Οι 3 στις 4 γυναίκες έχουν εξάψεις στην εμμηνόπαυση. Κάποιες γυναίκες όμως έχουν ρίγη.
Οι εξάψεις πιστεύεται ότι συνδέονται με την πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση. Όταν συμβεί αυτό, ο υποθάλαμος, που ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος, μπορεί να γίνει πιο ευαίσθητος σε μικρές αλλαγές της θερμοκρασίας του σώματος, με αποτέλεσμα αντιδρά υπερβολικά και να έχει η γυναίκα εξάψεις ή ρίγη. Η επιστημονική κοινότητα πάντως δεν έχει καταλήξει τι ακριβώς προκαλεί τις εξάψεις ή τις ρίγη.
Ως συνέπεια της έξαψης, τα αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος διαστέλλονται για να προσπαθήσουν να απαλλαγούν από την θερμότητα του οργανισμού, είπε ο Wen Shen, MD, MPH, συνδιευθυντής του Προγράμματος Γυναικείας Ευεξίας και Υγιεινής Γήρανσης και αναπληρωτής καθηγητής γυναικολογίας και μαιευτικής στο Johns Hopkins Medicine στη Βαλτιμόρη. «Μόλις περάσει αυτό και ο οργανισμός νιώσει ότι η θερμοκρασία έχει πέσει ξανά… νιώθετε κρύο».
«Μπορείς να ξυπνήσεις στη μέση της νύχτας με έντονες εξάψεις και να πετάξεις τα σκεπάσματα. Το επόμενα πράγμα που νιώθεις είναι ότι έχει ρίγη ως το κόκαλο και μπαίνεις γρήγορα κάτω από τα σκεπάσματα», είπε.
Πως αντιμετωπίζονται τα ρίγη
Για ορισμένες γυναίκες, αυτά τα ρίγη είναι εξουθενωτικά και τους δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Ορισμένες γυναίκες νιώθουν ρίγη μία φορά κάθε ώρα και αναγκάζονται να σταματήσουν ό,τι κάνουν. Το ίδιο μπορεί να συμβεί όταν προσπαθούν να κοιμηθούν κι έτσι υποφέρουν από αυπνίες. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής τους.
Τι μπορείτε να κάνετε για τα ρίγη
Αν και δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν πλήρως τα ρίγη, υπάρχουν τρόποι να νιώσετε καλύτερα:
- Φορέστε πολλαπλές στρώσεις ρούχων και να έχετε μαζί σας μία ζακέτα ή ένα σάλι ώστε να το ρίξετε πάνω σας μέχρι να περάσουν τα ρίγη
- Πιείτε ένα ζεστό ρόφημα, όπως τσάι, όταν νιώσετε ότι αρχίζει το ρίγος
- Λίγο κρύο νερό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε τις εξάψεις, οι οποίες στη συνέχεια μπορεί να ακολουθούνται από ρίγη
- Αποφύγετε ό,τι μπορεί να προκαλέσει εξάψεις, όπως παραδείγματος χάριν το αλκοόλ και τα πικάντικα φαγητά, που στη συνέχεια μπορεί να ακολουθούνται από ρίγη
Μη ορμονικά φάρμακα
Το μόνο μη ορμονικό φάρμακο που έχει εγκριθεί από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη θεραπεία των εξάψεων είναι η παροξετίνη, ένας εκλεκτικός αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) που χρησιμοποιείται συχνότερα για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Έχει αποδειχθεί ότι μειώνει σημαντικά τις εξάψεις και μπορεί επίσης να μειώσει τα ρίγη.
Άλλα μη ορμονικά φάρμακα είναι η γκαμπαπεντίνη, ένα φάρμακο κατά των επιληπτικών κρίσεων, η κλονιδίνη, η οποία χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις υπέρτασης, η οξυβουτινίνη, η οποία συνήθως συνταγογραφείται για το σύνδρομο υπερδραστήριας κύστης. Όλα αυτά τα φάρμακα δρουν στους νευροδιαβιβαστές του υπουθαλάμου, την ίδια περιοχή του εγκεφάλου που εμπλέκεται στην πυροδότηση των εξάψεων.
Ορμονικά φάρμακα
Ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ορμονοθεραπεία (χαμηλές δόσεις οιστρογόνων και προγεστερόνης) για να ανακουφιστείτε από τις εξάψεις. Πρόκειται για τις κυριότερες ορμόνες των ωοθηκών που μειώνονται στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες.