξημένες πιθανότητες να επιχειρήσουν να αυτοκτονήσουν.
  • Σίδηρος Η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου, συνδέεται με εμφάνιση του αισθήματος κόπωσης, χαμηλά σκορ σε ψυχολογικές εκτιμήσεις και κατάθλιψη.
  • Ψευδάργυρος, Φυλλικό οξύ Πολλές μελέτες υποδεικνύουν την σχέση του της έλλειψης ψευδαργύρου και φυλλικού οξέος με την κατάθλιψη. Επιπλέον η έλλειψη του φυλλικού οξέος σχετίζεται με την εμφάνιση αϋπνίας, ευερεθιστότητας, κόπωσης και απώλειας μνήμης.

 

Επιμολύνσεις τροφίμων

Τρόφιμα μολυσμένα με διάφορα συστατικά μπορουν να έχουν αρνητική επιδραση στον οργανισμό, έπειτα από κατανάλωση τους. Παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι:

  • Βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος & το θάλλιο Μέταλλα σαν το μόλυβδο και τον υδράργυρο που πολλές φορές περιέχονται σε τρόφιμά όπως μεγάλα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης μπορούν να οδηγήσουν σε νευρολογικές επιπτώσεις στον οργανισμό όπως διαταραχές του ύπνου, γνωστική δυσλειτουργία, επιθετικότητα, συναισθηματική αστάθεια κ.τ.λ.. Η παρουσία θαλλίου μπορεί να οδηγήσει σε ψύχωση, σπασμούς και απώλεια μνήμης.

Τρόφιμα και συστατικά της τροφής

Ανάλογα με τη δοσολογία που τα έχουμε στη διατροφή μας κάποια τρόφιμα τα οποία είναι φαινομενικά αθώα και δεν έχουν αρνητικές επιδράσεις σε υπερβολικές ποσότητες μπορούν να οδηγήσουν σε εμφάνιση συμπτωμάτων που υποδεικνύουν ψυχικές διαταραχές.

  • Αλκοόλ Το αλκοόλ μπορεί να έχουν σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία που είναι πάρα πολλές και ξεκινούν από παροδική απώλεια μνήμης ως χρόνιες ψυχικές διαταραχές.
  • Καφεΐνη Η καφεΐνη σε μικρές ποσότητες μπορεί να έχει ευεγερτικές ιδιότητες για την υγεία. Ωστόσο σε υψηλή δοσολογία επηρεάζει προκαλεί αϋπνία, αίσθημα παλμών, εγρήγορση και μπορεί να προκαλέσει αγχώδεις διαταραχές. Επιπρόσθετα η απότομη διακοπή της πρόσληψης καφεΐνης δημιουργεί σύνδρομο στέρησης με συμπτώματα κεφαλαλγία, μείωση της γνωστικής επίδοσης, αδυναμία, ανικανότητα συγκέντρωσης κ.τ.λ..