Η νηστεία είναι μία πρακτική που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια και αποτελεί βασικό στοιχείο πολλών πολιτισμών και θρησκειών. Με τον όρο νηστεία στην διαιτητική πρακτική εννοούμε την αποχή από κάθε είδος τροφής και ποτού που μας δίνει ενέργεια, με άλλα λόγια που περιέχει θερμίδες.
Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα διατροφικό μοτίβο κατά το οποίο υπάρχουν κύκλοι/χρονικά παράθυρα κατανάλωσης τροφής εναλλασσόμενα με κύκλους πλήρους νηστείας ή πολύ περιορισμένης θερμιδικής πρόσληψης.
Από τους διάφορους τύπους διαλειμματικής νηστείας, η δημοφιλέστερη είναι η δίαιτα 16:8, κατά την οποία για 16 ώρες γίνεται νηστεία και η τροφή καταλανώνεται στο παράθυρο των 8 ωρών που απομένουν.
Υπέρ της διαλειμματικής νηστείας
Τα τελευταία χρόνια η νηστεία χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινή διαιτητική πρακτική καθώς αναδύονται ολοένα και περισσότερες μελέτες που δείχνουν ότι μπορεί να έχει ισχυρά οφέλη για τον οργανισμό, όπως:
Συμβολή στην απώλεια βάρους και σπλαχνικού λίπους. Αφενός ακολουθώντας ένα σχήμα διαλειμματικής νηστείας, καταναλώνονται λιγότερα γεύματα και επομένως τηρείται η βασική προϋπόθεση για την επίτευξη απώλειας βάρους που είναι το αρνητικό ενεργειακό ισοζύγιο· και αφετέρου η διαλειμματική νηστεία ενισχύει την λειτουργία ορμονών και διευκολύνεται η απώλεια βάρους και σπλαχνικού λίπους.
Μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καθώς μειώνεται η αντίσταση στην ινσουλίνη και το επίπεδο ζαχάρου στο αίμα, κυρίως σε άντρες.
Μείωση του οξειδωτικού στρες και της φλεγμονής στο σώμα.
Βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, μέσω της βελτίωσης της αρτηριακής πίεσης, του λιπιδαιμικού προφίλ και των δεικτών φλεγμονής.
Πρόληψη κατά του καρκίνου και μείωση των παρενεργειών της χημειοθεραπείας σε νοσούντες.
Καλή υγεία του εγκεφάλου και πρόληψη του Alzheimer’s.
Μακροζωία.
Κατά της διαλειμματικής νηστείας
Από τα παραπάνω, μπορεί κανείς αμέσως να αντιληφθεί ότι η διαλειμματική νηστεία είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια του διαιτολόγου. Ωστόσο χρειάζεται να τονιστεί ότι δεν είναι για όλους. Συγκεκριμένα, διαλειμματική νηστεία δεν συστήνεται στους εξής πληθυσμούς:
Εγκυμονούσες και θηλάζουσες.
Παιδιά και έφηβοι.
Αδύναμοι ηλικιωμένοι και άτομα με άνοια.
Άτομα που πάσχουν ή έπασχαν από διατροφικές διαταραχές
Πιθανές παρενέργειες που έχουν συσχετιστεί με την διαλειμματική νηστεία είναι:
Έντονη πείνα και λιγούρες.
Πονοκέφαλος και ζαλάδα, ίσως λόγω των χαμηλών επιπέδων ζαχάρου στο αίμα και της αποχής από την καφεΐνη.
Προβλήματα πέψης, όπως δυσκοιλιότητα, διάρροια, ναυτία, μετεωρισμός. Για τον λόγο αυτό κατά την διάρκεια της διαλειμματικής νηστείας θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην ενυδάτωση του οργανισμού αλλά και στην επιλογή τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες.
Ευερεθιστότητα και έντονη κόπωση, λόγω των χαμηλών επιπέδων ζαχάρου στο αίμα.
Δυσοσμία στόματος, λόγω της ακετόνης που δημιουργείται ως προϊόν καύσης λίπους σε περιόδους νηστείας.
Ενδεχόμενη κακή θρέψη, στην περίπτωση που δεν γίνει σωστά.
Ολοκληρώνοντας, όπως προαναφέρθηκε η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι ένα ισχυρό όπλο στα χέρια μας, μόνο όμως αν χρησιμοποιηθεί σωστά. Για τον λόγο αυτό καλό θα είναι να γίνεται υπό την επίβλεψη του διαιτολόγους και του γιατρού σας, ειδικά σε άτομα που λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή.
Πηγή: govastileto.gr