Μια νέα μέθοδος προσυμπτωματικού ελέγχου, που συνδυάζει την ανάλυση με λέιζερ και την τεχνητή νοημοσύνη, εντοπίζει για πρώτη φορά τις γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο του μαστού, πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.
Η νέα εξέταση εντοπίζει ανεπαίσθητες αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος που συμβαίνουν κατά τις αρχικές φάσεις της νόσου, γνωστές ως στάδιο 1α, οι οποίες δεν είναι ανιχνεύσιμες με τις υπάρχουσες εξετάσεις, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου λένε ότι η νέα μέθοδος θα μπορούσε να βελτιώσει την έγκαιρη ανίχνευση και παρακολούθηση της νόσου και να ανοίξει το δρόμο για μια προληπτική εξέταση για πολλές μορφές καρκίνου.
Οι τυπικές εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού περιλαμβάνουν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και σε ορισμένες περιπτώσεις βιοψία. Οι υπάρχουσες στρατηγικές έγκαιρης ανίχνευσης βασίζονται στον έλεγχο των γυναικών με βάση την ηλικία τους ή εάν ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Με τη νέα μέθοδο, οι ερευνητές μπόρεσαν να εντοπίσουν τον καρκίνο του μαστού στο πιο πρώιμο στάδιο βελτιστοποιώντας μια τεχνική ανάλυσης λέιζερ (γνωστή ως φασματοσκοπία Raman) και συνδυάζοντάς την με μια μορφή τεχνητής νοημοσύνης.
Με τη νέα τεχνική εκπέμπεται πρώτα μια ακτίνα λέιζερ στο πλάσμα αίματος που λαμβάνεται από τις γυναίκες. Οι ιδιότητες του φωτός αφού αλληλεπιδράσει με το αίμα αναλύονται χρησιμοποιώντας μια συσκευή που ονομάζεται φασματόμετρο για να αποκαλύψει μικρές αλλαγές στη χημική σύνθεση των κυττάρων και των ιστών, που αποτελούν πρώιμους δείκτες της νόσου.
Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται ένας αλγόριθμος μηχανικής μάθησης για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, εντοπίζοντας παρόμοια χαρακτηριστικά και βοηθώντας στην ταξινόμηση των δειγμάτων.
Στην πιλοτική μελέτη που περιελάμβανε 12 δείγματα από ασθενείς με καρκίνο του μαστού και από 12 υγιείς γυναίκες, η νέα μέθοδος φάνηκε πως είναι 98% αποτελεσματική στον εντοπισμό του καρκίνου του μαστού στο στάδιο 1α.
Η εξέταση έδειξε επίσης από ποιον από τους τέσσερις κύριους υποτύπους καρκίνου του μαστού πάσχει η γυναίκα με ακρίβεια μεγαλύτερη από 90%, γεγονός που θα μπορούσε να επιτρέψει στους ασθενείς να λάβουν πιο αποτελεσματική, εξατομικευμένη θεραπεία, είπαν οι ερευνητές.
Η χρήση αυτής της εξέτασης προσυμπτωματικού ελέγχου θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό περισσότερων γυναικών στα πρώτα στάδια του καρκίνου του μαστού και να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας της θεραπείας.
Οι ερευνητές στοχεύουν να επεκτείνουν την έρευνα ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των συμμετεχόντων και να περιληφθούν εξετάσεις για τις πρώιμες μορφές άλλων τύπων καρκίνου.
«Οι περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο συμβαίνουν μετά από διάγνωση σε προχωρημένο στάδιο, αφού έχουν γίνει εμφανή τα συμπτώματα. Μια προληπτική εξέταση για πολλαπλούς τύπους καρκίνου θα μπορούσε στο μέλλον να τους εντοπίσει σε ένα στάδιο όπου μπορούν να αντιμετωπιστούν πολύ πιο εύκολα», είπε ο επικεφαλής της μελέτης.
«Η έγκαιρη διάγνωση είναι το κλειδί για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση και επιτέλους έχουμε την απαιτούμενη τεχνολογία. Πρέπει να την εφαρμόσουμε και σε άλλους τύπους καρκίνου και να δημιουργήσουμε μια βάση δεδομένων, προτού μπορέσει να χρησιμοποιηθεί ως εξέταση για διάφορα είδη καρκίνου», κατέληξε ο επικεφαλής της μελέτης.