Ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε τη ζουρανολόνη, το πρώτο χάπι για την επιλόχεια κατάθλιψη, το οποίο μάλιστα έχει αποτελέσματα μέσα σε 3 μέρες.
Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι μία σοβαρή ψυχολογική διαταραχή,από την οποία πάσχει η 1 στις 7 γυναίκες μετά τον τοκετό. Εμφανίζεται τις πρώτες εβδομάδες ή μήνες μετά τη γέννα.
Το Zuranolone (εμπορική ονομασία: Zurzuvae), αναμένεται να είναι διαθέσιμο στα τέλη του φθινοπώρου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Είναι συναρπαστικό, γιατί τα προβλήματα ψυχικής υγείας είναι η πιο κοινή επιπλοκή του τοκετού, πέρα από οτιδήποτε ιατρικό, όπως ο διαβήτης και η υπέρταση», είπε η ψυχίατρος Κατρίνα Φάρεϊ, της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Yale. «Η νούμερο ένα αιτία μητρικής θνησιμότητας είναι η αυτοκτονία. Επομένως, ό,τι μπορούμε να κάνουμε για να έχουμε περισσότερες θεραπείες για την επιλόχειο κατάθλιψη, είναι σημαντικό».
Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης περιλαμβάνουν κακή διάθεση, κλάμα, προβλήματα ύπνου, έλλειψη ενέργειας και συγκέντρωσης. Μπορεί όμως να περιλαμβάνουν και σκέψεις για αυτοκτονία και πολύ έντονα νεύρα.
Τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης μπορεί να εμφανιστούν από 2 εβδομάδες έως και 3 μήνες μετά τον τοκετό, αλλά συνήθως εμφανίζονται μέσα στις4 πρώτες εβδομάδες. Δυστυχώς όμως, η διάγνωση μπορεί να γίνει ακόμα και έναν χρόνο μετά τον τοκετό.
Η θεραπεία για την επιλόχεια κατάθλιψη είναι συνήθως ένας συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής, αν και οι γυναίκες με ήπια συμπτώματα μπορεί να ανταποκριθούν μόνο στην ψυχοθεραπεία.
Ενώ τα αντικαταθλιπτικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στα συμπτώματα, χρειάζονται έως και 2-8 εβδομάδες για να λειτουργήσουν.
Το πλεονέκτημα της ζουρανολόνης είναι ότι χρειάζονται μόλις 3 μέρες για να λειτουργήσει και η γυναίκα χρειάζεται να το παίρνει μόνο για 2 εβδομάδες.
Πριν από αυτό το χάπι, το μόνο φάρμακο που υπήρχε για την επιλόχεια κατάθλιψη ήταν η βρεξανολόνη (εμπορική ονομασία Zulresso). Χρειαζόταν όμως να χορηγηθεί ενδοφλεβίως σε νοσοκομείο για 60 ώρες και είχε κινδύνους, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας των αισθήσεων.
Η επιλόχεια κατάθλιψη είναι σοβαρή πάθηση
Η επιλόχεια κατάθλιψη δεν πρέπει να συγχέεται με αυτό που αποκαλούμε «babyblues», τη μελαγχολία μετά τον τοκετό, που βιώνουν οι περισσότερες γυναίκες μετά τον τοκετό.
Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης είναι στο αποκορύφωμά τους και πέφτουν κατακόρυφα μετά τον τοκετό.
«Όταν όλα τα επίπεδα των ορμονών της γυναίκας πέφτουν τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό, μπορεί να αισθάνεται ότι χάνει το μυαλό της. Αυτό όμως είναι φυσιολογικό, ακόμα κι αν δεν φαίνεται φυσιολογικό. Συμβαίνει επειδή τα επίπεδα των ορμονών έπεσαν τόσο γρήγορα που ο οργανισμός χρειάζεται να επανέλθει στην φυσιολογική του κατάσταση, να ισορροπήσει και πάλι», λέει ο Furey.
Η διάγνωση της επιλόχειας κατάθλιψης προϋποθέτει τουλάχιστον πέντε συμπτώματα κατάθλιψης, που διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες και εκδηλώνονται σχεδόν κάθε μέρα.
Στην επιλόχεια κατάθλιψη η γυναίκα μπορεί να:
• Κλαίει για ασήμαντες αφορμές
• Είναι πολύ οξύθυμη και τα βάζει με τους άλλους
• Νομίζει ότι την κατακρίνουν οι άλλοι και η ίδια είναι επικριτική με τον εαυτό της
• Χάνει το ενδιαφέρον της για όσα συμβαίνουν και δεν νιώθει χαρά
• Έχει προβλήματα ύπνου (αϋπνία ή υπερβολική υπνηλία την ημέρα)
• Νιώθει ότι είναι ανάξια ή έχει ενοχές
• Δεν έχει ενέργεια
• Νιώθει κούραση
• Δεν μπορεί να συγκεντρωθεί ή να λάβει αποφάσεις
• Σημαντικές αλλαγές στην όρεξη και το βάρος
• Σκέψεις για αυτοκτονία
Πώς λειτουργεί το νέο χάπι για την επιλόχεια κατάθλιψη
Η ζουρανολόνη είναι μια συνθετική μορφή αλλοπρεγνανολόνης, ενός φυσικά απαντώμενου νευροστεροειδούς που το σώμα παράγει από την προγεστερόνη. Η αλλοπρεγνανολόνη βοηθά τους υποδοχείς GABA-A (οι οποίοι ρυθμίζουν τη διάθεση και τη συμπεριφορά) να λειτουργούν λίγο καλύτερα.
«Το χάπι έχει ηρεμιστικές, αντικαταθλιπτικές ιδιότητες. Όταν μια γυναίκα έχει επιλόχειο κατάθλιψη, δεν έχει αρκετή αλλοπρεγνανολόνη και οι υποδοχείς GABA-A της δεν λειτουργούν σωστά, κάτι που την κάνει ευερέθιστη, ανήσυχη και καταθλιπτική, μεταξύ άλλων συμπτωμάτων», είπε η Φάρεϊ.
Είναι ασφαλές το νέο χάπι για την επιλόχεια κατάθλιψη;
Μια κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ, που περιελάμβανε νέες μητέρες οι οποίες διαγνώστηκαν με επιλόχεια κατάθλιψη, έδειξε ότι μέσα σε 3 μέρες υπήρξε σημαντική βελτίωση στα συμπτώματα της κατάθλιψης.
Οι γυναίκες στη μελέτη έπαιρναν το χάπι μία φορά την ημέρα για 14 ημέρες και παρακολουθήθηκαν για 45 ημέρες.
Οι κύριες ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν ήταν υπνηλία και ζάλη.
Επιτρέπεται ο θηλασμός όταν παίρνει μία γυναίκα το νέο χάπι;
Ηζουρανολόνη περνά στο μητρικό γάλα της γυναίκας και δεν είναι ακόμη γνωστό εάν μπορεί να βλάψει ένα μωρό, συνεπώς οι γυναίκες στη μελέτη δεν θήλασαν ενώ έπαιρναν το φάρμακο.
https://www.yalemedicine.org/news/postpartum-depression-pill-zurzuvae-zuranolone