Γράφει η Μαρία Σαχά Φυσικοθεραπεύτρια
Με τον όρο οσφυαλγία, ο τομέας της υγείας αναφέρεται στον κοινό πόνο στη μέση, ο οποίος δεν οφείλεται σε κάποια συγκεκριμένη πάθηση αλλά υποδηλώνει λειτουργικές διαταραχές, οι οποίες με τη σειρά τους οφείλονται σε κάποια αιτία.
Η θεραπεία της οσφυαλγίας συνήθως πρέπει να είναι άμεση καθώς ο ασθενής αισθάνεται άβολα αφού επηρεάζονται οι καθημερινές του δραστηριότητες
και η εργασία του τις περισσότερες φορές, κάτι το οποίο είναι ανάλογο με τη διάρκεια (οξεία ή χρόνια οσφυαλγία) και την ένταση.
Η θεραπεία της οσφυαλγίας μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική, η οποία πραγματοποιείται στην περίπτωση όπου η συντηρητική θεραπεία
δεν εμφανίσει θετικά αποτελέσματα. Η θεραπεία του πόνου της οσφύς εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες και πρέπει να είναι απόλυτα εξατομικευμένη σε κάθε ασθενή ξεχωριστά.
Με άλλα λόγια, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη θεραπεία είναι η αιτία που δημιούργησε το πρόβλημα, η ηλικία του ασθενούς, η εργασία, οι καθημερινές του δραστηριότητες καθώς και το προηγούμενο ιατρικό ιστορικό.
Η φυσικοθεραπεία αποτελεί ένα από τα βασικά όπλα της συντηρητικής αποκατάστασης σε άτομα που υποφέρουν από οσφυαλγία.
Προσφέρει αποτελεσματική θεραπεία με τη βοήθεια της κινησιοθεραπείας αλλά και με τη χρήση ειδικών φυσικοθεραπευτικών μέσων.
Στόχος της φυσικοθεραπευτικής προσέγγισης αποτελεί η μείωση του πόνου, η βελτίωση της κινητικότητας και της δύναμης του ατόμου καθώς και η άμεση βελτίωση της σωστής αντίληψης της μηχανικής συμπεριφοράς της σπονδυλικής στήλης στις ποικίλες κινήσεις αλλά και στάσεις που εκτελεί.
Το πρόγραμμα της θεραπείας περιλαμβάνει ένα συνδυασμό ασκήσεων προοδευτικής δυσκολίας των μυών της σπονδυλικής στήλης με διατάσεις αλλά και ασκήσεις που σκοπό έχουν την αύξηση της ελαστικότητας και της αντοχής των μυών της περιοχής.
Εν κατακλείδι, δεν θα πρέπει να παραλείψει κανείς το γεγονός πως οι ίδιοι οι ασθενείς πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με την οσφυαλγία καθώς δεν επιτρέπεται η άρση βάρους αφού με τη δραστηριότητα αυτή επιβαρύνει με βαριά φορτία η σπονδυλική στήλη. Έτσι, ενώ η θεραπεία της οσφυαλγίας μπορεί να βρίσκεται σε πολύ καλό στάδιο, η άρση βάρους μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπή των συμπτωμάτων και ιδιαίτερα του πόνου.