του Φώτη Χατζηνικολάου, Personal Trainer

Μία από τις πιο γνωστές ερωτήσεις στα γυμναστήρια είναι κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε το πρόγραμμα γυμναστικής μας.

Η συνηθισμένη απάντηση είναι κάθε μήνα για να “μην συνηθίζει το σώμα”.

Έρχομαι σήμερα να σας πω ότι κάτι τέτοιο δεν είναι τόσο απλό όσο θέλουν να νομίζετε.

Αρχικά, πρέπει όπως έχουμε ξαναπει, να καθορίσουμε τον στόχο του αθλούμενου. Ο στόχος συνήθως είναι ένας από τους παρακάτω:

1. Μείωση βάρους/λίπους
2. Αύξηση βάρους/μυϊκής μάζας
3. Απλά να γυμναστούν

Στις περίπτωση νούμερο 1, δεν μας ενδιαφέρει καθόλου το πότε θα αλλάξετε πρόγραμμα. Μπορείτε να κρατήσετε και το ίδιο πρόγραμμα για ένα χρόνο, δεδομένου ότι προσπαθείτε να κάνετε το κάτι παραπάνω.

Τι σημαίνει παραπάνω; Μία επανάληψη έξτρα, λιγότερη ξεκούραση μεταξυ κάποιων σετ, αύξηση κιλών και άλλα.

Όταν κάποιος θέλει να χάσει βάρος/λίπος πρώτο μέλημά μας είναι το θερμιδικό έλλειμα, δηλαδή να κάψει περισσότερες θερμίδες από ότι κατανάλωσε. Μόνο αυτό. Το πρόγραμμα μπορεί να κάψει μερικές θερμίδες παραπάνω, αλλά δεν οφείλεται για χάσιμο 5 και παραπάνω κιλών.

Μάλιστα ένα πρόγραμμα που δεν αλλάζει τακτικά, βοηθά στο αδυνάτισμα. Γιατί κάτι τέτοιο; Όσο οι ασκήσεις που εκτελούμε παραμένουν λίγο πολύ ίδιες , μειώνεται η πιθανότητα πιασίματος που θα μας ταλαιπωρεί στην ημέρα μας και δεν διακινδυνεύουμε να νιώσουμε άβολα ή να στρεσαριστούμε. Έτσι φροντίζουμε το στρες να προέρχεται είτε από παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε (δουλειά, καιρό, κακουχίες στην καθημερινότητα, υποχρεώσεις κλπ) είτε μόνο από την δίαιτα.

Αν το παραπάνω σας φαίνεται αδιάφορο, προφανώς δεν έχετε δουλέψει με πολλά άτομα.

Στη συνέχεια περνάμε στην περίπτωση νούμερο 2. Για άλλη μια φορά, η μη τακτική αλλαγή προγράμματος είναι υπέρ μας.

Πάλι, αν κάποιος χρειάζεται να προσθέσει αρκετά κιλά στο σώμα του, η διατροφή είναι η καλύτερη δίοδος, δεν μπορείτε να χτίσετε μυϊκή μάζα με αέρα κοπανιστό.

Συν τις άλλοις, ένα πρόγραμμα που έχει σταθερές κάποιες ασκήσεις, μας επιτρέπει να τις κάνουμε πιο τακτικά, να τις μάθουμε και έτσι να γίνουμε καλύτεροι σε αυτές, που μεταφράζεται σε αύξηση κιλών και επαναλήψεων. Ο καλύτερος τρόπος για να γίνεται πιο “μυώδεις” είναι να πάτε από τα 30 κιλά σε κάποια άσκηση, στα 100 κιλά, όχι να κάνετε 50 διαφορετικές ασκήσεις τον ίδιο μήνα, με 40 κιλά.

Τέλος έχουμε τα άτομα που απλά θέλουν να γυμναστούν. Κανένα απολύτως θέμα, το πρόγραμμα μπορεί να αλλάζει όποτε θέλουν και ο μόνος γνώμονας για αλλαγή είναι αν βαριούνται εύκολα ή δύσκολα.

Στα άτομα που βαριούνται εύκολα, προγράμματα τύπου ομαδικών μπορεί να έχουν ενδιαφέρον καθώς φροντίζουν να αλλάζουν τακτικά ασκήσεις ή κάτι στο πρόγραμμα. Αν από την άλλη βαριέστε δύσκολα, κανένα θέμα, απλά κάντε όποιο είδος γυμναστικής θέλετε και φροντίστε να το απολαύσετε.