του Τόνι Νζείμ Διαιτολόγος Διατροφολόγος

 Τα περισσότερα άτομα μπορούν να χάσουν βάρος, αλλά δεν μπορούν να το διατηρήσουν μετά την απώλεια. Η συντήρηση του βάρους είναι κάτι που απασχολεί την πλειοψηφία των ατόμων τα οποία ακολουθούν μια δίαιτα αδυνατίσματος. Η φυσική δραστηριότητα προωθείται παγκοσμίως ως μια αναγκαιότητα για τη διατήρηση του βάρους.

Πράγματι, η φυσική δραστηριότητα αναφέρεται ως ο καλύτερος τρόπος για τη διατήρηση του βάρους μετά την απώλεια βάρους.

 

Αρκετές είναι οι μελέτες σχετικά με τη φυσική δραστηριότητα για την πρόληψη της επαναπρόσληψης βάρους μετά την απώλεια του. Η πλειοψηφία των ερευνών έχει ασχοληθεί με άτομα που μόλις είχαν ξεκινήσει την άσκηση, με άτομα που δεν πραγματοποιούσαν άσκηση και με βάση το επίπεδο της άσκησης. Η ανασκόπηση στις έρευνες, που διαρκούσαν από μερικούς μήνες έως αρκετά χρόνια έδειξαν ότι τα άτομα που έκαναν γυμναστική παρουσίασαν μικρότερη ανάκτηση βάρους από ότι τα άτομα που δεν έκαναν άσκηση. Τα πιο έμπειρα άτομα που έκαναν υψηλότερου επιπέδου άσκηση και πραγματοποιούσαν μεγαλύτερο όγκο προπόνησης, ανέκτησαν λιγότερο βάρος από τα άτομα μεσαία επιπέδου με χαμηλότερο όγκο προπόνησης.

Παρά την αποδεκτή αντίληψη ότι η άσκηση είναι αναγκαία για την επιτυχή συντήρηση του βάρους μετά την απώλεια, η ποσότητα που απαιτείται παραμένει αβέβαιη και μπορεί να ποικίλει μεταξύ των ατόμων. Οι συστάσεις για άσκηση του αναγνωρισμένου κέντρου αντιμετώπισης των ασθενειών Αμερικής CDC / ACSM (Centers of Disease Control / American College of Sports Medicine), προτείνουν 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης για τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές που παρέχονται για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών, είναι χρήσιμες για τη διαχείριση του βάρους.

Ελάχιστα επίπεδα των 150 λεπτών/εβδομάδα (30 λεπτά τη μέρα, 5 φορές την εβδομάδα), μέτριας έντασης άσκηση, συνιστούν οι κατευθυντήριες γραμμές του ACSM σε «κατάλληλες στρατηγικές παρέμβασης για την απώλεια βάρους και την πρόληψη της επαναπρόσληψης βάρους για ενήλικες» για οφέλη στην υγεία. Ωστόσο, 200-300 λεπτά / εβδομάδα προτείνονται για τη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους. Επίσης παρέχουν δεδομένα από τυχαιοποιημένες μελέτες που δείχνουν ότι, τα άτομα που εκτελούν μεγαλύτερο όγκο άσκησης, διατηρούν μεγαλύτερες ποσότητες απώλειας βάρους. Ειδικότερα, άλλες μελέτες, δείχνουν πολύ λιγότερη επαναπρόσληψη βάρους σε άτομα που πραγματοποιούν >200 λεπτά/εβδομάδα άσκηση μέτριας έντασης. Τέλος, πρόσφατες έρευνες ανέφερουν ότι τα άτομα που πετυχαίνουν απώλεια βάρους μεγαλύτερη από 10% του αρχικού τους σωματικού βάρους, στους 24 μήνες, συμμετέχουν σε άσκηση 275 λεπτά/εβδομάδα (περίπου 1500kcal την εβδομάδα) με τα ανώτερα προτεινόμενα επίπεδα των κατευθυντήριων οδηγιών.

Συμπερασματικά η άσκηση συμβάλλει σε σημαντικό βαθμό στη διατήρηση του σωματικού βάρους, αφού σας βοηθάει να καίτε θερμίδες. Αν δεν σας αρέσει η ιδέα να γυμνάζεστε συστηματικά σε κάποιο γυμναστήριο, φροντίστε τουλάχιστον παράλληλα με την ισορροπημένη διατροφή να περπατάτε μία ώρα την ημέρα (περίπου 6,4 χιλιόμετρα τη μέρα) σε μέτρια ένταση, να κολυμπάτε, να ανεβοκατεβαίνετε τους ορόφους της δουλειάς ή του σπιτιού σας με τα πόδια. Οι φυσιολογικές αυξομειώσεις βάρους είναι 1-2 κιλά. Με τη βοήθεια μάλιστα του διαιτολόγου σας, θα έχετε ανακαλύψει τα λάθη που κάνατε στο παρελθόν και σας φόρτωσαν με τα παραπανίσια κιλά, και θα τα έχετε διορθώσει. Με την πάροδο του χρόνου όλα αυτά θα μετατρέπονται από συνειδητή προσπάθεια σε καθημερινή συνήθεια, κι έτσι το βάρος σας θα μείνει σταθερό. Γιατί, δεν θα κάνετε μια ζωή συντήρηση, αλλά μια ζωή θα κάνετε ισορροπημένη, σωστή διατροφή