Γράφει η
Διαβάζουμε όλο και πιο συχνά για την ανάγκη να παραμένουμε ενυδατωμένοι. Όχι μόνο επειδή το νερό είναι αναγκαίο σχεδόν για κάθε λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, αλλά και επειδή συμβάλλει στην ελαστικότητα (και συχνά καλύτερη όψη) του δέρματος, την καλύτερη εντερική λειτουργία, ακόμα και τον… έλεγχο του βάρους.
Τι γίνεται όμως αν ο στόχος των 2 λίτρων την ημέρα για τις γυναίκες και των 2,5 λίτρων για τους άντρες (στόχος που μάλιστα εξατομικεύεται και αυξάνεται όταν αθλούμαστε ή το καλοκαίρι όταν ο καιρός είναι ζεστός!) φαντάζει… «Γολγοθάς»;
Μάθετε, λοιπόν, ότι το νερό δεν είναι το μόνο «μέσο» ενυδάτωσης! Επιπλέον, η «εξοικονόμηση» θερμίδων, για όσους προσέχουν το βάρος τους, είναι πλέον πιο εύκολη από ποτέ, χάρη στην ύπαρξη πολυάριθμων επιλογών με χαμηλές ή και μηδενικές θερμίδες.
Στην ενυδάτωσή μας συμβάλλουν όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα και όχι μόνο!
Εκτιμάται ότι η συνεισφορά των τροφίμων όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και το γιαούρτι στις ημερήσιες ανάγκες μας σε νερό είναι περίπου 20 με 30%, ενώ το 70-80% των αναγκών μας σε νερό προέρχεται από τα διάφορα ροφήματα. Μάλιστα, εκτός από το νερό, που αποτελεί και την πρώτη επιλογή ενυδάτωσης, όλα τα μη αλκοολούχα ροφήματα, όπως το γάλα, οι χυμοί, τα αναψυκτικά, το τσάι, τα αφεψήματα και ο καφές, μπορούν να συμπεριληφθούν στις πηγές ενυδάτωσης. Ωστόσο, στην περίπτωση που αυτά παρέχουν θερμίδες, αυτές θα πρέπει να συνυπολογίζονται στη συνολική ημερήσια πρόσληψη ενέργειας και να εξασφαλίζεται το ενεργειακό μας ισοζύγιο – δηλαδή ότι οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε είναι ίσες με εκείνες που ξοδεύουμε.
Και αν δεν θέλουμε να πάρουμε «έξτρα» θερμίδες;
Στις μέρες μας, μπορούμε να παρασκευάσουμε μόνοι μας, ή να αγοράσουμε έτοιμα -και σε πολλά μεγέθη συσκευασιών-, μια μεγάλη ποικιλία από μη αλκοολούχα ροφήματα τα οποία μπορούν να μας ενυδατώσουν με πρακτικά μηδενικές θερμίδες. Έτσι, ο καθένας μπορεί να επιλέγει το είδος και την ποσότητα ροφήματος που αναλογεί τόσο στις ανάγκες, όσο και στις προτιμήσεις του.
Παραδείγματα light ροφημάτων αποτελούν τα αναψυκτικά τύπου light ή zero, η σόδα, το έτοιμο τσάι χαμηλών ή μηδενικών θερμίδων, αλλά και τα πιο «παραδοσιακά» ζεστά ή κρύα ροφήματα όπως ο καφές, το τσάι και τα λοιπά αφεψήματα (μέντα, τίλιο, λεβάντα, χαμομήλι), στα οποία μπορούμε μόνοι μας να προσδίδουμε «γλυκές» νότες χρησιμοποιώντας γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων όπως η ασπαρτάμη και το γλυκαντικό από το φυτό στέβια.
Τα light ροφήματα συμβάλλουν στον έλεγχο του βάρους.
Πέρα από τη συμβολή τους στην ενυδάτωσή μας, τα light ροφήματα φαίνεται ότι μπορούν να βοηθήσουν και στη συνήθη προσπάθεια των ημερών, δηλαδή τον έλεγχο του βάρους! Σύμφωνα με πρόσφατη, καλά σχεδιασμένη, επιστημονική μελέτη που περιελάμβανε ένα οργανωμένο πρόγραμμα διατροφής με σκοπό την απώλεια βάρους, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που κατανάλωναν ροφήματα με ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, παράλληλα με νερό, έχασαν μέσα σε διάστημα 12 εβδομάδων 44% περισσότερο βάρος σε σύγκριση με τα άτομα που κατανάλωναν μόνο νερό στο ίδιο χρονικό διάστημα.
Τα νέα λοιπόν είναι ευχάριστα: υπάρχει τρόπος να γευτούμε αγαπημένα ροφήματα που θα μας προσφέρουν απόλαυση και ενυδάτωση την ίδια στιγμή, και μάλιστα με ελάχιστες θερμίδες!
Σε συνεργασία με το diatrofi.gr