Δεν έχει σημασία πόσο προχωρημένος είναι κάποιος και πόσο ”καλά” γυμνασμένος είναι,όλοι έχουν κάποιους μύες στο σώμα τους οι οποίοι θέλουν λίγο παραπάνω προπόνηση. Για παράδειγμα κάποιος ο οποίος περνάει χρόνια χτίζοντας τους θωρακικούς του συνήθως παραμελεί τους μύες της μέσης του και αυτό γιατί παρατηρείτε το φαινόμενο του ”προπονώ ότι βλέπω πιο πολύ”.Αυτό το φαινόμενο μπορεί να οδηγήσει σε μη ομοιόμορφα σχηματισμένα σώματα και μακροχρόνια ακόμα και τραυματισμούς.

Πως πρέπει να το χειριστείς, όλα ξεκινούν με το καθρέφτη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1) Να είσαι ειλικρινής με τον εαυτό σου

Χρησιμοποίησε ένα καθρέφτη ή βγάλε φωτογραφίες το σώμα σου και παρατήρησέ το, υπάρχουν μυϊκές ομάδες που δεν είναι καλά αναπτυγμένες; για παράδειγμα οι εμπρός και πίσω δελτοειδής ή να είναι έντονοι οι θωρακικοί όχι όμως το στήθος, μεγάλοι τρικέφαλοι και μικροί δικέφαλοι. Μπορεί να πιστεύετε ότι κάνετε τα πάντα από ασκήσεις όμως διάφορες μυϊκές ομάδες αντιδρούν και γυμνάζονται διαφορετικά ανάλογα με το πρόγραμμα γυμναστικής. Μπορεί να τις γυμνάζετε λοιπόν με ένα στάνταρ σε ένταση και ασκήσεις πρόγραμμα, όμως αυτό δεν αρκεί.

2) Διαφοροποίησε τις ασκήσεις

Αν για παράδειγμα για την ανάπτυξη των δικεφάλων εκτελείτε πιο πολλές επαναλήψεις με την ίσια μπάρα αλλά δεν βλέπετε άμεσα αποτελέσματα δοκιμάστε την ίδια άσκηση με διαφορετικές γωνίες.Κάμψεις δικεφάλων καθιστός με στραβόμπαρα, κάμψεις σε επικλινή πάγκο ή τα λεγόμενα σφυριά. Όλες αυτές οι ασκήσεις εστιάζουν στα δικέφαλα με διαφορετικά τρόπο, η διαφοροποίηση στις ασκήσεις είναι το κλειδί της ανάπτυξης των μυών.

3) Προπονήστε συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες συχνότερα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εάν με βάση το πρόγραμμά σας προπονείτε μια μυϊκή ομάδα μια φορά τη βδομάδα αλλά οι δελτοειδής θέλουν παραπάνω εκγύμναση τότε μπορείτε να προσθέσετε μία παραπάνω προπόνηση με 3 μέρες διαφορά από προπόνηση σε προπόνηση της ίδιας μυικής ομάδας, πχ αν γυμνάσατε τους δελτοειδής σας τη τρίτη τότε μπορείτε να επαναλάβετε τη προπόνηση παρασκευή ή Σάββατο για επιπλέον ενδυνάμωση.

4) Αυξήστε τα set

Όπως ακριβώς με τη συχνότητα των προπονήσεων έτσι και ο όγκος της προπόνησης μπορεί να παίξει το ρόλο του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας γενικός κανόνας που ισχύει για όσους γυμνάζονται με βάρη είναι ότι οι προπονήσεις για μεγάλες μυϊκές ομάδες όπως η πλάτη και το στήθος απαιτούν 12-16 set ασκήσεων και για πιο μικρές μυϊκές ομάδες όπως οι γάμπες, τα τρικέφαλα κτλ 9-12 set. Εάν δεν υπάρχει μυϊκή ανάπτυξη με αυτό το όγκο των set αυξήστε των αριθμό των set κατά 50%. Για παράδειγμα 18-24 set ασκήσεων για μεγάλες μυϊκές ομάδες και 12-18 για τις πιο μικρές. Φυσικά η παραπάνω προπόνηση συνεπάγεται περισσότερη καταπόνηση για τους μύες που θα χρειάζονται μεγαλύτερα διαστήματα ξεκούρασης και πιο μελετημένη διατροφή.

5) Φρενάρετε τη προπόνηση σε κάποιες μυϊκές ομάδες

Προπονείτε μια μυϊκή ομάδα η οποία αυξάνει εύκολα τον όγκο; είναι το δυνατό σας σημείο ! Πρέπει να είσαστε προσεκτικοί όμως μην γυμνάζεται υπέρμετρα σε σχέση με γειτονικές μυϊκές ομάδες δημιουργώντας ένα οπτικό αποτέλεσμα που δείχνει ανομοιόμορφο.Για παράδειγμα έντονα γυμνασμένοι τρικέφαλοι σε σχέση με τους δικέφαλους.

Eπιμέλεια: Τόγιας Κων/νος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης