Γυναίκες που δεν έχουν πολύ γάλα, συχνά παρατηρούν ότι δεν είχε μεγαλώσει το στήθος τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως συμβαίνει στις περισσότερες γυναίκες.

Ερευνητές στην Αυστραλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία συγκέντρωσαν στοιχεία που έδειξαν ότι οι γυναίκες που δεν μπορούν να παρέχουν στο μωρό τους αρκετό γάλα, μπορεί να παρουσιάζουν υποπλασία του μαστού (υποπλασία του μαστικού αδένα) ή να ήταν υπέρβαρες στην εφηβεία.

Εδώ και χρόνια, οι ειδικοί σε θέματα θηλασμού πίστευαν ότι όταν δεν αλλάζει το μέγεθος του στήθους στην εγκυμοσύνη, η γυναίκα έχει λιγότερο γάλα και αυτή είναι η πρώτη μελέτη που παρέχει στοιχεία, τα οποία δείχνουν ότι όντως σχετίζεται η αύξηση του μεγέθους του στήθους με την παραγωγή γάλακτος.

Η νέα μελέτη Αμερικανών και Βρετανών ερευνητών έδειξε ότι οι 7 στις 10 γυναίκες (72%) που παράγουν λίγο γάλα, είχαν παρατηρήσει ότι το στήθος τους δεν μεγάλωσε την περίοδο της εγκυμοσύνης.

«Οι περισσότερες έγκυοι παρατηρούν ότι το μέγεθος του στήθους τους αυξάνεται όσο εξελίσσεται η εγκυμοσύνη. Η έλλειψη αυτή της αλλαγής στο μέγεθος, θα μπορούσε πλέον να θεωρηθεί από τους επαγγελματίες υγείας ως “σημάδι”, πως η παραγωγή γάλακτος μπορεί να είναι προβληματική όταν γεννηθεί το μωρό», υποστήριξαν οι ερευνητές.

Ένα άλλο εντυπωσιακό συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι η μικρή παραγωγή γάλακτος συνδέεται με υψηλό δείκτη μάζας σώματος όταν η γυναίκα ήταν έφηβη. Είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοιου είδους σύνδεση και οι ερευνητές τόνισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί ότι τα παραπανίσια κιλά στην εφηβεία μπορεί να συνδέονται με μικρότερη παραγωγή γάλακτος όταν πια η γυναίκα θηλάζει το μωρό της.

Δεν είναι γνωστό πόσες γυναίκες στη μελέτη παρουσίαζαν υποπλασία μαστού, αλλά οι 7 στις 10 ανέφεραν ότι είχαν «ασυνήθιστο» σχήμα τουλάχιστον στον έναν από τους δύο μαστούς.

Η υποπλασία του μαστού (που χωρίζεται σε 4 στάδια βαρύτητας) δεν είναι το ίδιο με το να έχει μία γυναίκα μικρό στήθος. Η υποπλασία αναφέρεται σε ιστό του μαστού, που δεν είναι ανεπτυγμένος και μπορεί να κάνει το στήθος να έχει «σωληνοειδές» σχήμα ή να είναι ασύμμετροι οι δύο μαστοί.

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη, είχαν απευθυνθεί σε ειδικούς θηλασμού και παρά τις οδηγίες τους, δεν κατάφεραν τελικά να παράγουν περισσότερο γάλα.

Μία από τις γυναίκες που έλαβαν μέρος στη μελέτη, είπε: «Επιτέλους ξέρω ότι αυτό που λένε πως όλες γυναίκες έχουν αρκετό γάλα, ήταν ψέμα. Αν και ήμουν αποφασισμένη και ακολούθησα πιστά τις συμβουλές των ειδικών γαλουχίας, το στήθος μου δεν λειτουργούσε σωστά. Ένιωθα απελπισμένη που κανείς δεν μπορούσε να με βοηθήσει ή να μου δώσει απαντήσεις για το πως θα κατάφερνα να κάνω αυτό που ήθελα με όλη μου την καρδιά: να ταΐσω φυσιολογικά το μωρό μου».

Για να γίνεται αποτελεσματικά γαλακτογένεση, χρειάζεται επάρκεια αδενικού ιστού και ορμονική ισορροπία ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία του θηλασμού. Η υποπλασία του μαστικού αδένα μπορεί να είναι η αιτία για την ανεπάρκεια γαλουχίας.

«Όπως κάθε άλλο όργανο, το στήθος μπορεί να μην είναι πλήρως λειτουργικό σε μερικούς ανθρώπους», είπαν οι ερευνητές.

Έχει παρατηρηθεί πάντως ότι το πρόβλημα είναι συνήθως πιο έντονο στην πρώτη εγκυμοσύνη, ενώ σε επόμενες εγκυμοσύνες φαίνεται πως η παραγωγή αυξάνεται.

Οι ερευνητές τόνισαν ακόμα ότι κάθε γυναίκα πρέπει να λαμβάνει την υποστήριξη που χρειάζεται ώστε να δώσει όσο περισσότερο γάλα γίνεται στο μωρό της. Είναι όμως πάρα πολύ σημαντικό να μην συγχέουμε τον επιτυχημένο θηλασμό με την ικανότητα μίας γυναίκας να είναι καλή μάνα.

https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0299642