Αν αναλογιστείτε ότι πριν από 60 χρόνια η σωματική δραστηριότητα του μέσου ατόμου ισοδυναμούσε με 42.195 χιλιόμετρα την εβδομάδα περισσότερα από σήμερα, μόλις βρήκατε μία από τις βασικότερες αιτίες για την άνοδο του δείκτη της ζυγαριάς…

Διότι σήμερα γνωρίζουμε καλά ότι η διαδικασία της αύξησης/ απώλειας ή/και της διατήρησης των κιλών στηρίζεται στη θεωρία του «Ενεργειακού Ισοζυγίου», στην ισορροπία – δηλαδή – ανάμεσα στις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από το σύνολο της διατροφής μας και εκείνες που δαπανά το σώμα μας για να επιτελέσει τις βασικές του λειτουργίες (αναπνοή, ρύθμιση θερμοκρασίας κ.λπ.) και να πραγματοποιήσει οποιασδήποτε μορφής σωματική δραστηριότητα. Με απλά λόγια, αν οι θερμίδες που «τρώμε» είναι περισσότερες από αυτές που «καίμε» τότε το βάρος σταδιακά αυξάνεται, ενώ στην αντίθετη περίπτωση μειώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι, οποιαδήποτε προσπάθεια για μείωση ή διατήρηση του βάρους είναι δύσκολο να έχει επιτυχία εάν απλώς κανείς μειώσει τις θερμίδες που προσλαμβάνει από τη διατροφή του, χωρίς παράλληλα να αυξήσει τη σωματική του δραστηριότητα, τουλάχιστον σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, δηλαδή στη φάση της διατήρησης του βάρους.

 Η καθιστική ζωή μας παχαίνει

Όσο σημαντική φαίνεται να είναι η σωματική δραστηριότητα για τη διαχείριση του σωματικού βάρους, τόσο καθιστική τείνει να γίνει η καθημερινότητά μας. Ενδεικτικά, οι δουλειές μας από χειρωνακτικές έχουν γίνει «καθιστικές», οι ώρες που περνούμε μπροστά στον υπολογιστή και την τηλεόραση είναι πολλές, χρησιμοποιούμε κυρίως το αυτοκίνητο για τις μετακινήσεις μας, ενώ ακόμη και οι ώρες που αφιερώνουμε στη διασκέδασή μας συνήθως μας βρίσκουν καθιστούς γύρω από ένα τραπέζι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα νούμερα δείχνουν…

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 41% των Ελλήνων περνά περισσότερες από πεντέμισι ώρες την ημέρα στον καναπέ ή την καρέκλα, το 69% δεν πραγματοποιεί κανενός είδους συστηματικής σωματικής δραστηριότητας, ενώ μόλις το 7% των Ελλήνων γυμνάζεται σε τακτική βάση, δηλαδή 5 φορές την εβδομάδα.

Σε μελέτη που διενεργήθηκε σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, το 37% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι περπατά λιγότερες από 2 ώρες την εβδομάδα και το 90% ότι ασκείται λιγότερες από 2 ώρες την εβδομάδα. Παράλληλα, το 37,9% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι παρακολουθεί τηλεόραση περισσότερες από 16 ώρες την εβδομάδα και το 20,5% των ατόμων κάνει δουλειά γραφείου για περισσότερες από 14 ώρες την εβδομάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα δεδομένα που αφορούν στα παιδιά είναι επίσης αποθαρρυντικά. Τα Ελληνόπουλα φαίνεται πως έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες, ενώ παράλληλα σημειώνουν έναν ιδιαίτερα υψηλό χρόνο τηλεθέασης, συνεπώς και καθιστικής ζωής, που ανέρχεται στα 122 λεπτά για τα αγόρια και στα 155 λεπτά την ημέρα για τα κορίτσια.

Δώστε σημασία και στις δύο πλευρές του Ενεργειακού Ισοζυγίου

Τα δεδομένα δείχνουν πως δεν ευθύνονται μόνο οι λανθασμένες διατροφικές μας συνήθειες, όπως για παράδειγμα η υπερκατανάλωση φαγητού και οι μεγάλες μερίδες, για την αύξηση του βάρους του πληθυσμού. Αντίθετα, εξίσου σημαντική είναι και «η άλλη πλευρά» της ενεργειακής ισορροπίας, η οποία αφορά στη σωματική δραστηριότητα, ή, όπως δείχνουν τα στοιχεία, τη σωματική αδράνεια που χαρακτηρίζει, πλέον, την εποχή μας. Για να καταπολεμήσουμε, επομένως, αποτελεσματικά το πρόβλημα του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας χρειάζεται να κάνουμε αλλαγές και στις δύο πλευρές του ενεργειακού ισοζυγίου, μειώνοντας τις θερμίδες που προσλαμβάνουμε και αυξάνοντας, παράλληλα, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας, ιδανικά μέσα από μικρές και σταδιακές αλλαγές τόσο στη διατροφή όσο και την άσκηση, με κύριο γνώμονα την ποικιλία, την ισορροπία και το μέτρο.

 Σε συνεργασία με το diettv.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης