Η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και δυστυχώς οι περισσότερες γυναίκες δεν το γνωρίζουν.

Η κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας από τους βασικούς  τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Τροποποιήσιμος σημαίνει ότι κάθε γυναίκα μπορεί να πάρει αποφάσεις για να αλλάξει τις συνήθειές της και να μειώσει τον κίνδυνο. Προφανώς μπορεί να περιορίσει σημαντικά την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο για θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο του μαστού

Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν καθαρά πως η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών – μπύρας, κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών – αυξάνει τον κίνδυνο μιας γυναίκας για θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο του μαστού. 

Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των οιστρογόνων και άλλων ορμονών που σχετίζονται με τον θετικό στους ορμονικούς υποδοχείς καρκίνο του μαστού. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού καταστρέφοντας το DNA στα κύτταρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρία ποτά την εβδομάδα αυξάνουν κατά 15% τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν πίνουν καθόλου, οι γυναίκες που καταναλώνουν τρία αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα, υπολογίζεται ότι έχουν 15% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού, όπως έδειξε μελέτη.

Εκτιμάται ότι ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται κατά 10% για κάθε επιπλέον ποτό που πίνει καθημερινά μία γυναίκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγες μελέτες έχουν γίνει για να διερευνηθεί η σχέση της  κατανάλωσης αλκοόλ με τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του μαστού. Μία μελέτη που έγινε το 2009 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση ακόμη και 3-4 αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα αύξησε τον κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που είχαν διαγνωστεί με νόσο σε πρώιμο στάδιο.

Το αλκοόλ έπαιξε σημαντικό ρόλο σε 40.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στην Ευρώπη

Τα στοιχεία δείχνουν ότι στην ευρωπαϊκή περιφέρεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπάρχει το υψηλότερο ποσοστό νέων διαγνώσεων καρκίνου του μαστού.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC), το 2020 η κατανάλωση αλκοόλ ευθύνεται για σχεδόν 40.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού στην περιοχή.

«Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του μαστού είναι ο πιο κοινός καρκίνος που προκαλείται από το αλκοόλ στις γυναίκες παγκοσμίως. Πρέπει να γνωρίζουν ότι μειώνοντας την κατανάλωση αλκοόλ μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Δεν έχει σημασία τι είδους είναι το αλκοόλ, η ποιότητά του ή η τιμή του», είπε η Δρ. Marilys Corbex, Ανώτερη Τεχνική Υπεύθυνη για τις Μη Μεταδοτικές Ασθένειες στον ΠΟΥ/Ευρώπη.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν λίγες εβδομάδες έδειξε ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο όγκου του μαστικού αδένα τόσο σε προεμμηνοπαυσιακές όσο και σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.

Τα περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται κυρίως με περιστατικά καρκίνου του μαστού με θετικούς ορμονικούς υποδοχείς (ER +  και/ή PR +) .Οι ερευνητές κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι όσο περισσότερο αυξάνεται η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών, τόσο περισσότερο αυξάνεται και ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Μελέτη έδειξε ότι μεταξύ των γυναικών με θετικό σε υποδοχείς οιστρογόνων καρκίνο του μαστού, οι γυναίκες που κατανάλωναν 7 ή περισσότερα ποτά την εβδομάδα είχαν 90% αυξημένο κίνδυνο ασύγχρονου ετερόπλευρου καρκίνου του μαστού σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έπιναν καθόλου αλκοόλ.

Υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ;

Το αλκοόλ θεωρείται σημαντικό καρκινογόνο για τον άνθρωπο και συνδέεται αιτιολογικά με 7 τύπους καρκίνου. Εκτός από τον καρκίνο του μαστού, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων της στοματικής κοιλότητας, του φάρυγγα, του οισοφάγου, του ήπατος, του λάρυγγα και του παχέος εντέρου.

Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ. Ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται με κάθε μονάδα αλκοόλ που καταναλώνεται την ημέρα.

Πάνω από το 10% των περιπτώσεων καρκίνου που οφείλονται στο αλκοόλ, προέρχονται από την καθημερινή κατανάλωση μόνο 1 μπουκαλιού μπίρας (500 ml) ή 2 μικρών ποτηριών κρασί (100 mlτο καθένα), σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη. 

Το ποσοστό αυξάνεται ακόμα περισσότερο στον καρκίνο του μαστού και υπολογίζεται ότι 1 στις 4 περιπτώσεις καρκίνου που αποδίδονται στο αλκοόλ, προκαλούνται από την κατανάλωση αυτής της ποσότητας, που πολλοί άνθρωποι θεωρούν «σχετικά μικρή».

«Με απλά λόγια, το αλκοόλ είναι τοξικό και βλάπτει κάθε όργανο καθώς περνάει από τον οργανισμό. Είναι απολύτως λογικό να περιορίσουμε την ποσότητα του αλκοόλ», είπε η Δρ. Carina Ferreira-Borges, Αναπληρώτρια Διευθύντρια για τις Μη Μεταδοτικές Ασθένειες και Υπεύθυνη Προγράμματος για το αλκοόλ και τα παράνομα ναρκωτικά στον ΠΟΥ/Ευρώπη.

Υπολογίζεται ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι υπεύθυνη για περίπου 5% έως 11% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του μαστού. Πρόσφατη μελέτη έδειξε επίσης ότι η κατανάλωση ενός μπουκαλιού κρασί την εβδομάδα ισοδυναμεί με το κάπνισμα 10 τσιγάρων την εβδομάδα για τις γυναίκες, όσον αφορά τον συνολικό κίνδυνο καρκίνου.

Μηχανισμοί δράσης της αιθανόλης στα κύτταρα

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση αιθανόλης ενεργοποιεί τις μεταβολικές οδούς με οξειδωτικό τρόπο ή ενσωματώνει αυτή την ένωση σε διαφορετικές χημικές δομές σε μη οξειδωτικές αντιδράσεις. Ο οξειδωτικός μεταβολισμός της αιθανόλης κυριαρχεί έναντι του μη οξειδωτικού μεταβολισμού.

Οι μηχανισμοί με τους οποίους η αιθανόλη προκαλεί καρκινογένεση περιλαμβάνουν το οξειδωτικό στρες, την αλλοιωμένη μεθυλίωση του DNA και την αλληλεπίδραση με το μεταβολισμό των ρετινοειδών.

Επίσης, η κατανάλωση αλκοόλ επηρεάζει τις κυκλοφορούσες συγκεντρώσεις ανδρογόνων και οιστρογόνων, κάτι που είναι μια οδός ιδιαίτερης σημασίας για τον καρκίνο του μαστού.

Οι περισσότερες γυναίκες δεν γνωρίζουν τη σχέση του αλκοόλ με τον καρκίνο του μαστού

Μελέτη που έγινε στην Ιρλανδία και δημοσιεύθηκε πριν λίγους μήνες έδειξε ότι μόλις το 21% όσων ρωτήθηκαν (άνθρωποι άνω των 15 ετών) γνώριζαν ότι σχετίζεται η κατανάλωση αλκοόλ με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Σχετικά πιο ενημερωμένες ήταν οι γυναίκες και ειδικά εκείνες ηλικίας 45-54 ετών, με ανώτερη μόρφωση.

Νέα μελέτη που έγινε σε βρετανικό νοσοκομείο και  δημοσιεύθηκε φέτος (στην οποία συμμετείχαν γυναίκες που υποβάλλονταν σε προληπτικό έλεγχο καρκίνου του μαστού ή για συμπτώματα καρκίνου του μαστού) έδειξε ότι ενώ σχεδόν η 1 στις 2 γυναίκες γνώριζαν πως το κάπνισμα ήταν παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του μαστού και η 1 στις 3 αναγνώριζε την παχυσαρκία ως παράγοντα κινδύνου, μόνο η 1 στις 5 γνώριζε ότι το αλκοόλ αποτελεί παράγοντα κινδύνου.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι ακόμα και μεταξύ των εργαζομένων στην  υγειονομική περίθαλψη,  μόνο το 49% αναγνώρισε το αλκοόλ ως παράγοντα κινδύνου για καρκίνο του μαστού.

Ερεύνα που έγινε το 2017 από την Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας διαπίστωσε ότι το 70% των Αμερικανών δεν γνώριζαν ότι η κατανάλωση αλκοόλ είναι παράγοντας κινδύνου για καρκίνο.

Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο

Εάν θέλετε να κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να μειώσετε τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, μπορείτε καταρχήν να περιορίσετε την ποσότητα αλκοόλ που πίνετε και ιδανικά να αποφασίσετε να σταματήσετε να καταναλώνετε αλκοολούχα ποτά.  Εάν δεν μπορείτε να κόψετε εντελώς το αλκοόλ, προσπαθήστε να πίνετε δύο ή λιγότερα αλκοολούχα ποτά την εβδομάδα.

Οι περισσότεροι από εμάς πίνουμε όταν βγαίνουμε έξω. Η μείωση της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών δεν σημαίνει ότι μειώνονται και οι κοινωνικές επαφές με φίλους και την οικογένεια. Σημαίνει ότι στις κοινωνικές μας επαφές επιλέγουμε μη αλκοολούχα ποτά, που μπορεί να έχουν εξαιρετική γεύση και να τα απολαμβάνουμε.

Ενδιαφέρουσες επιλογές μπορεί να είναι η μπύρα χωρίς αλκοόλ, τα λεγόμενα «μοκτέιλ» (δηλαδή ποτά που έχουν όλα τα συστατικά ενός κοκτέιλ εκτός από το αλκοόλ) το ανθρακούχο νερό, η σόδα ή ένας χυμός.

Πιστεύω ότι το οφείλουμε στον εαυτό μας, να φροντίζουμε την υγεία μας και να ανακαλύπτουμε σε κάθε μας επιλογή το ‘μέτρο’ εκείνο που θα μας επιτρέπει να διατηρούμε την συνολική μας ισορροπία και αρμονία.

Πηγές:

https://www.who.int/europe/news/item/20-10-2021-alcohol-is-one-of-the-biggest-risk-factors-for-breast-cancer

https://ascopubs.org/doi/full/10.1200/JCO.2017.76.1155

https://www.breastcancer.org/risk/risk-factors/drinking-alcohol

https://bmcpublichealth.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12889-023-15455-8

https://link.springer.com/article/10.1007/s43440-022-00426-4

https://www.livescience.com/65741-alcohol-breast-cancer-women-awareness.html

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης