του Κώστα Βέττου αθλητή κολύμβησης – Life Coach
Ο πόνος στην κοιλιά, η δύσπνοια, το τρέμουλο ή η ταχυκαρδία είναι απολύτως αληθινά. Μας κάνουν να διπλωνόμαστε στα δύο, μας τρομάζουν, μας δυσκολεύουν τη ζωή. Πρόκειται για συμπτώματα με «σάρκα και οστά» που προκαλούν αληθινή δυσφορία και γίνονται αιτία επισκέψεων σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.
Συχνά, όμως, το αίτιο που τα προκαλεί δεν εντοπίζεται ούτε στην κοιλιά ούτε στους πνεύμονες ούτε στα χέρια ή την καρδιά. Όλες οι εξετάσεις βγαίνουν καθαρές. Ο παθολόγος, ο καρδιολόγος, ο γαστρεντερολόγος ή ο πνευμονολόγος δεν εντοπίζουν παθολογικά αίτια που να εξηγούν αυτά τα συμπτώματα.
Τότε τι μπορεί να φταίει; Η απάντηση πιθανότατα κρύβεται στη σφαίρα των συναισθημάτων μας. «Είναι ψυχολογικό», ίσως έχουμε ακούσει είτε από τον γιατρό είτε από φίλους στους οποίους εκμυστηρευόμαστε το πρόβλημά μας. Ο όρος «ψυχοσωματικό», ωστόσο, περιγράφει με μεγαλύτερη ακρίβεια αυτό που μας συμβαίνει. Όχι, δεν είμαστε κατά φαντασίαν ασθενείς. Είμαστε παραλήπτες ενός μηνύματος που μας στέλνει το ίδιο μας το σώμα για να στρέψει την προσοχή μας σε κάποια συναισθηματική εκκρεμότητα την οποία έχουμε απωθήσει και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο βρίσκει έναν άλλον τρόπο να κάνει την εμφάνισή της.
Η ψυχή και το σώμα αποτελούν ένα ενιαίο και αδιάσπαστο σύνολο. Όταν πάσχει το ένα, μοιραία συμπαρασύρει και το άλλο. Όλοι μας έχουμε νιώσει το σώμα μας «βαρύ» όταν είμαστε στενοχωρημένοι. Από την άλλη μεριά και η κατάσταση του σώματός μας επηρεάζει την ψυχική μας διάθεση.
Επιθυμώντας κάποιος, στην καλή, υγιή κατάσταση της ψυχής και του σώματός του, σίγουρα θα μπορούσε να επιλέξει την κολύμβηση ως μέσο επίτευξης της επιθυμίας αυτής.
Αφενός μεν, για το προφανές. Και στο σημείο αυτό θα αναφέρω αυτολεξεί την άποψη του Κώστα Μαρκόζη, κολυμβητή της Εθνικής μας ομάδας, πως «η κολύμβηση είναι ο μόνος τρόπος να γυμνάσουμε ολοκληρωμένα και με ιδιαίτερη ασφάλεια όλο μας το σώμα», πετυχαίνοντας έτσι κατά το ήμισυ το στόχο μας.
Αφετέρου δε, η ψυχική μας υγεία βελτιώνεται ταχύτατα μέσω της κολύμβησης, μόνο και μόνο από την παρουσία μας στο νερό. Συμβαίνει συχνά, σε δύσκολες στιγμές της καθημερινότητας μας να λέμε «να μπορούσα να ξεφύγω λίγο, να άλλαζα παραστάσεις». Κολυμπώντας έχουμε αλλάξει παραστάσεις, πατώντας, με έναν ιδιαιτέρως εμφατικό τρόπο “PAUSE” στη καθημερινή ρουτίνα.
Αποτέλεσμα; Η επιθυμία μας για υγεία ψυχής και σώματος, σίγουρα μπορεί να εκπληρωθεί κολυμπώντας.